ISTORIC VOLEI MASCULIN
Dacă pentru perioada de dinaintea refugiului la Sibiu, nu deținem date sigure în legătură cu practicarea voleiului de către studenții clujeni, în schimb, pentru anii 1941-1944, avem suficiente elemente și mărturii ca să stabilim, pentru această perioadă, apariția voleiului în mediul universitar și intrarea lui în familia ramurilor sportive ale lui „U”. Cităm dintr-o prezentare aparținând doctorului O. Chețianu, director sportiv al Oficiului Universitar pentru Educația Fizică și Sport, privind activitatea sportivă la Sibiu: „Voleiul a fost un sport îndrăgit de studentele și studenții Universității. Secția de volei i-a avut în frunte pe S. Ștefănescu și S. Grigorescu, studenți la medicină. Se organizau în fiecare an campionate pe facultăți (medicină, drept, litere). Fruntășia, la băieți, o deținea echipa Facultății de Medicină, în alcătuirea: S. Ștefănescu, Fl. Birtolon, S. Grigorescu, I. Nistor, T. Colbazi, N. Dragoș.
Echipele de volei au participat la Campionatele Universitare desfășurate la București în cadrul „Săptămânilor Universitare”, în anii 1942-1943, ocupând de fiecare dată locul al II-lea, atât la feminin, cât și la masculin.” Să stabilim, prin urmare, apariția voleiului printre ramurile sportive ale lui „U”, în această perioadă.
În 1943, la Sibiu (refugiu), are loc jocul „Infanteria” Făgărași și echipa studențească – căpitan al echipe studențești, dr. Sergiu Ștefănescu. Nucleul începuturilor voleiului clujean trebuie căutat în echipa înființată pe vremea refugiului „Universității” la Sibiu datorită dictatului de la Viena. Primele date ce atestă acest lucru, le-am găsit într-un ziar din București, care sublinia faptul că la campionatele naționale masculine studențești din anul 1942 a participat și formația „Universității” din Cluj – Sibiu sub conducerea prof. O. Chețianu. A fost doar începutul.
În 1945 la Cluj se desfășoară competiții de masă. Dr. Octav Malide, dr. Mircea Bena, sub coordonarea dr. Onoriu Chețianu, în 1946, înființează Comisia de Volei, care organizează competiții locale cu participarea a 8 echipe. Formația „U” avea ca jucători și pe V. Bărbieru – solist la Opera din Cluj și Alex Căprariu – scriitor. Despre voleiul universitar clujean, despre evoluția lui, după revenirea Universității la Cluj, avem la îndemână însemnările/ mărturii ale doctorului Octavian Malide, participant direct la toate evenimentele, de la început, ale voleiului, până în anul 1954, în multiplă calitate: de jucător, antrenor, animator, conducător. O primă etapă o situăm între anii 1946-1948; nu exista activitate organizată, voleiul se juca mai mult ocazional sau era practicat ca sport complementar. Existau totuși întreceri universitare, cu participarea unor echipe cu jucători lipsiți însă de pregătire specifică; mobilizarea și selecția o făceau cei câțiva jucători ce aveau oarecare tangențe cu voleiul. În anul 1948, la Cupa Unității Tineretului (C.U.T.), competiție menită să angreneze tineretul la practicarea sportului, participă și o selecționată a Clujului, din care au făcut parte și studenții Emil Onete, Sergiu Macavei și Octav Malide. Între timp, la inițiativa lui Octav Malide și Mircea Bena, student la medicină, un mare pasionat al voleiului și baschetului, se constituie Comisia locală de volei. Se organizează primul campionat orășenesc de volei la care vor participa și cinci echipe studențești: Medicina, cu două echipe, Institutul de Mecanică (Politehnica), Agronomia și Universitatea.
Următoarea etapă a dezvoltării voleiului universitar este cuprinsă între anii 1948/49 și 1952/53, când activitatea capătă un caracter mai organizat, se înmulțește numărul jucătorilor, crește numărul echipelor, de a căror pregătire se vor îngriji primii antrenori și instructori voluntari. În școli, la îndemnul profesorilor, activitatea ia, de asemenea, amploare. În anul 1949, se va organiza o altă mare competiție „populară”. Cupa Tineretului Muncitor (C.T.M.). Echipa Universității Cluj se califică pentru faza finală, dar, în urma unei contestații, este descalificată. După această competiție, campionatul orășenesc capătă mai multă forță, profesorii de educație fizică din școli vor da o atenție mai mare practicării voleiului; de aici vor porni viitorii componenți ai echipelor studențești. Apar, acum, în prim plan, ca organizatori, antrenorii, cei de numele cărora se leagă cu adevărat dezvoltarea voleiului clujean: Valică Moraru, prof. Ion Scurtu, ing. Angelo Ionescu, prof. Jean Bădescu, precum și conducătorii și antrenorii echipelor studențești, Octav Malide, Ioan Tolan, Victor Fulger, ing. Ștefan Tămaș. În toți acești ani, 1949-1953, echipa Universității, purtând pe parcurs diferite nume: Medicina, C.S.U.C., Știința, Progresul, se clasează pe primul loc în campionatul orășenesc și va participa, în continuare, la fazele superioare ale campionatului.
Primul campionat național masculin de volei s-a disputat în anul 1949, la care se aliniază și formația studențească, cu: dr. Victor Fulger, dr. Malide, dr. Tolan, dr. Sergiu Macavei, dr. Ioanovici, dr. Popa și Tănăsescu. Au participat 20 de echipe: 14 echipe din provincie și 6 din București. La jocurile preliminare a luat parte și formația clubului universitar Cluj, care a fost învinsă, cu scorul de 3-1, de către formația studenților de la Iași. În „Almanahul voleiului românesc”, lucrare semnată de N. Mateescu și M. Popescu, printre cei evidențiați, se numărăși medicul de mai târziu, Victor Fulger. Luând parte la turneul de consolare a studenților, clujenii se clasează pe primul loc.
În anul următor, 1950, alături de campionatul național masculin se organizează și un campionat pentru formațiile feminine. În etapa eliminatorie a echipelor provinciale, C.S.U. Cluj învinge cu 3-2 formația Progresul Dej. Dar formația este eliminată în sferturi de finală. În campionatul masculin, printre cele 12 echipe provinciale calificate pentru turneul final, se numără și echipa „Știința” Cluj, care este, însă, eliminată în sferturi de finală.
În 1951, la al treilea campionat național, nu se califică nici o echipă clujeană. În schimb, în anul 1952, la turneul final, participă atât echipa masculină, cât și cea feminină a Clubului „Știința” Cluj. Ele ocupă, în clasamentul general, locurile VII și respectiv V. Performanța formației feminine trebuie subliniată pentru că, în acest an, ea ocupă primul loc în clasamentul final dintre echipele provinciale, după cele patru formații bucureștene. La finalele campionatelor universitare disputate la Galați, echipele Institutului Medico-Farmaceutic ocupă, atât la băieți, cât și la fete, locul secund, după echipele Institutului de Educație Fizică București. Nume ca Dorina Corbeanu-Ivănescu, Sonia Colceriu, Mariana Deac, Puica Suciu, Nela Crișan, Ana Mocanu, Maria Ionescu, Rodica Zoicaș, Lia Vania au contribuit la consolidarea voleiului românesc. Foarte multe dintre ele au îmbrăcat tricoul echipei naționale.
Documentele ce le avem la îndemână, din ce în ce mai numeroase, (ceea ce confirmă popularitatea din ce în ce mai crescândă a acestui sport), ne aduc așadar la anul 1953, când a fost organizat cel de-al cincilea campionat național. El s-a desfășurat după sistemul calificărilor și apoi un turneu final. Câștigând zona de la Oradea, formația masculină „Știința” și cea feminină „Progresul”, s-au calificat pentru turneul final. Atât fetele, cât și băieții își mențin în clasamentul general locurile ocupate în campionatul anterior, deci echipa feminină terminând pe locul V, iar băieții pe locul VII. Confirmând progresul voleiului, o a doua echipă feminină clujeană, „Spartac”, ocupă în acest an locul VIII din cele 11 participante la turneul final.
Anul 1954 marchează începerea unei etape noi pentru voleiului românesc. Pentru prima dată, se adoptă sistemul Campionatului Național divizionar. Participă 12 echipe masculine și 8 formații feminine. În clasamentele finale ale celui de-al șaselea campionat național, echipa masculină „Știința” Cluj ocupă locul VI. Se evidențiază, în mod deosebit, câteva talente pregătite la liceul „G. Barițiu”, cum sunt: Gabriel Cherebețiu, Agârbiceanu și Gheorghe Corbeanu. De menționat că echipa a fost antrenată de dr. Victor Fulger. În jocurile internaționale din acest an, printre care amintesc Campionatele Universitare de vară – Budapesta – în echipa națională apare pentru prima dată un clujean, studentul Facultății de Medicină – G. Cherebețiu. Tot astfel, va trebui să pomenim aici, dacă nu pe toți, cel puțin o parte din mulții jucători prezenți în primele formații ale Științei: Silviu Stoica, Emil Onete, Sergiu Macavei, N. Iovanovici, Cristian Vintilă, Victor Fulger, Ioan Tolan, Octavian Malide, Cr. Georgescu, Tănăsescu, Grecu, Lazăr, Popa, N. Toderiță, Alex Căpraru, V.Bărbieru, Ioan Vlad, Vasile Szilaghi, Mircea Adamovici, Sorin Adamovici, M. Negoescu, Ovidiu Fleșeriu, Ioan Giurculescu, V. Agârbiceanu, Ene Negoiță, Eric Adesman, Iustin Hidișan, Traian Căldare, Ioan Buzea, Mihai Deleanu, Gh. Ionescu, Alex Săceanu, Darvaș, C. Samochiș, Guli Rusu, T. Negruțiu.
Așadar, locul al VI-lea în 1954, în primul campionat sistem divizionar. Acest an 1954 mai are și altă semnificație: apariția pentru întâia oară a unui jucător clujean în echipa națională. Este vorba de Gabriel Cherebețiu, a cărui prezență în echipa națională va fi întâlnită mulți ani de acum înainte.
Marea echipă masculină prinde contur Campionatul 1955. Ambele echipe apar sub titulatura de Progresul. La masculin, locul al VI-lea, cu Cherebețiu, Agârbiceanu, Corbeanu, Adamovici, Hidișan.
Anul 1956 marchează un salt valoric demn de subliniat pentru echipa clujeană. În clasamentul final al campionatului național masculin, „Progresul” Cluj se clasează pe locul 4, mai ales datorită evoluției bune a tinerilor Cherebețiu, Agârbiceanu, Ghe. Corbeanu și Adamovici. În formația care participa la al III-lea Campionat Mondial masculin, disputat la Paris și în care țara noastră a ocupat locul al II-lea, au făcut parte și doi clujeni: G. Cherebețiu și Ghe. Corbeanu.
În cel de-al IX-lea campionat disputat în anul 1957, formația masculină, redevenită „Știința” Cluj, se clasează în final pe locul VI, iar cea feminină „Flamura Roșie”, pe locul VII, în schimb echipa feminină „Progresul” retrogradează în campionatul de calificare. Tot în acest an, pentru popularizarea voleiului, se organizează Cupa Comisiei Centrale, rezervată școlilor. Echipele clujene se clasează pe locul VII (băieții) și locul V (fetele). Consemnăm disputarea, la 26 mai 1957, a primului joc internațional între echipele: „Vőrős Meteor Budapesta” – „Flamura Roșie Cluj” 3-1. La jocurile sportive internaționale prietenești ale tineretului de la Moscova, formația noastră masculină, din care au făcut parte și clujenii Ghe. Corbeanu, Ghe. Fieraru și G. Cherebețiu, a ocupat locul al III-lea, iar cea feminină, din care nu au lipsit Susan și Vania, s-a clasat pe locul al IV-lea. Dacă în Campionatele Universitare de vară de la Paris formația masculină a cucerit primul loc, aceasta se datorează și contribuției clujenilor Corbeanu, Cherebețiu, Agârbiceanu și Adamovici.
În anul 1958 se constituie Federația Română de Volei, care își propune ca principal obiectiv dezvoltarea voleiului pe bază de mase. Al X-lea campionat național disputat în anul 1958 este cel mai bogat în realizările de până atunci ale voleibaliștilor clujeni. Atât formația masculină CSU Cluj, cât și cea feminină „Someșul” se clasează pe locul al III-lea. Este și anul în care ia ființă Liceul cu Program de Educație Fizică și Sport, cu o secție de volei pentru băieți și fete. Ar mai fi de consemnat faptul că, la al V-lea Campionat European de volei, disputat la Praga, formația masculină a României ocupă locul al II-lea, evidențiindu-se clujenii G. Cherebețiu și Ghe. Fieraru. La fete, o comportare mai slabă, doar locul IV. Tot în acest an, la Cluj, a avut loc un turneu internațional, la care au participat formațiile masculine și feminine din Cluj și Chișinău. Clujenii au câștigat ambele jocuri. În revanșa întâlnirilor, echipele din Chișinău au dispus de cele clujene.
Urmează un an și mai bogat pentru voleiul clujean, 1959. Echipa masculină „Știința” Cluj încheie campionatul pe locul al III-lea, iar cea feminină are o comportare remarcabilă, „Someșul” Cluj clasându-se pe locul al II-lea. De menționat că cea de-a doua echipă feminină participantă la divizia A, „Știința” Cluj, s-a clasat pe locul al VIIIlea. Printre jucătorii evidențiați în acest an se numără: Ghe. Fieraru, G. Cherebețiu și Adamovici („Știința”), Susan, Pavlenco, Botezan, Crișan, Simionescu (Someșul), Zoicaș, Suciu („Știința” – fete). Confirmând progresul voleiului clujean, la Campionatele Universitare disputate la Iași, echipele clujene ocupă primul loc. La Jocurile Mondiale universitare de la Torino, echipa masculină formată pe scheletul „Universității” Cluj se clasează în final pe locul al II-lea. Școala sportivă de elevi devine unitate de sine stătătoare și printre secțiile ei se numărau și cele de volei.
În anul 1960, formațiile clujene confirmă ascensiunea valorică. Echipa masculină, „Știința”Cluj, se clasează pe locul IV, iar cele feminine CSM și „Știința”, ocupă în final locurile 3 și 5. În turneul final al Campionatului Republican Școlar, echipa de fete a Școlii Medii nr.2 ocupă un merituos loc V. Este prima confirmare a unei munci științifice pentru creșterea unei noi generații de voleibaliste.
Și anul 1961 a adus voleiului clujean realizări de seamă. Echipele Clubului „Știința”, de băieți, ocupă locul III, după Dinamo și Rapid, iar formația feminină se clasează în final, pe locul VII. S-au evidențiat jucătorii: G. Dăbală, Ghe. Fieraru, N. Bărbuță, Crișan, Bărbulescu E., Ghe. Corbeanu (Știința). Al XIV-lea campionat de volei s-a desfășurat după o formulă nouă și a început în toamna anului 1961. La băieți, cele două formații (Știința și CSM) se clasează pe locurile VII și XIII, iar cele feminine (Știința și CSM) pe locurile III și IV. Tot acum are loc prima ediție a campionatului liceelor de educație fizică; a câștigat echipa Liceului „N. Bălcescu” Cluj.
1962, masculin – locul 7; feminin – locul 3. Din 1962, antrenorul dr. Victor Fulger de la echipa masculină, cedează locul prof. Constantin Bengeanu. Acesta va titulariza în echipă o serie de jucători tineri: I. Bânda, Rednic Doru, Mâinea Eugen, Szido Francisc, Biji Liviu, Mateescu Codru. Fetele, sub conducerea antrenorului prof. I. Scurtu, ocupă locul III, cu un lot din care amintim: Doina Tămășan, Mihaela Bărbulescu, Ana Mocanu, Marilena Cucu. Fieraru și Bărbuță, locul III cu naționala, la Campionatele Mondiale de la Moscova.
În anul 1963, campionatul s-a desfășurat în condiții identice ca în anul anterior. Doar evoluția echipelor clujene a fost mai slabă. Astfel, băieții de la „Știința” se clasează pe locul IV, iar cei de la CSM pe locul al XV-lea. S-au evidențiat Rednic și Sido (Știința), Marta Virgil și Ștefan Nicolae (CSM). Aceeași situație și la fete. Formația „Știința” se clasează pe locul V, iar CSM pe locul VII. Evidențieri: Botezan, M. Costic (CSM), Mocanu – Susan, Marcu-Zoicaș. În Campionatul Republican de Juniori, disputat la Brașov, echipa de băieți a Școlii Sportive Cluj s-a clasat pe locul al II-lea. În Cupa Federației Române de Volei, disputată în iarna anului 1963, echipa feminină „Știința” se clasează pe locul al II-lea având, o comportare meritorie, datorită evoluției jucătoarelor Cucu Marilena, N. Marcu, Dima, Biji, R. Marcu. Formația masculină, cu: Bânda, Biji, Sido, Mâinea, Rednic, Mateescu, Ionescu Tudor, Rogozan Ion, Dumitru, ocupă locul II în finala pe țară la Daciadă. Fetele vor câștiga finala la Daciadă, învingând selecționata București.
Al VI-lea Campionat European de volei are loc în țara noastră. Echipele României reușesc rezultate excepționale: la masculin locul I, iar la feminin locul III. De menționat că una din seriile campionatului a avut loc la Cluj cu participarea echipelor: Austriei, Iugoslaviei, RDG și URSS. Tot la Cluj a avut loc turneul pentru locurile IXXVII. Din echipa campioană au făcut parte și clujenii Ghe. Fieraru și N. Bărbuță.
În anul 1964 nu a avut loc campionat național, ci numai Cupa României. Echipa masculină „Știința” Cluj s-a clasat pe locul VIII. Echipa feminină a clubului universitar a ocupat locul al IV-lea și din cadrul ei s-au evidențiat Ana Mocanu-Susan, Kopert, Cucu, Dima, Tărășan. Formația CSM s-a clasat pe locul VIII. În finala campionatelor școlare de la București, echipa de băieți a Liceului „N. Bălcescu” – cu program de educație fizică – pregătită de prof. C. Bengeanu, ocupă locul al II-lea iar la Campionatul Republican de Juniori, formația de băieți a Școlii Sportive ocupă același loc. În finala Spartachiadei republicane, formația feminină, pregătită de prof. I. Scurtu, ocupă primul loc, iar cea masculină ocupă locul secund. La Olimpiada de la Tokio, disputată în acest an, și unde voleiul a fost admis pentru prima dată ca sport olimpic, atât echipa feminină, cât și cea masculină, au ocupat, în final, locul IV. Din aceste formații au făcut parte jucătorii clujeni N. Bărbuță și Ana Mocanu-Susan.
În clasamentul final al campionatului din anul 1965, formația masculină „Știința” Cluj ocupă doar locul VIII, iar cea feminină a aceluiași club ocupă locul V. Printre cele 3 echipe retrogradate se numără și formația CSM Cluj. În campionatul de juniori, disputat la Timișoara, echipa Școlii Sportive din Cluj se clasează pe locul II (masculin). În al XVII Campionat Național de volei, echipa masculină „Politehnica” are o comportare slabă, retrogradând în categoria a II-a, iar echipa feminină „Universitatea” se clasează pe locul VI. Mai este de consemnat că, în acest an, prima echipă școlară care promovează în divizia B este aceea a Liceului „N. Bălcescu”, secția de educație fizică, și care s-a menținut până la înființarea Diviziei Naționale a școlarilor și juniorilor din anul 1968. Acesta este de fapt anul în care evoluția echipelor de volei urmează un drum sinuos, marcat de promovări și retrogradări din prima divizie a țării.
Campionatul 1965/66. Echipa masculină va activa în cadrul Clubului Sportiv Politehnica, antrenor T. Corneșean. Locul al XI-lea și retrogradează în divizia B.
Campionatul 1966/67. La masculin, Politehnica, locul al II-lea în divizia B, cu Mateescu, Mâinea, Ionescu, Bonțideanu, Bărbat, Demeter.
Campionatul 1967/68. La masculin, la conducerea tehnică revine prof. Constantin Bengeanu. Echipa ocupă locul I în Div. B și promovează în Div. A.
Campionatul 1968/69. La masculin, Politehnica, locul al XII-lea, retrogradează.
Campionatul 1969/1970. Echipa masculină revine la Universitatea. Antrenor, prof. C. Bengeanu. Locul I Div. B, promovează în Div. A. Lot: Mâinea, T. Ionescu, C. Mateescu, M. Ronțan, Fl. Moldovan, V. Chioreanu, S. Drăgan, E. Băgăianu, E. Marta.
Campionatul 1970/1971. La masculin, loc VII, Div. A. În 1970, echipa masculină, sub aceeași conducere tehnică, preia întregul efectiv al echipei campioane de la Liceul „N. Bălcescu”, și anume: Bălaș Viorel, Măcicășan V., I. Ghic, T. Chiș, Fr. Győrgyfalvi, A. Man, N. Moldovan, V. Moldovan.
Campionatul 1971/1972. La masculin, loc VII, Div. A. Lot: I. Bânda, V. Bălaș, S. Macavei, Bonțideanu, Al. Man, V. Măcicășan, I. Ghic, L. Răcășan, F. Vaida, E. Petrișor, C. Mateescu, E. Băgăianu.
Campionatul 1972/1973. La masculin, loc IV, Div. A. Nume noi în lot: Ștefan Andronic, N. Dobre, E. Lapași, M. Popa, N. Iaru, V. Kozmucza, M. Szilagy, M. Sumurducan.
Campionatul 1973/1974. La masculin, loc V, Div. A. Loc VI în Cupa României. Antrenor, prof. C. Bengeanu. Lot: V. Bălaș, F. Vaida, S.Macavei, Tr. Corcheș, V. Chezan, I. Bânda, Marcel Popa, C. Mateescu, V. Nițescu, Fr. Györgyfalvy, V. Kozmuta, M. Szilagy.
Campionatul 1974/1975. La masculin, loc IX, Div. A. La feminin, loc I Div. B, promovează în Div. A.
Campionatul 1975/1976. Ambele echipe retrogradează în Divizia B.
Campionatul 1976/1977. La masculin, loc I Div. B, promovează în Div. A. La feminin, loc II în Div. B.
Campionatul 1977/1978. La masculin, loc VIII în Div. A. La feminin, loc I Div. B, promovează în Div. A.
Campionatul1978/1979. Ambele echipe retrogradează în Divizia B.
Campionatul 1979/1980. La masculin, „U” nu reușește promovarea în Div. A. La feminin, loc I Div. B, promovează în Div. A.
Nu pot fi trecute cu vederea rezultatele bune obținute de către echipele de juniori. În anul 1967, fetele de la Liceul „N. Bălcescu” ocupă locul III la campionatele școlare, iar în 1968, locul VI la junioare și, în 1970, la finala pe țară a diviziei naționale a școlarilor și juniorilor, locul IV, atât la fete cât și la băieți. În anul 1971, echipa feminină a ocupat locul V, iar în anul 1972, locul III.
Perioada 1983-1990 găsește voleiul clujean în debusolare totală. În acest interval, atât băieții, cât și fetele activează în diviziile inferioare și numai rareori „saltă” pentru un singur an în Divizia A. Fetele promovează în Divizia A, în 1990, iar băieții în 1991.
În anul 1990, prof. Constantin Bengeanu se retrage de la conducerea tehnică a formației masculine. Timp de 28 de ani a condus cu profesionalism și dăruire formația masculină de volei, obținând rezultate notabile în multe ediții de campionat. În perioada 1985-1988, a fost antrenor al lotului național, obținând rezultate remarcabile pe plan european. A pregătit și a dat echipei naționale o serie de jucători: Bălaș, Măcicășan, Chiș Teofil, Macavei Sorin, Igniska Mircea, Corcheș Traian și Chezan Victor. Un bilanț pozitiv Una din realizările și în același timp mândriile acestei secții este aceea de a fi pregătit și promovat în loturile naționale jucători și jucătoare ce aveau să-și aducă contribuții notabile la multe succese ale echipelor naționale în competiții de nivel european și mondial. Aceasta este rodul activității tuturor celor ce s-au aflat la conducerea tehnică a echipelor: dr. Victor Fulger, prof. Ioan Scurtu, prof. Constantin Bengeanu, prof. Ion Bânda. Să amintim câteva nume ce au căpătat consacrarea internațională și au făcut cinste, astfel, culorilor lui „U”: Doina Corbeanu, Sonia Colceriu, Ana Mocanu, Alina Pralea, Luminița Pintea, Gabriel Cherebețiu, Gheorghe Corbean, Gheorghe Fieraru, Traian Căldare, Nicolae Bărbuță, Ion Bânda, Doru Rednic, C. Mateescu, V. Balaș, Sorin Macavei, Abraham Mircea, Aurel Vlaicu. V. Măcicășan, T. Chiș, M. Ignișka, Tr. Corcheș, V. Chezan. Prof. Constantin Bengeanu, antrenor mulți ani al echipei masculine universitare de volei, se va afla la rându-i pe banca tehnică a echipei naționale.
Loturile echipelor Masculin: Cherebețiu, Hidișan, Corbeanu, Adamovici, Agârbiceanu, Fieraru, Mureșan, Bărbuță, Stelea, Ionescu, Dăbală, Sido, Mâinea, Biji, Marinca, Boldur, Datu, Rednic, I. Bânda, Rogozan, Mateescu, O. Cosma, Bonțideanu, Bărbat, T. Ionescu, Demeter, Romțan, Fl. Moldovan, V. Chiorean, S. Drăgan, E. Băgăianu, E. Marta, V. Bălaș, S. Macavei, Al. Man, V. Măcicășan, I. Ghic, L. Răcășan, F. Vaida, E. Petrișor, M. Popa, Györgyfalvy, Șt. Andronic, I. Dobre, E. Lapași, N. Iaru, V. Cosmuța, M. Szilaghy, M. Sumurducan, V. Nițoescu, M. Bânda, Cr. Ignișca, P. Militaru, G. Dinea, V. Chezan, Tr. Corcheș, V. Moldovan, M. Pop, M. Năsăudean, H. Cîmpean, D. Nistor, V. Grozav, A. Pralea, M. Romcsik, C. Marcu, I. Avram, T. Sanislav, I. Socaciu, I. Cartiș, S. Ghiroltenu, Șt. Hața, C. Florin, C. Oargă, N. Badiu, D. Petruș, A. Vlaicu, M. Abraham, V. Sanislav, M. Iurian, D. Bodocan, V. Agoston, H. Giurgiu, M. Dumitrescu, P. Someșan, D. Ștefan, D. Matei, O. Petric, Cl. Crișan, S. Tămășan, Ov. Puia, T. Chiș.
Antrenori ai echipelor masculine: dr. Octavian Malide, de la debut până în 1954; dr. Victor Fulger, 1954-1962; prof. C. Benegeanu 1962-1965, 1970-1990; prof. T. Corneșean, 1966-1969; prof. C. Drăguț; 1990, M. Romcsik 1985, 1989; I. Cosmuța, 1992.
Membrii ai birourilor de secții după 1966: Teodor Crăciun, Victor Fulger, Monica Popa, Ion Scurtu, Carmen Tertea, Sergiu Macavei, Alexandru Fărcaș, Mircea Gogonea, Iosif Somay, Gheorghe Stelea.
1993-1994. Echipa de băieți, „U” Transgex Ardaf –Man, Sanislav, Vlaicu, Giurgiu, Tămășan, Crișan, Matei, Abraham, antrenor prof. Alexandru Man – ocupă în final de campionat, locul 3 în „A”. Este anul în care „U” Transgex Ardaf participă la un prestigios turneu internațional, „Challenge Robert Jeanmougin” de la Chaumont, Franța, septembrie 1993, turneu din care se întoarce cu locul 1! Între laureații turneului se numără Abraham/ cel mai bun blocaj, Sanislav/ridicător și Vlaicu/trăgător. Practic, turneul în sine și comportarea echipei anticipează Dream Team-ul dorit la Cluj‑Napoca de atâția ani. Este meritul ing. geolog Mircea Nicorici de a fi pus bazele unei echipe competitive în sensul bun al cuvântului. A sprijinit echipa încă din eșaloanele inferioare, „U” Transgex, menținând ridicat interesul pentru voleiul masculin în Cluj‑Napoca.
1994-1995. „U” Transgex și din retur, „U” ARDAF – Coste, Man, Badiu, Sanislav, Tămășan, Crișan, Abraham, Grozav, Vlaicu/cpt, Tvardochlib, Manț, Togan, Jurcău – promovează în „A”, de pe locul 2/11 3 35:14 25 puncte. Echipa începe campionatul cu prof. Alexandru Man, din ianuarie 1995, noul antrenor fiind prof. Neculae Pop. Cu Neculae Pop, echipa ocupă locul 2 în Cupa FRV, un turneu final alături de Dinamo, Grănicerul Delta Tulcea și Someș Victoria Dej. Vlaicu și Grozav sunt convocați la lotul național de seniori, în timp ce Togan și Stanca fac obiectul selecției în lotul de tineret/juniori.
1995-1996: aur la băieți!!! U” ARDAF – Pițigoi, Mărginean, Stoian, Sanislav, Vlaicu/cpt, Tvardochlib, Oprea, Dudaș, Grozav, Man, Agoston, Coste, Togan, antrenor Neculae Pop – aduce Clujului, în premieră absolută, AURUL! Echipa este înscrisă în Cupa Cupelor, grupa B, alături de PSG Racing/Franța (1:3), Alcom Capelle/Olanda (2:3), Nafels/Elveția (1:3), Grodno/Belarus (2:3), Hapoel/Israel (3:2) și OK Maribor/Slovenia (3:1), unde ocupă locul 3, ratând participarea în Final Four, Atena, Grecia. Calificarea este pierdută la Paris, în sala „Pierre de Coubertin”, în fața ultimei clasate în grupă!!! Echipa reușește eventul prin câștigarea Cupei României (3:0, 9:0, 6 puncte), pe locurile următoare clasându-se RIFIL Săvinești, Dinamo și Someș Dej. În fine, Cupa „ARDAF”, la prima ei ediție, revine celor de la Steaua Roșie Belgrad, urmată „U”, „U” Bacău și Someș Victoria Dej.
1996-1997: argint pentru băieți! „U” ARDAF – Stoian, Horfas, Man, St. Filip, Pițigoi, Grozav/cpt, Oprea, Sanislav, Mărginean, Togan, Dudaș, Agoston, Vlaicu, Tvardochlib, Pîslaru, antrenor Neculae Pop – se clasează în final pe locul 2, medaliile de argint, cu 56 de puncte (24 8 84:33). Reușește din nou să-și adjudece Cupa României, pe un final de sezon încărcat, obositor ca sistem (două turnee 1-6, Cluj‑Napoca și Zalău). Echipa se înscrie în CCE, trece în turul I de Olimpik Tirana/Albania (de două ori 3:0), pierde în turul II la finlandezii de la Telecom Finland (1:3, 0:3). Este anul în care „U” Cluj, antrenor prof. Constantin Bengeanu, obține titlul de campioană europeană universitară, ediția a 8-a, Grenoble, Franța. Aduc titlul la Cluj, Cristian Santa, Stoian, Sanislav, Dudaș, Man și Togan, la capătul a șapte victorii, toate cu 3:0!!! Cupa „ARDAF” și-a consumat ediția a 2/a, câștigată tot de Steaua Roșie Belgrad, apoi „U”, Tractorul Brașov și Someș Victoria Dej.
1997-1998: băieții retrogradează! „U” ARDAF – Conis: Stanca, Bodocan, Agoston, Mihai Moldovan, Colcer, Zadacencu, Vișovan, Stupar, St. Filip, Mihai Iurian, Togan, Man, Rarău, Călin Iurian, Cristian Santa, Sângeorzan – este antrenată de prof. Alexandru Mureșan. În final, locul 10 trimite echipa la turneul de baraj de la Ploiești, antrenori fiind… Ioan Bânda și Constantin Bengeanu! Din păcate, retrogradarea nu poate fi evitată, echipa pierzând toate partidele, 3 puncte 2: 9 setaveraj. Decesul prematur al ing. Mircea Nicorici, duce și la dispariția „U” ARDAF, a întregului club sportiv ARDAF CLUJ (atletism, box, ciclism, șah, auto, volei, fotbal – tenis). Are loc prima ediție a Memorialului „Mircea Nicorici”, clasament final: „U” ARDAF, „U” Conis, Someș Dej și Elcond Zalău.
1998-1999: băieții rămân în „B”. Băieții de la „U” Conis/”U” Modena – Cotuțiu, Onac, Agoston, Stanca, Stupar, Colcer, M. Moldovan, Lobonț, Lötei, Coste, antrenor Ovidiu Vasu – ratează promovarea în „A” în turneul de baraj de la Craiova, ocupând doar locul 2. Promovează „U” Craiova și astfel, clujenii mai stau un an în seria a 2-a a diviziei secunde. Are loc cea de a II-a ediție a Memorialului „Mircea Nicorici”, cu „U” ARDAF pe locul 1, „U” Conis – Modena Cluj/antrenor Ovidiu Vasu, Elcond Zalău/antrenor Florin Țiucra și Șomes Victoria Dej/antrenor Neculae Pop.
1999-2000: băieții promovează în „A” Cu Ioan Bânda/pr și Fidelia Crișan/ secund, „U” Modena – Lobonț, M. Moldovan, Cotuțiu, R. Moldovan, St. Filip, Zoltan Atilla, Colcer, Stupar, Lötei, Agoston, Rau, antrenor Ovidiu Vasu – revine în „A” de pe locul 1, ocupat din prima până în ultima etapă.
2000-2001: băieții doar pe 8 în „A”. „U” Modena – Stanca, Colcer, Lotei, Lobonț, Verdeș, Boroianu, St. Filip, Cotuțiu, M. Moldovan, Bianu, Agoston, R. Moldovan, antrenor Ovidiu Vasu – se clasează pe un loc 8, apropiat valorii lotului.
2001- 2002: băieții locul 10. „U” Cluj – Lobonț, Lötei, Stupar, Giurgiu, Verdeș, Cotuțiu, Neamț, Manț, Trifan, Ionuț Silaghi, Faur, antrenor Ovidiu Vasu – finalizează doar pe locul 10 din 12 echipe.
2002-2003: băieții retrogradează de pe locul… 9. „U” Cluj – Lötei, Lobonț, Iova, Silaghi, Oct. Ștefan, R. Moldovan, Trifan, Fluieraș, Savu, Ciortea, Stanca, Goron, Faur, antrenori Ovidiu Vasu/pr, Fidelia Crișan/secund – retrogradează în A2 Vest.
2003-2004: doar locul 4 pentru băieți. „U” Cluj – Stanca, R. Moldvan, Lötei, Silaghi, Trifan, Stupar/cpt, Fluieraș, Babencu, Savu, Faur, Iova, Șoloc, antrenor Ovidiu Vasu – nu reușește mai mult decât un loc 4.
2004-2005: locul 3 pentru băieți în A2 Vest. „U” Cluj – antrenor Cristian Santa/din retur antrenor Ovidiu Vasu, lot cu Lötei, R. Moldovan, Iova, Dean Bocereg, Faur, Șoloc, Savu, Andrei Crișan, Tîrîlă, Anițaș, Fluieraș, Sămărghitan – are o clasare modestă, locul 3 în A2 Vest.
2005-2006: promovare de pe locul 2. „U” Cluj – antrenor prof. Călin Cotuțiu, manager general Ovidiu Vasu, lot cu Lötei, Șoloc, Iova, Știrb, Fluieraș, Savu, Tîrîlă, Sămărghitan, Szekely Robert, Anițas, Adrian Fuzesi, Bogdan Tănase – revine în A1, nu fără emoții.
2006-2007: locul 8 băieții „U” Cluj – antrenor Dănuț Ciontoș, manager general Ovidiu Vasu, lot cu Purice, Dobra, Lötei, Halchin, Crinta, Iova, Tănase, Doru Ghimeș, Șoloc, Tîrîlă, Fuzesi.
2007-2008: locul 10 pentru băieți – antrenor Ovidiu Vasu/pr, Dănuț Ciontoș/secund, lot cu D. Rus, Cosmin Ghimeș, Andrei Spânu, Fuzeși, Lötei, Ionuț Badea, Sorin Schiesz, B. Rus, Tîrîlă, D. Ghimeș, Terpea, George Tadici – ocupă locul 10, după mari emoții însă.
2008-2009: băieții pe locul 6 și în Cupa Balcanică! „U” Cluj – antrenor Dănuț Ciontoș, manager Ovidiu Vasu, lot cu Bratosin, Badea, Goran Ivankovic, Lötei, Fuzeși, Spînu, Colcer, C. Ghimeș, D. Ghimeș, R. Bogdan, D. Pop, Răzvan Vîlcelean, B. Rus – ocupă locul 6 și odată cu el reintră în cupele europene intercluburi. De data aceasta, „U” accede în Cupa Balcanică 2009, grupa „B”, alături de Teuta Durres/Albania, Partizan Belgrad/Serbia, Fenerbache/Turcia și „U” Cluj, primele două clasate urmînd să acceadă în Final Four, 27-28 septembrie, Thessaloniki, Grecia. Grupa se desfășoară la Cluj‑Napoca între 18 și 20 septembrie, iar clasamentul final arată astfel:
1. Partizan
2. Fenerbahce
3. „U”Cluj
4. Teuta Dures.
2009 –2010: un campionat bun în care băieții se clasează pe 8. Echipa de volei masculin a Universității Cluj a început sezonul 2009-2010 cu: Romeo Lotei, Adrian Fuzesi, Dorel Colcer, Bogdan Bratosin, Daniel Pop, Răzvan Vâlcelean, Răzvan Bogdan, Doru Ghimeș, Zoltan Kovacs – venit de la Explorări Baia Mare, Ionuț Tîrîlă – revenit la Cluj după doi ani în care a jucat la Universitatea Craiova, Ionuț Badea și Cosmin Ghimeș, antrenați de Dănuț Ciontoș, manager Ovidiu Vasu. Primele partide disputate de băieții antrenați de Dănuț Ciontoș au fost cele din Cupa Balcanică, cu turneul Grupei B desfășurat la Cluj‑Napoca. Clasamentul final i-a găsit pe clujeni pe locul 3, după Partizan Belgrad și Fenerbahce Istanbul, dar înaintea albanezilor de la Teauta Durres. În Cupa României „U” Cluj s-a oprit în sferturi pentru ca în campionat să aibă o evoluție mulțumitoare și să încheie competiția pe un liniștitor loc 8, după turneul final la care au mai participat Știința Explorări Baia Mare, VCM LPS Piatra Neamț și Torpi Târgu Mureș.
2010-2011: băieții sunt din nou pe 8 La începutul sezonului 2010-2011, echipele de volei masculin și feminin ale Universității Cluj au suferit schimbări la nivelul băncii tehnice, dar și a conducerilor. Astfel, antrenorul băieților, Dănuț Ciontoș, va pregăti formația de fete al cărei manager va fi Victor Cherecheșiu, în timp ce banca tehnică a echipei masculine a fost preluată de Mircea Dudaș (antrenor principal) și Bogdan Tănase (antrenor secund). Sezonul 2010-2011 a început sub auspicii cât se poate de favorabile, odată cu aducerea pe banca tehnică a lui Mircea Dudaș, fost antrenor secund la CVM Tomis Constanța. Cu el în echipă, „U-ARDAF” a câștigat Cupa și Campionatul, în sezonul 1995-1996. Iată lotul clujenilor: Cosmin Ghimeș (coordonator), Daniel Pop și Răzvan Vîlcelean (universali), Adrian Fuzeși, Romeo Lotei, Ionuț Rus și Dorel Colcer (centri), Ionuț Badea și Bogdan Bratosin (extreme), Doru Ghimeș (libero), Dănuț Mititelu – născut pe 08.06.1981, are 1,93 m înălțime, joacă pe postul de extremă, vine de la SG Eltmann Germania), Gabriel Cherbeleață – 04.05.1991, 1,97 m, extremă, CSȘ „Dinicu Golescu” Cîmpulung Muscel, Andrei-Nicușor Georgescu – 22.03.1991, 1,96 m, coordonator, CSȘ Craiova, Mihai-Ioan Popovici – 13.09.1991, 1,84 m, extremă sau libero, CSȘ 2 Baia Mare, Ladislau Reider – 21.09.1991, 1,92 m, extremă, CSȘ Viitorul Cluj. În luna decembrie, la doar câteva săptămâni de la începutul sezonului Mircea Dudaș a părăsit echipa clujeană pentru a o antrena pe Remat Zalău, iar în locul său, de la 1 ianuarie 2011 a fost numit „principal” secundul său, Bogdan Tănase. Cu el la timonă voleibaliștii clujeni au terminat campionatul tot pe poziția a opta în condițiile în care a doua fază a play-outului nu s-a mai disputat din cauza dificultăților financiare cu care s-au confruntat mai multe echipe.
2011-2012: Cupa Balcanică și locul 10 reușite de băieți. După locul 8 din sezonul anterior, echipa masculină a obținut și un trofeu în 2011, Cupa Balcanică, după ce a câștigat turneul organizat în septembrie chiar la Cluj. Iată situația lotului clujenilor: Cosmin Ghimeși Andrei-Nicușor Georgescu (coordonatori), Răzvan Vîlcelean (universal), Adrian Fuzeși și Romeo Lotei (centri), Ionuț Badea, Bogdan Bratosin și Gabriel Cherbeleață (extreme), Doru Ghimeș și Mihai-Ioan Popovici (libero), Adrian-Vasile Gagea – născut pe 13.03.1989, are 1,93 m înălțime, joacă pe postul de universal, vine de la Unirea Dej; Mihai Țiboacă – 30.07.1989, 1,91 m, extremă, CV Dacia Buzău; Daniel- Nicolae Todoran – 21.06.1982, 1,97 m, centru, SCM U. Craiova Antrenor principal Bogdan Tănase, manager general Ovidiu Vasu, care și-a condus elevii spre câștigarea Cupei Balcanice al cărei turneu final a fost găzduit de Cluj‑Napoca și la care au participat Ribnica Kraljevo din Serbia, Skendija Tetovo din Macedonia și Mladost Brcko din Bosnia. Calificată, astfel, pentru primul tur al Cupei Challenge, ediția 2011-2012, „U” Cluj a întâlnit echipa Kommunalnik Grodno din Belarus, în fața căreia a pierdut ambele manșe disputate la Cluj cu 3-0 și respectiv, 3-2. La finalul ediției de campionat Universitatea s-a clasat pe locul 10, dar la o distanță de 15 puncte de poziția următoare așa încât ecuația retrogradării a avut o rezolvare previzibilă, chiar dacă clujenii au pierdut primul meci acasă cu 3-1, însă le-au câștigat pe următoarele 3 și a încheiat ediția pe locul 10.
2012-2013: băieții retrogradează. Salvați de la căderea în eșalonul secund în sezonul precedent, „studenții” și-au stabilit ca obiectiv în noua ediție clasarea în primele opt echipe. Lotul de jucători: Bogdan-Florin Ene (22.03.1986, 1,93 m, extremă, de la CSU Galați), Adrian Pop (30.04.1993, 2,01 m, centru, de la Phoenix Șimleul Silvaniei), Șerban Silași (07.01.1994, 1,85 m, coordonator, de la LAPI Dej), Dragoș Țîrlea (11.08.1985, 1,82 m, libero, de la CSU Galați), Marius-Cristian Ciortea (20.07.1984, 1,98 m, extremă, de la SCM U. Craiova), Ionuț-Alexandru Ivan (19.06.1993, 1,96 m, universal, Colegiul Tehnic Feroviar „Mihai I” București) – împrumutat la CSM Cîmpia Turzii, Andrei Georgescu (coordonator), Răzvan Vîlcelean (universal), Gabriel Cherbeleață (universal), Romeo Lotei (centru), Daniel Todoran (centru), Liviu Moise (centru), Mihai Țiboacă (extremă), Dan Remeș (extremă) – împrumutat la CSM Cîmpia Turzii, Mihai Popovici (libero), Bogdan Tănase (antrenor principal). În play-off-ul cu Steaua, „U” a învins în prima partidă în deplasare cu 3-1, după care le-a pierdut pe urmatoarele 3 și a retrogradat în Divizia A2 de pe locul 11.
2013-2014: băieții retrogradează din nou. Pentru sezonul 2013-2014 Federația Română de Volei nu a reușit să găsească 12 echipe dispuse să joace în Divizia A1 masculină: Steaua București și Universitatea Timișoara au preferat să evolueze în Divizia A2, din motive financiare, iar celelalte două formații care au jucat în turneul de promovare în Divizia A1, CSM Suceava și Chimszed Cluj, au refuzat oferta federației. Conform regulamentului, a fost invitată să se înscrie în campionat Universitatea Cluj, echipă care a terminat campionatul trecut pe ultimul loc și a retrogradat. Au venit la echipă: Adrian-Ionuț Cociș (05.04.1990, 1,95 m, universal, Arcada Galați), Mihai-George Ciupe (10.03.1993, 1,90 m, extremă, VCM LPS Piatra Neamț), Adrian-Paul Briscan (12.03.1982, 1,98 m, universal, SCM U. Craiova), Miklos Toronyai (Ungaria, 05.05.1979, 1,88 m, coordonator), Ionuț Badea (27.10.1981, 1,99 m, extremă, Unirea Dej) Au rămas din campionatul trecut: Șerban Silași (coordonator), Romeo Lotei (centru), Adrian Pop (centru), Liviu Moise (centru), Mihai Țiboacă (extremă), Dan Remeș (extremă, revenit după împrumutul la CSM Cîmpia Turzii), Mihai Popovici (libero). Romeo Lotei a devenit noul antrenor principal al echipei la care a evoluat în întreaga sa carieră. Finalul de campionat a găsit echipa clujeană pe locul 11, poziție de pe care a jucat în play-out cu CSM Agronomia București. Istoria sezonului trecut s-a repetat, clujenii au câștigat primul meci, acasă, cu 3-0, după care le-au pierdut pe următoarele 3 cu 3-0, 3-2 și 3-1, si au retrogradat din nou de pe același loc 11 (ultimul).
2014-2015: băieții promovează din A2. Este sezonul în care echipa de volei masculin „U” Cluj a evoluat în Divizia A2, în care echipele au fost împărțite în două serii, pe criterii geografice, Est și Vest. Universitatea Cluj a evoluat în Seria Vest alături de CSM Câmpia Turzii, Universitatea Timișoara, Pro Volei Arad, Centrul Național de Excelență-Liceul „Alexandru Papiu Ilarian” Dej, CSȘ 2 Baia Mare, ACS Pro Volei Bistrița și CSU Bravo! Brașov. În luna ianuarie 2015 Bogdan Ungureanu, fost manager al echipei de fotbal „U” Cluj, a devenit managerul echipei de volei masculin, după ce s-a mai ocupat de partea de marketing la FC Petrolul Ploiești. La finalul sezonului regulat „U” Cluj ocupă locul întâi cu 39 de puncte urmată la doar un punct de CSU Timișoara. În turneul de promovare, „U” a învins cu 3-0 pe CSU Politehnica Timișoara, tot cu 3-0 pe CSM Suceava, a cedat cu 3-0 în fața echipei Tricolorul Ploiești și a reușit astfel promovarea în Divizia A1 după doar un an petrecut în A2.
2015-2016: un loc 3 în Cupa României pentru băieți! Au venit la echipă: Patriciu Păștean (25.01.1987, 1,95 m, centru, de la Știința Explorări Baia Mare), Vlad-Gavril Negrean (16.04.1987, 1,90 m, universal, de la Phoenix Șimleu Silvaniei), Florin Filip (23.06.1990, 1,90 m, universal sau extremă, de la Phoenix Șimleu Silvaniei), Peter Kecskemeti (Ungaria, 05.10.1985, 1,96 m, coordonator, de la VCM LPS Piatra Neamț), Alexandru-Dan Magdaș (30.06.1995, 1,98 m, centru, de la Unirea Dej, Cătălin-Dănuț Neag (31.03.1996, 1,82 m, extremă sau libero, de la CSȘ LAPI Dej). Au rămas din campionatul trecut: 5. Șerban-Ionuț Silași (07.01.1994, 1,86 m, coordonator), 15. Adrian-Paul Briscan (12.03.1982, 1,96 m, universal, va fi și antrenor secund), 8. Adrian Pop (30.04.1993, 1,97 m, centru), 4. Romeo-Attila Lotei (26.04.1979, 1,99 m, centru și antrenor principal), 3. Ionuț Badea (27.10.1981, 1,98 m, extremă), 9. Mihai-George Ciupe (10.03.1993, 1,92 m, extremă), 1. Mădălin-Andrei Dăineanu (24.11.1995, 1,91 m, extremă), 13. Mihai-Ioan Popovici (13.09.1991, 1,83 m, libero). Antrenor a rămas Romeo Lotei până la începutul lunii noiembrie, când Dragan Svetozarevic a sosit ca antrenor la „U”. Tehnicianul s-a stabilit temporar la Cluj, dorind să fie aproape de băiatul său care a fost legitimat la una din echipele de juniori de baschet. Vizita antrenorului sârb la timona echipei de volei a fost scurtă, în luna februarie acesta, întâmpinând anumite probleme de natură administrativă, s-a întors în țara natală. După ce Tomis Constanța s-a retras din Cupa României din motive financiare, sub conducerea aceluiași Romeo Lotei echipa de volei masculin Universitatea Cluj a acces în Final Four-ul competiției și a reușit o clasare pe locul 3. La finalul sezonului regulat „studenții” au ocupat locul 9 cu 20 de puncte și ar fi trebuit să joace în play-out cu Tomis Constanța. Cum echipa de la malul mării s-a retras din campionat, elevii lui Romeo Lotei au rămas pe aceeași poziție.
2016-2017: din nou retrogradare a băieților. Au venit la echipă: Dan Borota (09.07.1984, 1,93 m, extremă, de la Grand Nancy Volley-Ball, Franța), Silviu-Ilie Braic (05.06.1997, 1,91 m, universal, de la CSȘ Toplița), Benjamin-Sorin Dumitru (20.10.1997, 1,73 m, libero, de la CSȘ Toplița), Geany Miclăuș (11.01.1998, 1,91 m, coordonator, de la LPS Bihorul Oradea), Marian-Iulian Mucileniță (09.08.1998, 1,91 m, extremă, de la LPS Piatra Neamț), Vlad-George Moisa (18.04.1989, 1,91 m, coordonator, reactivat, ultima oară la Phoenix Șimleu Silvaniei), Dmytro Kozlovskyi (Ucraina, 26.04.1987, 1,90 m, coordonator, de la Apoel Nicosia, Cipru). Au rămas din campionatul trecut: Adrian Briscan (universal și antrenor secund), Vlad Negrean (universal), Florin Filip (universal sau extremă), Adrian Pop (centru), Patriciu Păștean (centru), Alexandru Magdaș (centru), Ionuț Badea extremă), Mihai Ciupe (extremă), Cătălin Neag (extremă), Mihai Popovici (libero). La finalul sezonului regulat echipa condusă de Romeo Lotei a ocupat penultima poziție, 11, și a jucat în fazele pentru locurile 7-12. Din păcate, clujenii nu au reușit să urce în clasament și de pe același loc 11 au retrogradat în divizia secundă. 2017-2018: „U” NTT Data – menținere fără emoții a fetelor în A1, invitare și menținere și pentru băieți.
2017-2018: în urma retragerii formației Știința Bacău, locul acesteia în Divizia A1 a fost luat, la invitația federației, de Universitatea Cluj. Au venit la echipă: Răzvan-Alexandru Vîlcelean 22.02.1989, 1,92 m, universal, de la Steaua), Doru Ghimeș (26.05.1983, 1,85 m, libero, de la Știința Bacău), Alexandru Voinea (20.03.1993, 1,96 m, centru, de la Știința Bacău), Ștefan Someșan (21.06.1988, 1,93 m, extremă, de la Știința Bacău), Claudiu-Valentin Iov (17.02.1996, 1,94 m, centru, de la ACS Volei Club Zalău 2015, Divizia A2), Bogdan-Dorin Preda(22.09.1996, 1,95 m, universal, ultima oară la CSU Brașov, Divizia A2) Mădălin-Andrei Dăineanu (24.11.1995, 1,91 m, extremă, revenit de la CSM Cîmpia Turzii, Divizia A2), Lucian-Elen Tofan (23.10.1984, 2,02 m, universal, de la Unirea Dej), Adrian-Vasile Gagea (13.03.1989, 1,93 m, universal, reactivat). Au rămas din campionatul trecut: Vlad Moisa (coordonator), Adrian Pop (centru), Alexandru Magdaș (centru – este accidentat, ruptură de ligamente încrucișate, nu joacă în acest sezon), Ionuț Badea (extremă), Cătălin Neag (extremă), Dan Borota (extremă), Marian Mucileniță (extremă). Noul antrenor al clujenilor este Răzvan Parpală – fost la Banatul Caransebeș în timp ce Romeo Lotei, fost antrenor principal, a devenit antrenor secund. La finalul sezonului regulat „U” se clasează pe locul 10 din 11 echipe, urmată de VCM Piatra Neamț. După două faze în Grupa 7-12, Universitatea reușește să depășească în clasament pe CS UV Timișoara și să rămână pe locul 10, urmând să evolueze și în sezonul viitor pe prima scenă a voleiului românesc.
2018-2019: doar 11 masculine la start. Echipa de volei masculin a Clubului Sportiv Universitatea Cluj are din acest sezon un nou antrenor, în persoana polonezului Piotr Sobolewsky. Piotr Sobolewsky a fost antrenor secund la echipele naționale de băieți U20 și U23 din Polonia, a colaborat timp de șase ani cu antrenorul echipei naționale feminine, cea mai multă experiență având de la echipele naționale. Lotul cu care au pornit la drum Piotr Sobolewsky și Romeo Lotei: Dan Borota – secund, Cătălin Neag – libero, Claudiu Iov – centru, Ștefan Someșan – secund, Alexandru Voinea – centru, Vlad Negrean – fals, Silviu Grigoraș – ridicător, Paul Cămui – libero, Eduard Flavian Catrina – coordonator, Marius Șoloc – centru, Mădălin Dăineanu – secund, Mihai Criste – secund. La sfârșitul campionatului Universitatea Cluj ocupă locul 10.
În sezonul competițional 2019-2020, echipa ”U” Cluj, antrenată de Romeo Lotei a încheiat sezonul Diviziei A1 pe locul 7, iar în sezonul 2020-2021 a terminat pe locul 8.