ISTORIC BOX
După 1918, în peisajul sportiv clujean se pot distinge şi strădaniile unor susţinători, antrenori şi sportivi, de a face să se afirme şi pe plan naţional şi internaţional şi aceste ramuri sportive. Încă de la începuturile sale, în 1919, S.S.S. Universitatea avea printre secţiile sale şi pe acelea de lupte şi box.
La 10 mai 1922, la Cluj, în organizarea clubului “Universitatea”, se înfiinţează Academia de luptă, box şi scrimă, având ca antrenori pe Marian Pop, ing. Vincze, la scrimă, Virgil Salvan, la box, în acelaşi timp şi preşedinte.
Până în 1918, dintre practicanţii clujeni ai boxului, cel mai valoros sportiv pe plan naţional şi internaţional a fost, fără îndoială, Virgil Salvan. În primul deceniu de după 1918, sportul cu mănuşi cunoaşte o oarecare înviorare organizatorică, în cadrul unor cluburi sportive de tradiţie, ca: K.K.A.S.E. (Clubul Sportiv al Angajaţilor Comerciali din Cluj), înregistrându-şi atenţia spre mediile muncitoreşti, orientare îndreptăţită, care după mai mulţi ani, îşi va arăta roadele. În primii ani de după 1918, sportul acesta are o oarecare trecere şi în mediul studenţesc, dar apoi, încet, încet, interesul scade şi din lipsa mijloacelor.
După Primul Război Mondial, ajunge la Cluj, sculptorul Gyemánt János, pasionat al boxului şi un excelent pedagog. În scurt timp reuşeşte să strângă în jurul său la K.K.A.S.E. o serie de tineri extrem de talentaţi ca : Pálfi Victor, fraţii Dorian şi Tătaru, Bűkősi, Kézdi şi Schlezak, tineri care au reuşit curând să afirme boxul clujean pe plan naţional.
În anul 1930, semi-mijlociul Pálfi Victor a adus oraşului său natal prima centură de Campion naţional al României, urmând să o dobândească din nou în următorul an.
Secția de box s-a reactivat în cadrul Clubului Sportiv Universitatea Cluj în anul 2013, iar primul titlu de campion național a fost cucerit de cadetul Alin Lingurar la Campionatele Naționale de la Craiova din luna noiembrie 2013. De pregătirea pugiliștilor Universității Cluj se ocupă maeștri Iosif Hercz și Octavian Matiș.