ISTORIC PATINAJ
La începutul începuturilor, nu a fost un sport sau un mijloc de agrement, ca în zilele noastre. Multitudinea descoperirilor arheologice dovedesc că omul primitiv folosea patinele confecţionate din oase de animale, în special de cal şi de ren, ca mijloc de circulaţie în deplasările lui pentru procurarea hranei. În diferite muzee din lume se găsesc patine din oase, al căror finisaj, mai reuşit sau mai rudimentar, arată un întreg proces de dezvoltare a patinelor şi, prin aceasta, şi a vitezei de deplasare a patinatorului primitiv. Cele mai vechi patine sunt apreciate a avea respectabila vârstă de 20.000 ani, dar poate unele săpături viitoare vor scoate la iveală patine şi mai vechi. Patinajul a fost răspândit şi pe teritoriul patriei noastre. Mărturie stau cele două patine din os care se pot vedea în Muzeul Sporturilor din Cluj‑Napoca. Ele au fost găsite cu ocazia săpăturilor fundaţiei „Casei de Cultură a Studenţilor”. Arheologul Ion Mitrofan a apreciat vârsta lor la aproximativ 3000 ani (cca 1150-800 î.e.n.). Ele prezintă o serie de caracteristici care dovedesc scopul utilizării lor: urme de fasonare, orificii pentru introducerea legăturilor, probabil tendoane de animale, etc. Aceste patine sunt cele mai vechi mărturii din patria noastră asupra începuturilor patinajului ca sport. Cu trecerea timpului, patinele de oase au fost abandonate în favoarea patinelor de metal. La început s-a confecţionat numai lama din metal, dar pe urmă toată patina. Mult timp patinele au fost fixate pe picior cu ajutorul curelelor şi numai la mijlocul secolului trecut a fost inventată patina fixată cu şuruburi pe gheată. Astfel patina a devenit potrivită pentru patinajul sportiv: atât patinajul viteză, artistic, cât şi hochei pe gheaţă.
La Cluj, sportul patinelor a fost foarte răspândit din timpuri străvechi şi numeroase dovezi scrise stau în sprijinul acestei afirmaţii. Se patina mai ales pe gheaţa Someşului, dar şi pe gheaţa unor lacuri. Printre primii patinatori clujeni, despre care se aminteşte că a fost şi un excelent concurent al vremurilor lui, a fost şi renumitul savant Brassay Samuel, care a trăit exact l00 de ani (1797-1897). Aşa de mulţi au fost adepţii patinajului încât, din iniţiativa lor, a fost amenajat, în anul 1866, actualul Parc din mijlocul oraşului, care a cuprins şi un lac pentru canotaj vara şi patinaj iarna. Astfel, a luat proporţii ideea de a se întruni adepţii patinajului şi de a transforma patinajul de agrement într-o activitate sportivă organizată.
La începutul anului 1872, la 20 februarie, după cum anunţa un ziar local, „s-a recrutat o mică societate pentru îndrăgirea patinajului”, ai cărei membri „nu s-au sfiit să lege cu sfori un fier de piciorul lor şi să alunece neîndemânatic pe gheaţă”. Astfel a luat fiinţă „Asociaţia de patine din Cluj”, primul club specializat pe o ramură de sport din ţara noastră. Din ziua aceasta se socoteşte naşterea sportului patinajului la noi în ţară şi, în afara tirului, este cea mai veche activitate sportivă organizată din România. Nici un alt sport nu are atestare documentară atât de veche precum patinajul şi este mândria noastră că, în această privinţă, Clujul a fost iniţiatorul.
În statutul „Asociaţiei de Patine din Cluj” a figurat, printre altele: „propagarea şi răspândirea sportului de patinaj”. În ziua de 17 februarie 1874, adică la aproape 2 ani după înfiinţare, s-a organizat primul concurs de patinaj din Cluj, unde bărbaţii s-au întrecut pentru „Premiul femeilor” şi femeile pentru „Premiul bărbaţilor”. Din păcate, nu cunoaştem numele câştigătorilor. Exemplul Clujului a fost urmat rapid şi de către alte oraşe din ţara noastră. Astfel, putem spune, fără a greşi, că municipiul nostru a provocat o emulaţie şi în alte oraşe. În timp relativ scurt, au apărut asociaţii de patinaj în multe oraşe din ţara noastră. La început, la Cluj, s-au organizat concursuri de viteză, în completarea cărora s-au introdus probe speciale: alergarea cu spatele înainte, întreceri cu obstacole şi sărituri în lungime cu patinele. Se organizau întreceri şi pentru femei, denumite „concursuri de rândunici”.
La 16 ianuarie 1882 s-a dansat cadril franţuzesc în acompaniamentul fanfarei militare din Cluj. Având un succes enorm, în 12 februarie 1882, s-a introdus şi un „concurs estetic” al cărui prim câştigator a fost patinatorul Dezideriu Velitis. S-au organizat serbări pe gheaţă, care se terminau de obicei cu baluri pe gheaţă. Printre primii performeri ai patinajului artistic trebuie să amintim, dintre copii, pe Ernest Veisel, la femei pe Ghizela Merza şi la bărbaţi pe Coloman Rettegi. În anul 1886 se realizează, cu ajutorul unei maşini cu aburi, şi iluminarea patinoarului din parcul oraşului.
La concursul din 13 ianuarie 1888, Bela Golner cîştigă proba de 500 metri cu 1 min. 30 sec. În 1894 Clujul avea deja patru patinoare naturale (atâtea nu avem nici în prezent). În 1896 se amenajează încă două şi se inaugurează şi noul Pavilion al „Asociaţiei de Patinaj din Cluj” (unde actualmente este restaurantul Chios) care a fost prevăzut cu vestiare şi bufet. Totodată, avea lumină electrică, asigurată de un motor acţionat cu gaze. În 1897 se remarcă pentru prima oară multiplul campion de mai târziu, Andrei Somodi, la categoria copii, clasându-se deocamdată pe locul II.
În 1905, se organizează la Cluj primele concursuri în conformitate cu prevederile regulamentului internaţional. Se înregistrează şi primele recorduri la viteză, iar la patinajul artistic apar primele perechi. Au fost invitaţi la Cluj, pentru demonstraţii şi concursuri, cele mai mari vedete din lume la timpul respectiv. Astfel, a apărut în faţa publicului clujean Lilly Kronberger, de patru ori campioană mondială la patinaj artistic, şi alţi patinatori de valoare mondială sau europeană. Printre vedetele clujene din timpurile acelea se numără Ştefan Somodi, la viteză (vicecampion olimpic la săritura în înălţime din Londra 1908) şi Andrei Somodi, la artistic, care a câştigat şi câte un titlu de campion universitar, în 1908 şi în 1909. În acelaşi an, el a învăţat săritura Bittberger, chiar de la inventatorul ei. Printre campionii de viteză, mai poate fi amintit şi Iosif Voith, care a devenit cel mai bun vitezist din vremurile acelea, din Transilvania.
Clubul „Universitatea” a avut, încă din primii ani de existenţă, puternice secţii de patinaj şi hochei pe gheaţă. La patinaj artistic bărbaţi, se remarcă, în mod deosebit, doctor Elemer Hirsch (fotbalist de valoare, jucător în echipa naţională, component al echipei de hochei „U”). Multiplu campion naţional şi câştigător al multor concursuri naţionale, dr. Hirsch îşi înscrie în palmares, printre alte reuşite, următoarele: campion regional între anii 1924-1927; campion al României în anii 1924, 1925 şi 1927. Se alătură doctorului Hirsch, pe linia bunelor performanţe, Victor Linul, campion al României în 1928, Baby Bohăţiel, vicecampioană regională în 1928 şi vicecampioană a României în proba de perechi, în 1928 (împreună cu Gyorgy Bilkey). Alături de cei de mai sus, s-au remarcat patinatorii Bencze, la bărbaţi şi Linul, la femei.
În anul 1928, Federaţia Română de Patinaj îşi stabileşte sediul la Cluj, unde activau cele mai puternice şi mai vechi secţii de patinaj din ţară: Universitatea, Victoria, K.K.E., „România”. Preşedinte al acestui for este ales dr. Nemeş Aurel, membru al Clubului Universitatea.
Patinajul artistic universitar clujean va căpăta o deplină confirmare în deceniul următor. Mai întâi, în 1931, Puşcaşu, la bărbaţi, şi Clara Ciorba, la femei, obţin locurile 3 la Campionatele Naţionale. Din 1932, patinajul artistic este dominat cu autoritate de Maxim Bindea, multiplu campion şi câştigător a numeroase concursuri internaţionale. Începând cu anul 1936, anul cuceririi primului titlu naţional şi până la cucerirea celui din urmă, în 1957, numele său va figura pe locuri fruntaşe şi în marile competiţii internaţionale. În anul 1939, ocupă locul al IX-lea la Campionatele Mondiale de la Budapesta. Ludu, Zăpîrţan, Popovici, Bohăţiel sunt nume ce vor completa tabloul participărilor valoroase la concursurile de patinaj artistic la bărbaţi în perioada 1932-1935.
La Campionatele Naţionale de patinaj viteză întâietatea şi-o dispută cucerind titluri de campioni Rusu Magda, Stanciu Gigi, Pop Barbara, Nagy Gabriela, la femei, Witemberg, Papp Eremia, Reiner, Gebefügi, Ludu, la bărbaţi. La primele Campionate Naţionale de patinaj viteză, organizate la Bucureşti, în 1924, primele 2 locuri au fost ocupate de clujenii Zoltan şi Ludovic Marczinkievitz. La patinaj artistic, fotbalistul echipei naţionale, şi al lui „U”, dr. Elemer Hirsch, câştigă fără emoţii. Pe locul 4 se situează clujeanul Ludovic Beke şi pe locul 5 un alt clujean, Aurel Puşcaşiu. În 1925 câştigă tot Hirsch, întrecându-i pe Puşcaşiu şi Beke. Ludovic Beke, împreună cu vicecampioana naţională, Ana Bijaky, câştigă titlul la perechi, performanţă repetată de încă 6 ori în anii următori. La proba de viteză, titlul de campion revine tot lui Marczinkievitz.
În anul 1928, campionatele se desfăşoară la Cluj, unde câştigă Victor Linul, elevul lui Hirsch. La proba de viteză, la 5000 m şi cea de poliatlon, câştigă Ladislau Kormos. În anii următori se remarcă Bela Horosz, elevul lui Somodi, câştigător de 5 ori al titlului de campion naţional. Tot din iniţiative clujene se organizează şi primul cantonament la altitudine pentru patinatori, la Lacul Roşu.
PATINAJ ARTISTIC
După revenirea la Cluj, patinajul artistic universitar clujean repurtează strălucite succese.
Să le consemnăm numai pe cele de vârf:
– Campionatul 1952 – Sarca Titus, locul al ll-lea;
– Campionatul 1954 – Marieta Weinrich, locul al ll-lea;
– Campionatul 1955 – Marieta Weinrich, campioană naţională.
Rezultate excelente obţin, în aceşti ani, Cecilia Weinrich şi Ecaterina Pusztáy. Trebuie reamintit, aci, numele multiplului campion naţional, Maxim Bindea, ce-şi începe seria victoriilor în anii ‘30, ca s-o continue şi după 1950.
PATINAJ VITEZĂ
Cine îi poate contesta acestei vrednice secţii meritele deosebite pe care le-a avut, deşi îşi desfăşura activitatea în „umbra” atletismului, fotbalului şi a celorlalte secţii sportive ce începuseră a lua avânt? Se vor forma aici campioni şi recordmeni care vor adăuga, aproape cu discreţie, zestrei clubului, an de an, zeci de titluri naţionale. Sarcă Titus, multiplu campion naţional la bărbaţi, se impune ca cel mai valoros patinator al anilor ‘50. Alături de el, concurează cu bune rezultate, Lungu Ovidiu, Simu Mircea, Roman Titus, Pop V. La feminin se detaşează Magda Fazakas, campioană multiplă şi absolută, ale cărei rezultate vor stimula şi pe Deretry Ileana, Peter Iosefina. Antrenor al secţiei, în perioada 1956 – 1962, dar şi patinator cu bune rezultate alături de elevii săi, Sorin Paşcu. Gh. Katona, Rodica Zoicaş, Carol Komiâtszegy, Marilena Cucu sunt printre cei ale căror nume figurează pe primele locuri ale întrecerilor regionale şi naţionale. Zoltán Szekely, fost şi el sportiv de performanţă, se va dedica, începând cu anul 1962, antrenoratului.
Îşi vor înscrie numele pe tabloul de onoare al campionilor şi se vor afla în fruntea multor întreceri naţionale: Gh. Varga, Gh. Pop, E. Imecs, I. Roşca, C. Komiátszegy, Al. Spitzer, H. Timiş, Adr. Ciobanu., Doina Platon, R. Roşca, T. Gagesch, fraţii Jenei, Maria Pardi, Maria Tomor, S. Anghel, Marcel Truţă, Z. Székely, Gh. Pârv, Aug. Demeter, El. Bonta, Nuna Marius. Secţia de patinaj viteză, trecută între timp la „Agronomia”, îşi va înceta activitatea în anul 1974.
Secția de patinaj s-a reactivat la CS „U” în anul 2013, cu sportiva Raluca Doina Ștef și antrenorul Horia Timiș. Din 2013 până în 2019, au adus în palmaresul clubului nu mai puțin de 150 de medalii, dintre care 77 de aur, 42 de argint și 31 de bronz. La patinaj sunt șase competiții: Campionatul Național și Cupa României la Patinaj Viteză, Campionatul Național și Cupa României la Patinaj Viteză Sprint și Campionatul Național și Cupa României la Patinaj Viteză pe Role.
2013. 11 medalii de argint.
Campionatul Naţional de Patinaj Viteză Role, 18-21 august, Tg. Mureș – Raluca Ștef: 5 medalii de argint (500 m, 1000 m, 1500 m, 3000 m, poliatlon);
Campionatul Național de Patinaj Viteză, 20-22 decembrie, Inzell, Germania – Raluca Ștef – 5 medalii de argint (500 m, 1000 m, 1500 m, 3000 m, poliatlon);
Cupa României de Patinaj Viteză, 20-22 decembrie, Inzell, Germania – Raluca Ștef – argint (poliatlon);
Sportivi la lotul naţional: Ștef Raluca Doina.
2014. 31 medalii, 16 aur, 11 argint, 4 bronz.
Campionatul Național de Patinaj Viteză Sprint Senioare, 14-16 februarie, Inzell, Germania – Raluca Ștef – 3 medalii de aur (2×500 m, 2×1000 m, poliatlon sprint) – sen, Ruxandra Coțop – 5 medalii de argint (500 m, 1000 m, 1500 m, 3000 m, poliatlon)- jun II;
Cupa României de Patinaj Viteză Role, 17 august, Tg. Mureș -Raluca Ștef: 2 medalii de aur (500 m, 1000 m); Ruxandra Coțop – 2 medalii de argint (500 m, 1000 m), Echipe – locul III;
Campionatul Naţional de Patinaj Viteză Role, 23-24 august, Tg. Mureș – Raluca Ștef: 5 medalii de aur (500 m, 1000 m, 1500 m, 3000 m, poliatlon) – sen; Ruxandra Coțop – 4 medalii de argint (500 m, 1000 m, 1500 m, triatlon) – jun;
Campionatul Național de Poliatlon, 19-21 decembrie, Inzell, Germania – Raluca Ștef: 5 medalii de aur (500 m, 1000 m, 1500 m, 3000 m, poliatlon) – sen; Ruxandra Coțop – 2 medalii de bronz (1000 m, 3000 m) – jun;
Cupa României de Patinaj Viteză, 19-21decembrie, Inzell, Germania – Raluca Ștef – locul I poliatlon, Ruxandra Coțop – locul I poliatlon; Echipe – locul III.
Sportivi la lotul național: Ștef Raluca Doina și Coțop Ruxandra.
2015. 24 de medalii, 11 de aur, 7 de argint, 6 de bronz.
Campionatul Național de Patinaj Viteză Sprint Open, 13-15 februarie, Inzell, Germania – Raluca Ștef – 3 medalii de aur (2×500 m, 2×1000 m, poliatlon sprint); Ruxandra Coțop – 4 medalii de argint (1000 m, 1500 m, 3000 m, poliatlon) și 1 de bronz (500m) – junioare II;
Cupa României de Patinaj Viteză Role, 15 august, Tg. Mureș – Raluca Ștef: 3 medalii de aur (500 m, 1000 m, biatlon); Ruxandra Coțop – 3 medalii de argint (500 m, 1000 m, biatlon);
Campionatul Național de Patinaj Viteză Role Seniori, 21-23 august, Tg. Mureș – Raluca Ștef: 5 medalii de aur (500 m, 1000 m, 1500 m, 3000 m, poliatlon); Ruxandra Coțop – 5 medalii de bronz (500 m, 1000 m, 1500 m, 3000 m, poliatlon).
Sportivi la lotul naţional: Ștef Raluca Doina și Cotop Ruxandra.
2016. 26 medalii: 24 aur, 2 argint
Campionatul Național de Patinaj Viteză, 9 ianuarie, Inzell, Germania – Raluca Ștef: 3 medalii de aur (1500 m, 3000 m, poliatlon), 2 de argint (500 m, 1000 m);
Cupa României Național de Patinaj Viteză Poliatlon, 9 ianuarie, Inzell, Germania – Raluca Ștef: 5 medalii de aur (500 m, 1000 m, 1500 m, 3000 m, poliatlon);
Campionat Național Seniori Sprint Open, 19-21 februarie, Inzell, Germania – Raluca Ștef – 3 medalii de aur (2x500m, 2×1000 m, poliatlon sprint);
Cupa României de Patinaj Viteză Role, 15-16 august, Tg. Mureș – Raluca Ștef: 3 medalii de aur (500 m, 1000 m, biatlon);
Campionatul Național de Patinaj Viteză Role Seniori, 19-21 august, Tg. Mureș – Raluca Ștef: 5 medalii de aur (500 m, 1000 m, 1500 m, 3000 m, poliatlon);
Campionatul Național de Patinaj Viteză seniori, 16-18 decembrie, Inzell, Germania – Raluca Ștef – 5 medalii de aur (500m, 1000m, 1500m, 3000 m, poliatlon).
2017. 20 medalii: 13 aur, 6 argint, 1 bronz.
Campionatul Național de patinaj viteză pe probe și poliatlon, 17-19 februarie 2017, Inzell, Germania – Raluca Ștef – 3 medalii de aur (1500m, 3000m, poliatlon) și o medalie de bronz (1000m);
Cupa României Patinaj Viteză Role, 14-15 august, Cluj‑Napoca – Raluca Ștef: 2 medalii de aur (500 m, biatlon) și 1 medalie de argint (1000 m);
Campionatul Național de Patinaj Viteză R, 18-19 august, Cluj‑Napoca – Raluca Ștef: 3 medalii de aur (1000 m, 3000m, poliatlon), 2 medalii de argint (500m, 1500 m);
Campionatul Național de patinaj viteză Sprint seniori OPEN, 15-17 decembrie, Inzell, Germania – Raluca Ștef: 3 medalii de argint (2×500 m, 2x1000m, poliatlon sprint);
Cupa României patinaj viteză, 15-17 decembrie, Inzell, Germania – Raluca Ștef: 5 medalii de aur (500 m, 1000 m, 1500 m, 3000 m, poliatlon).
2018. 13 medalii: 5 aur, 3 argint, 5 bronz.
Campionatul Național Probe și Poliatlon seniori, 24-25 februarie, Inzell, Germania – Raluca Ștef: 5 medalii de aur (500 m, 1000 m, 1500 m, 3000 m, poliatlon);
Campionatul Național Sprint Open seniori la Patinaj Viteză, 24-25 februarie, Inzell, Germania – Raluca Ștef: 3 medalii de argint (2x500m, 2x1000m, Poliatlon Sprint);
Campionatul Național de Poliatlon Patinaj Viteză Role, 10-11 august, Cluj‑Napoca – Raluca Ștef: 5 medalii de bronz (500 m, 1000 m, 1500 m, 3000 m, poliatlon).
În anul 2018, sportiva cu dublă legitimare „U” – CSS Viitorul Cluj, Fuzesy Ilka, antrenată de Gheroghe Pârv, a fost singura sportivă din România care și-a realizat baremul de participare la Campionatul Mondial de patinaj viteză destinat juniorilor. Patinatoarea Fuzesy Ilka și-a îndeplinit baremurile pentru participarea la „ISU World Junior Championships” (15-17 februarie 2019, „Stadio del Ghiaccio” din Baselga di Pinè, Italia) la trei probe: 500m, 1000m și 1500m.
2019. 34 medalii: 25 aur, 8 argint, 1 bronz.
Campionatul Național de Patinaj Viteză Probe și Poliatlon, 22-24 februarie, Inzell, Germania:
5 locuri 1- Ilka Fuzesy –juniori II: 500 m, 1000m, 1500m, 3000m, Poliatlon
Locul 1 – Raluca Ștef – seniori la 3000 m.
Cupa României U100 la patina viteza role, 15 iunie, Cluj-Napoca:
3 locuri 1- Raluca Ștef (sen): 500 m, 1500 m, Poliatlon
3 locuri 1- Iasmin Al-Sagban (jun 1): 500m, 1500 m, Poliatlon.
Campionatul Național de Poliatlon Patinaj Viteză Role, 8-11 august, Cluj-Napoca:
4 locuri 1 – Raluca Ștef (sen): 500 m, 1500m, 3000m, Poliatlon
4 locuri 1 – Ilka Fuzesy (jun II): 500m, 1500 m, 2000m, Poliatlon.
Cupa României Patinaj Viteză, 14-22 decembrie, Zakopane, Polonia:
5 locuri 1 – Ilka Fuzesy (jun II): 500 m, 1000m, 1500m, 3000m, Poliatlon
5 locuri 2 – Neag Alexia (jun II): 500 m, 1000m, 1500m, 3000m, Poliatlon.
2020. 19 medalii: 6 aur, 8 argint, 5 bronz.
JOT Lausanne, Elveția, 9-22 ianuarie:
Locul 4 Sprint echipe mixt – Ilka Fuzesy.
Campionatele Nationale Patinaj Viteza Probe si Poliatlon, 03-09.02.2020, Inzell, Germania:
5 locuri 1 – Ilka Fuzesy (juniori II): 500m, 1000m, 1500m, 3000m, Poliatlon.
3 locuri 2 – Raluca Ștef: 1500m, 3000m, Poliatlon
2 locuri 3 – Raluca Ștef: 500m, 1000m.
Cupa României Patinaj Viteză, 18-20 decembrie, Zakopane, Polonia:
Locul 1 – Raluca Ștef – 3000m
Locul 2
Raluca Ștef – 1500m
Răzvan Militaru – 500m, 1000m, 1500m, 3000m
Locul 3
Raluca Ștef – 500m, 1000m.
Campionatul Național pe Echipe Patinaj Viteză, 18-20 decembrie, Zakopane, Polonia
– Locul 3 – Echipa ”U” Cluj: Raluca Ștef și Răzvan Militaru.