Cum ne dezvoltăm încrederea în sine – urmare din numărul trecut

Dacă ne diminuăm încrederea în sine prin gânduri negative, perfecționiste sau frică, la fel putem să o dezvoltăm prin puterile minții noastre. Putem să luptăm împotriva cerințelor nerealiste și temătoare. Putem folosi gândirea pozitivă, realistă pentru a ne recâștiga încrederea și a ajunge competitivi.

Încrederea în sine este vitală pentru succesul sportiv. Când ne gândim la sportivi încrezători ne vin în minte competitori ca Michael Jordan care a reușit multe acțiuni câștigătoare în finaluri de meci. Dar pentru fiecare final de meci epic reușit de sportivii de valoare, putem menționa momente când sportivul și-a pierdut încrederea și a fost blocat, având performanțe slabe.

În articolele trecute am încercat să definim încrederea și să identificăm sursele ei. Acum vom vorbi despre ucigaşii încrederii – acele evenimente și perspective care împiedică sportivii să aibă o minte încrezătoare. Exact cum ne câștigăm încrederea din diferite surse, o putem pierde din diferite motive.

Îndoielile

Îndoielile ne afectează încrederea și de fapt acționează în sens opus. Dacă sportivul se îndoiește de propriile abilități, va juca ezitant și chiar nu va încerca să ia decizii în teren. Dacă un baschetbalist se îndoiește de abilităție sale cu privire la aruncarea la coș, va ezita să încerce sau va pasa în situațiile în care ar fi liber să arunce. Îndoielile duc la indecizie, la nesiguranță cu privre la acțiunile pe care ar trebui să le întreprindă. Problema cu îndoielile este că ele tind să devină un mod de gândire și vor afecta în mod continuu încrederea. A învăța să lupți cu îndoielile este o abilitate critică pentru recâștigarea unui mindset de încredere.

Credinţele iraţionale

Credințele iraționale pe care sportivul le are pot diminua încrederea. Acestea includ folosirea excesivă a ritualurilor sau a unor obiecte care ar aduce noroc. Vorbim de situațiile când sportivul se bazează în primul rând ce acestea și nu pe calitățile sale. Sportivul ajunge să creadă că nu va avea succes decât dacă apelează la ritualuri sau la obiecte care aduc noroc.

Pentru mulți sportivi credințele iraționale pot pleca de la nevoia lor de aprobare din partea celorlalți. A aștepta aprobare nu este mereu un lucru atât de rău, dar poate deveni foarte nociv atunci când afectează negativ încrederea. Când ne pasă prea mult despre ceea ce vor spune alții, ajungem să credem că avem capacitatea să citim gândurile celorlalți și ne concentrăm pe acest lucru. În realitate noi nu putem ști cu certitudine ce gândesc alții despre noi; de fapt, oamenii nu se gândesc atât de mult la noi. Pentru a-și păstra încrederea în fața acestor provocări, sportivul trebuie să realizeze că aceste credințe nu au de-a face prea mult cu performanța.

Aceşti ucigași ai încrederii pot fi “uciși” la rândul lor

Este o chestiune de schimbare a focalizării sau modificare a gândurilor care ne trec prin minte spre lucruri care ne ajută în performanță. Putem combate fricile și îndoielile. Să ne întoarcem la adevăratele surse ale încrederii iubind ceea ce facem și să acționăm în consecință!

O definiție academică a încrederii spune că este “o credință puternică în propriile puteri, abilități sau capacități.” Încrederea în situații sportive încorporează această definiție aplicată condițiilor specifice sportului practicat. A avea încredere în ceea ce faci pe teren înseamnă să crezi în abilitățile tale de a duce la bun sfârșit o sarcină cerută în sportul tău.

Va urma…

 

                                                                                                                                                                         Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments