Ritualuri și superstiții în sport

 People connecting jigsaw pieces of a head together

People connecting jigsaw pieces of a head together

Vedem adesea mulți sportivi care desfășoară unele mișcări ritualice înaintea unei competiții și auzim povești anecdotice despre unii competitori care poartă întotdeauna ciorapi de anumită culoare în timpul meciurilor. Pentru mulți spectatori aceste ritualuri sunt ciudate sau chiar bizare, dar în sport superstițiile și ritualurile sunt foarte răspândite. În realitate, pentru mulți sportivi, aceste obiceiuri pot influența succesul în competiții.

Un ritual este un comportament sau acțiune derulată cu credința că acestea au o forță, o influență asupra performanței. Mulți sportivi cred că derularea unui ritual specific înainte de competiție le va îmbunătăți performanța. Aceste ritualuri merg de la echipamentul pe care îl poartă, la alimentele care le consumă sau cu ce se hidratează; încălzirea pe care o fac sau chiar muzica pe care o ascultă.

Ce putere au aceste comportamente?

Ele apar în general din întâmplare, chiar și dintr- un accident, după care sunt derulate în evenimentele viitoare. O superstiție apare atunci când sportivul are o evoluție bună (sau nesatisfăcătoare) și se realizează o relație cauză-efect cu evenimente particulare, cum ar fi ascultarea unei piese muzicale, o anumită frizură sau obiecte de îmbrăcăminte. Dacă are o prestație bună, sportivul o va atribui unor circumstanțe particulare și va căuta să le re-creeze înainte de competiție.

Valoarea superstițiilor și ritualurilor

Dacă luăm în considerare timpul petrecut de sportivi pentru a-și dezvolta unele abilități și priceperi ca să ajungă la excelență, nu este greu să realizăm cum se dezvoltă ritualurile și superstițiile.          De fapt, care este diferența dintre un ritual și un patern de mișcare necesar dezvoltării unor abilități? A învăța o nouă pricepere – cum ar fi aruncarea la baschet, să schiezi sau să mergi cu bicicleta- necesită creearea unor căi neuronale și unor paternuri ale contracțiilor musculare, agilitate și coordonare. Pentru că ritualurile presupun paternuri de mișcare, multe sunt realizate în cursul orelor de pregătire de la antrenament. Probabil, diferența majoră dintre ritualuri și abilitățile sportive este că ritualurile se derulează înainte de competiție, deci nu afectează în mod direct performanța sportivă.

Totuși, ritualurile afectează sistemul de credințe al sportivului, sistem care este alături de sportiv pe timpul competiției.

Studiile asupra ritualurilor au relevat că ele sunt influențate de modul în care sportivul își explică succesul și eșecul. Sportivii care au un locus de control puternic internalizat (cred că ei sunt responsabili de performanța lor) au mai puține superstiții decât sportivii care atribuie succesul unor factori externi.

Pentru sportivii care simt că rezultatul unei competiții este impredictibil, superstițiile le oferă o modalitate de a obține mai mult control.

Valoarea reală a ritualurilor și supersittilor în sport constă în imboldul pe care îl dă  încrederii, oferind un sens al controlului. Dacă crezi că derularea unei acțiuni sau comportament specific te va face să evoluezi mai bine, probabil că acest lucru se va întâmpla. Există și un alt fel de ritualuri care fac apel la unele abilități psihologice. Mulți sportivi folosesc imageria mintală pentru a re-creea o experiență de succes înainte de competiție, imaginându-și ce se va întâmpla pe teren. Această metodă îi pregătește pe sportivi atât mintal cât și fizic pentru competiție.

Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments