ISTORIC NATAȚIE
În oraşul Cluj, a apărut, după primul război mondial, practicându-se în bazinul „Diana” şi la Ştrandul oraşului, înfiinţat în 1913. Activitatea competiţională a început mai târziu ca în alte oraşe (Bucureşti, Oradea, Tg. Mureş, Brăila, Galaţi). Totuşi, Clujul, în scurt timp, a devenit un centru puternic al nataţiei româneşti. În 1923, se înfiinţează Comisia de Nataţie Regională, unde, ani îndelungaţi, a activat Seliceanu Grigore. Se înfiinţează secţii de nataţie în cadrul cluburilor existente sau nou înfiinţate (KAC, KKASE, Haggibor şi „U” Cluj).
Secţia de nataţie, ca şi cea de polo, figurează printre secţiile Clubului „U” începând cu anul 1924. La Adunarea Generală a S.S.S. „Universitatea” din acel an, când s-a ales şi o nouă conducere, cele două ramuri sportive-surori vor mări la nouă numărul secţiilor ce activau în cadrul clubului. Primul preşedinte al secţiei: cpt. Giurgiu. Fiecare din ele au adus clubului faimă şi prestigiu; împreună cu fotbalul şi atletismul au constituit secţiile pivot ale Universităţii.
La nataţie, numărul titlurilor de campioni naţionali şi al recordurilor naţionale stabilite, la seniori şi juniori, la masculin şi feminin, este impresionant. Dacă între anii 1925-1928, înotătorii universitari clujeni se afirmă mai mult pe plan local şi regional sau în concursuri interoraşe, începând cu anul 1929 ei se vor afirmă şi pe plan naţional. Iată o lungă listă a înotătorilor ce se impun în aceasta perioadă: Gh. Giurgiu II, V. Giurgiu III, Mărgineanu, Körmendy, Deutsch, Ghilezan, Ballo II, Bilkey, Horacsek, Ziegler, Geréb, Török, Grigore Paşca, Gavrilă Orosz, Lörinczi, Asztaloş, Crucin, Nagy, la bărbaţi, Ujhelyi, Bucur, la femei. Laurii celor mai multe victorii le-au cules Emil Ziegler, 20 de titluri de campion naţional; Arthur Horacsek, 6 titluri; Gavrilă Orosz, 5 titluri; Ecaterina Orosz, 30 titluri; Maria Bucur, 6 titluri; Török şi Hanko la sărituri în apă, dar şi Grigore Paşca, Gh. Giurgiu, Aranyossi, Bundialek, Széplaky Bara, Ciortea, Opreanu, Hristea, Schönfeld, Erdös, Miclea, Th. Bindea. Hartig, Boitor, la bărbaţi şi Vlad, Stanciu, Erdös, Ballo, Rusu, Pop, Enghiş, la femei. Având în vedere existenţa a numeroase cluburi, participarea înotătorilor la numeroasele concursuri care se organizează pe plan local este masivă, ajungându-se astfel în scurt timp la câteva rezultate remarcabile. Amintim pe talentatul înotător I. Pusztafi (KAC), decedat de tânăr, şi pe Sniaritz Marika (KAC), mai târziu concurentă la „U”.
Tot în acest timp se organizează primele meciuri de polo şi concursuri de sărituri. În 1927, „U” Cluj participă pentru prima oară la Campionatul Naţional, cu înotători, unde se clasează pe primele locuri, devenind în scurt timp unul dintre centrele cele mai puternice din ţară. Între anii 1928-1935 remarcăm înotătorii: Emil Ziegler1, Arthur Horacsek, fraţii Giurgiu, Rusu, Paşca, Grigore, Aranyossi L., Hect Eva, etc. La săriturile de pe trambulină domină Hanko şi Tőrők, amândoi de la „U” Cluj.
Trebuie subliniat faptul că echipa „U” Cluj a fost campioana ţării neîntrerupt, între 1929-1933. Formaţia echipei: Constantinescu, Giurgiu, Orosz, Boitor, Ghilezan, Ballo, Tőrők, unii fiind selecţionaţi în echipa reprezentativă a ţării. Aceste rezultate sunt cu atât mai valoroase cu cât condiţiile de pregătire au fost foarte grele (Bazinul Ştrandului nu era pus decât de 2 ori pe săptamână, câte o jumătate de oră, la dispoziţia înotătorilor pentru antrenament, iar cluburile primeau doar câte trei legitimaţii de liberă intrare la ştrand).
Între anii 1935-1936, nivelul performanţelor scade, prin plecarea înotătorilor de valoare naţională ca Horacsek, Rusu, Paşca Grigore, Aranyossi. Rezultate mai bune obţin în această perioadă înotătoarele de la „U” Cluj: Bucur, Ballo, Benedek M., Cros Irina, Nagy Gabriela. Prezenţa înotătorilor clujeni la diferite concursuri din alte localităţi ale ţării s-a remarcat încă din 1923, când Pusztafi a câştigat locul I la Cupa Felix, unde au participat peste 200 înotători. An de an clujenii participă la Cupa Felix, la concursurile din Tg. Mureş, Oradea, stabilind primele recorduri naţionale, apoi la Bucureşti, la Cupa Kiseleff (Cupa Ştrand), unde, în 1930, prin Ziegler, „U” câştigă probele de 200 şi 400 m liber, cu un timp record, iar echipa de polo învinge echipa Bucureştiului cu 9-2.
În anii până la izbucnirea războiului mondial, au loc concursuri bilaterale (Bucureşti – Cluj), sau triunghiulare (Tg. Mureş – Oradea – Cluj), unde înotătorii clujeni se afirmă din ce în ce mai puternic. După cum notează dr. Lia Cucu-Drăgănescu, într-un material scris în 1974, cu titlul „Pagini din istoria nataţiei clujene (Perioada de la 1944)”: „Nataţia clujeană, care în anii războiului a înregistrat o inerentă stagnare, [după 1944] începe să ia avânt, ajungând în scurt timp printre disciplinele fruntaşe ale oraşului şi ale ţării.
Activitatea secţiei de nataţie va cunoaşte un reviriment puternic după revenirea la Cluj. Galeria marilor campioni şi recordmeni a anilor ‘30 se va întregi cu multe alte nume. Apare o pleiadă de străluciţi înotători şi înotătoare care va situa Clujul pentru o bună perioadă de timp în fruntea centrelor de nataţie din ţară: Sorin Mager, Heitz Felix, Mayer, Brânzaş, Filip, FI. Uleu, Iuliu Maxim, Loghin, Vârgolici, M, Olaru, M. Doleanu, Czimbalmos, Victor Constatinescu, Béla Iordaky, Argintaru, Cosma, I. Mozes, Vasiu, Hangea, Lörincz, N. Uleu, Modrigan, Brebenariu, Slăvoacă, Tămaş, Geza Müller, Cezar Danciu, Alex. Szabo, la masculin; Ecaterina Orosz, Lucia Cucu, Lia Cucu, Delia Mureşan, Iudith Eichner, Ana Maria Zălog, Ţârlea, Clari Orosz, Moraru, A. Hirsch, Delia Vancu, la feminin. Înotătorii Universităţii participă cu regularitate la toate competiţiile interne: campionate naţionale în bazin, la toate probele olimpice şi la toate stilurile, ştafete, probe mixte, la campionatul de mare fond pe Dunăre, la competiţia de la Bucureşti „Traversarea lacurilor”. Mulţi sunt prezenţi în loturile reprezentative în întâlnirile internaţionale.
În 1946, înotătorii clujeni participă la primul Campionat Naţional de după război, la Bucureşti şi la Balcaniada de la Split. În 1947, la Balcaniada de la Budapesta, participă clujenii Jordáki Béla, Sàrkàdi Arcadie şi Cucu Lia. Începând din acest an, înotătorii clujeni vor participa cu regularitate la toate competiţiile interne şi unele întâlniri internaţionale, interţări, U.I.S. La festivalurile internaţionale de la Bucureşti, Varşovia, Berlin, iar în 1952, din delegaţia olimpică, la Helsinki, fac parte sportivii Jordáki B. şi Sàrkàdi A. Între timp, apare o generaţie de înotători valoroşi care, o bună perioadă, a dominat nataţia pe plan republican, obţinând performanţe valoroase.
Fără a avea pretenţia de a-i aminti pe toţi, ţinem să remarcăm performanţele celor care au obţinut titluri şi recorduri republicane: Oros E., surorile Luci şi Lia Cucu, Delia Mureşan, Sorin Mager, Ovidiu Hagea, V. Lőrincz şi Victor Constantinescu. Cea mai grea competiţie anuală de nataţie era Campionatul Republican de mare fond ce se desfăşura pe Dunăre, între Brăila şi Galaţi. Sportivii clujeni şi-au înscris mai mulţi ani consecutivi numele pe lista campionilor de mare fond ai ţării, astfel, la băieţi, maestrul sportului Jordáki Béla, 2 ani consecutiv, iar la fete, maestra sportului Lucia Cucu, trei ani consecutiv, stabilind şi cel mai bun timp realizat vreodată pe această distanţă. Împreună cu coechipierele sale de la „U” Cluj – Lia Cucu şi Delia Mureşan, au cucerit şi titlul de campioane pe echipe.
Sezonul de înot în aer liber se termina în a treia decadă a lunii sepembrie cu competiţia de fond „Traversarea lacurilor”, unde câştigătoare au fost, pe rând, maestrele sportului Lucia Cucu, Ecaterina Oros, care împreună cu Lia Cucu şi Delia Mureşan au câştigat şi titlul pe echipe („U” Cluj, antrenor Jordáki Béla). Dintre înotătorii Clujului, au participat cu bune rezultate Mircea Olaru, Cezar Danciu şi alţii, fără însă să se cucerească titlul suprem. Antrenori: Cernăuţeanu, Jordáki Béla. Sportivi: Sorin Mager – port drapel, brasist de forţă, campion şi recordman la juniori şi seniori. Apoi Uleu Florin, Maxim Iuliu, Doleanu Mircea, Olaru Mircea, Filip Gheorghe, Heitz Felix, Czimbalmoş, Loghin, Victor Constantinescu, Vîrgolici, Mayer. Fetele aveau în frunte pe Lia Cucu, Lucia Cucu, Ecaterina Orosz, Orosz Clary, Delia Mureşan, Delia Vanea, multiple campioane şi recordmene la stiluri diferite. Se distinge Lia Cucu, campioană naţională în piscină, campioana de mare fond pe Dunăre, individual şi pe echipe.
Cu toate condiţiile tot mai bune, dintre care darea în folosinţă a primului bazin acoperit din Cluj (1954), înotătorii clujeni nu se mai prezintă ca protagonişti ai nataţiei româneşti. Astfel, asistăm la o relativă stagnare, înregistrând performanţe notabile izolate. Apar, totuşi, o serie de tineri care reuşesc să readucă titluri naţionale în oraşul Cluj. Amintim pe maestrul sportului Zeno Opriţescu, multiplu campion naţional şi balcanic, participant la Campionatele Europene de la Viena, 1974.
Secția s-a reînființat în anul 2014, manager Nicolae Dascăl, iar primele sportive legitimate au fost surorile Ana și Alexia Dascăl și Andreea Andonie. Prima competiție la care a participat secția de natație a CS „U” a fost Campionatul Național Semifond, organizat în perioada 26-30 noiembrie 2014, iar înotătoarea Ana Dascăl a obținut patru medalii de aur. În luna noiembrie 2015 s-au perfectat transferurile a șapte sportivi, printre care și campionul mondial la juniori Robert Glință. Acesta a obținut medalia de aur la proba de 100 m spate cu performanța de 54”30, la Campionatul Mondial de juniori desfășurat, în perioada 26-30 iulie 2015, la Singapore. Alături de Robert Glință au mai evoluat Alexandru Coci, Alexandru Sabău, Alin Coste, Carina Bianca Macavei, Andrei Cristian Roman și Bogdan Mihai Mureșan.
Șase sportivi legitimați la secția de natație din cadrul Clubului Sportiv Universitatea Cluj, Alexandru Coci, Carina Macavei, Robert Glință, Andrei Roman, Alin Coste și Andreea Andonie, au participat în perioada 26-29 noiembrie 2015 la Campionatul Național de Seniori, Tineret și Juniori în bazin scurt la înot de la Timișoara, de unde au venit acasă cu nu mai puțin de 32 de medalii, dintre care 15 de aur, 11 de argint și 6 de bronz. Robert Glință a fost desemnat de către secretarul general al Federației Române de Natație și Pentatlon Modern ca fiind cel mai prolific înotător român pe anul 2015. Robert Glință a cucerit titlul de campion mondial la juniori – CM Singapore, a stabilit recordul mondial de juniori la 100 m spate în cadrul Campionatelor Europene de înot în bazin scurt (25 m) de la Netanya, Israel, cu timpul de 50,77 secunde și s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016.
În luna martie 2016 înotătorii Universității Cluj au obținut 40 de medalii la Campionatele Naționale pentru seniori, tineret și juniori, de la Bacău. În cele cinci zile de competiții, „universitarii” clujeni au obținut un total de 40 de medalii, dintre care 25 de aur, 10 de argint și 5 de bronz. Pe lângă aceste distincții, Robert Glință și Carina Macavei s-au clasat pe locul secund în clasamentul celor mai bune performanțe. Ana Dascăl a participat în luna februarie 2016 la mitingul de natație Grand Chalon Open, în Franța, unde a cucerit 10 medalii. În prima zi, Ana s-a impus la proba de 50 metri liber atât la juniori, cât și la seniori, cu 26,54 secunde și a mai cucerit două medalii de aur (una la juniori și una la seniori) la ștafetă 4X100 m mixt. Ea a concurat pentru clubul din Chalon și a înotat la procedeul liber, terminând cei 100 de metri în 57,55 secunde. A doua zi, universitara noastră a luat un loc I la juniori și un loc II la seniori, la 200 metri liber, cu timpul de 2,05,33 minute, obținând astfel un record personal al distanței respective. În ultima zi de participare la mitingul de natație de la Chalon, Ana Dascăl a câștigat categoric proba de 200 metri mixt, cu timpul de 2,20,99 minute (loc I seniori și loc I juniori) și a obținut încă două medalii de aur (sen și jun) la 100 m liber, ea oprind cronometrele la 58,10 secunde.
În perioada 25-29 mai 2016, la Bazinul „Anatol Grinţescu” din incinta Complexului Sportiv Dinamo, din Bucureşti, a avut loc ediţia a II a Campionatelor Internaţionale de înot ale României. De la secția de natație a Clubului Sportiv Universitatea Cluj au participat 11 sportivi, care, pe parcursul celor zece reuniuni, au cucerit 23 de medalii, dintre care 16 de aur, 4 de argint și 3 de bronz. De asemenea, înotătorii universitari au doborât și patru recorduri naționale. Înotătoarea Ana Dascăl, a doborât trei recorduri naționale pentru junioare de 14 ani, la probele de: 50 metri spate (cu timpul 30:59), 100 metri liber (cu timpul de 56:66) și la proba de 50 metri fluture (unde a înotat timpul de 28:04). Ștafeta de 4X100 metri mixt masculin a Universității Cluj, formată din Robert Glință, Andrei Roman, Alex Coci și Alin Coste, a doborât un record național de seniori, cu timpul de 3:40:72. Ana Dascăl a luat la sfârșitul competiției și trofeul pentru cea mai bună junioară, iar Robert Glință s-a clasat pe treapta a treia a podiumului la topul celor mai bune performanțe, fiind recompensat cu 874 puncte la proba de 100 m spate, conform tabelei internaționale FINA.
Sportivii noștri Ana Dascăl și Robert Glință au participat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016. Glință (19 ani) a reușit performanța de a se clasa pe locul 8 în finala probei de 100 m spate, cu timpul de 53 de secunde şi 50 de sutimi. În calificări, el reușise un timp de 53 de secunde și 31 de sutimi, ceea ce i-ar fi adus locul 7. Robert a mai concurat și la proba de 200 m spate, iar cu timpul de 1:57.91 a terminat primul în seria lui, însă la general s-a clasat pe locul 18, doar primii 16 mergând mai departe. Ana Dascăl, la doar 13 ani şi 11 luni, a primit o invitaţie de la FINA pentru a participa la Rio, unde la proba de 100 m liber, mezina delegației României a terminat pe locul 5 în seria ei și pe locul 34 la general. Înotătorul Universității Cluj, Robert Glință, a fost convocat în lotul național de seniori pentru a participa în perioada 25-26 octombrie 2016 la Cupa Mondială de Înot Seniori de la Tokyo, Japonia, la trei probe: 50, 100 și 200 metri spate.
Ediția 2017 a Campionatului Național de Seniori, Tineret și Juniori în bazin de 50 m, a avut loc în perioada 22-26 martie la Bacău, iar delegația Clubului Sportiv Universitatea Cluj a adus în palmaresul clubului 26 medalii: 19 – aur, 2 – argint, 5 – bronz. Ana Dascăl a cucerit 13 medalii de aur și două de bronz, Carina Macavei a obținut trei medalii de aur, Fabian Jujescu o medalie de argint, Liviu Tufaru o medalie de bronz, iar cadetul Marius Gabi Veiss și-a adjudecat trei medalii de aur, una de argint și două de bronz.
În 6-7 mai 2017, au avut loc la Sofia, Bulgaria, Campionatele Balcanice de Juniori, la care a participat din partea clubului nostru sportivul George Rațiu. Înotătorul universitar a cucerit trei medalii de aur (50 m liber, 4x100m mixt, 4×100 m liber) și o medalie de argint la 50 m fluture. Sportiva CS „U” Cluj, Ana Dascăl, a reușit să obțină medalia de bronz la proba de 100 m liber în cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului European 2017, desfășurat în perioada 23-29 iulie la Gyor, Ungaria. Campionatele Naționale de înot în bazin scurt (25 de metri), pentru seniori, tineret și juniori s-au desfășurat în perioada 23-26 noiembrie 2017 la Hunedoara. De la secția de natație a Clubului Sportiv Universitatea Cluj au participat cinci sportivi, însă doar Ana Dascăl și Kata Korponay s-au clasat pe podium, aducând în palmaresul clubului 17 medalii, dintre care 13 de aur, trei de argint și un bronz. Doar înotătoarea Ana Dascăl a cucerit singură 13 medalii de aur.
În cadrul Campionatului Național în bazin de 50 m de la Bacău, 21-25 martie 2018, înotătorii universitari au cucerit 15 medalii, dintre care 11 de aur, 2 de argint și 2 de bronz. Ana Dascăl a cucerit nu mai puțin de 11 medalii de aur și una de argint. Kata Korponay și-a trecut în palmares o medalie de argint și una de bronz, iar Carina Macavei a obținut o medalie de bronz. De asemenea, sportiva Ana Dascăl a primit și două trofee: Cupa pentru cea mai bună performanță Open și Cupa pentru cea mai bună performanță la Tineret.
La Sarajevo, în Bosnia-Herțegovina, au avut loc în perioada 5-6 mai 2018 întrecerile Balcaniadei de înot pentru juniori. Din delegația României, formată din 18 sportivi, a făcut parte și sportiva clubului nostru Ana Iulia Dascăl. În prima zi a competiției, Ana Dascăl a cucerit medalia de bronz alături de ștafeta feminină 4X200 metri liber, cu timpul de 8:34:95. Evoluția bună a ștafetei formată din cele 4 sportive a continuat și în cea de-a doua zi a Balcaniadei de juniori, fetele clasându-se pe treapta a doua a podiumului, cu timpul de 3:56:56, la proba ștafetă 4X100 metri liber feminin.
În perioada 12-15 iulie 2018, au avut loc, la Târgoviște, Campionatele Naționale de Cadeți, iar Clubul Sportiv Universitatea Cluj a fost reprezentat de sportivul Marius Gabi Veiss, care a cucerit patru medalii, dintre care două de argint (100 m spate, 200 m spate) și două de bronz (50 m liber, 100 m liber). Gabi Veiss a mai participat și la Campionatul Național de Poliatlon Cadeți, 12-14 ani, în perioada 13-16 decembrie la Pitești, unde s-a clasat pe treapta a doua a podiumului la proba de 100 m spate și a obținut locul 3 în clasamentul general Poliatlon.
Campionatul Național de Seniori din 2018 a avut loc în perioada 22-25 noiembrie la Miercurea Ciuc, unde au participat sportivii Andrei Șimon și Bogdan Mureșan. Universitarul Andrei Șimon, antrenat de Soit Philgas, a obținut două medalii de bronz la probele 100 m mixt și 200 m mixt.
2019. 5 medalii: 1 aur, 4 argint.
Campionatele internaționale ale României, 9-12 mai, București:
Locul 2 – Ana Dascăl la – 50 m liber juniori și – 50 m liber open.
Campionatul Național de înot în bazin scurt 25 de m la seniori, tineret și junior, 7 – 10 noiembrie, Miercurea Ciuc:
Locul 1- Nicole Vișan –juniori – 100 m fluture
Locul 2- Nicole Vișan –juniori – 50 m fluture
Locul 2 – Andrei Șimon – 200 m fluture seniori.
2020. O medalie de bronz
Campionatul Național de cadeți 12 ani, 22-29 noiembrie 2020, Târgoviște:
Locul 3 – Mihnea Pop – 200 m mixt.