Cum să devii propriul tău psiholog (3)

Gândurile tale cu privire la performanță pot fi amestecate şi uneori pot să apară amintiri din experiențele  tale mai puțin reușite. Chiar dacă nu poți modifica toate gândurile care apar, încearcă măcar să conștientizezi că sunt doar gânduri și să nu te identifici cu ele. Găsește o combinație între gânduri realiste şi optimiste, pline de speranță care să-ți optimizeze pregătirea.

3. Acceptă provocarea

Fiecare vorbește despre tăria mintală, dar adevărul este că aceasta există doar în contextul unei provocări. Nu poți fi cu adevărat puternic mintal fără să depășești adversitățile și să le faci față. Abilităție psihologice în context sportiv au oportunitatea să se dezvolte mai bine când îți provoci mintea și corpul.

Sfat de urmat

Antrenamentele dificile oferă cea mai bună oportunitate să intri în contact cu modul în care mintea reacționează și răspunde la provocări. În aceste momente, poți adopta un mod bazat pe provocare sau să renunți, abandonând sarcina.

Sportivilor le place provocarea. Dacă abordăm antrenamentele cu o atitudine mintală potrivită de acceptare a cerințelor sarcinii, suntem capabili să ne angajăm în efort sau să facem mai multe repetări. O atitudine mintală nepotrivită este chiar opusul – ne spunem cât de îngrozitoare este sarcina propusă, cât de rău ne simțim, cât mai trebuie să așteptăm până se termină. Acest fapt nu doar că face sarcina mai dificilă, dar poate duce la abandon. Mai târziu o să ne confrontăm cu  vinovăție și alte sentimente negative. A accepta provocarea cu intenție deliberată este un test bun despre cum mintea răspunde la antrenament; exact la fel răspunde la competiție.

De multe ori așteptăm să avem mai mult curaj, încredere și stimă de sine pentru a ne angaja în sarcini dificile, cu toate că dispunem deja de aceste calități. Încrederea se naște din implicarea noastră în lucruri dificile. Trebuie să acceptăm provocările și să ne angajăm în sarcini dificile pentru a afla ce putem face și cum răspundem la acestea. Procedând în felul acesta avem posibilitatea să vedem posibilele tendințe ale minţii noastre de a nu-și asuma obligatiile  și aflăm ce trebuie schimbat, remediat în abordarea noastră psihologică. Acest nivel al focusării mintale necesită repetiție, consistență și atenție în fiecare zi, pe parcursul pregătirii tale.

Cam asta ar fi despre psihologia sportului și despre cum poți deveni propriul tău psiholog…

 

Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments