Autodialogul – Avantaj sau dezavantaj?

„Crede că poți și vei fi la jumatatea drumului” – Theodore Roosevelt

Autodialogul este procesul prin care persoana se ghidează pentru a realiza un obiectiv. Indiferent de faptul că obiectivele sunt specifice sau generale, toate sunt importante, ele trebuie să fie realiste, posibil de atins, măsurabile și specifice. De ce sunt importante obiectivele?

În ultimii ani, alegerea obiectivelor s-a dovedit a fi un element cheie în performanța sportivă. Acest lucru îl confirmă sportivii și mai recent, cercetările științifice. Dacă știm că obiectivele sunt atât de importante și stabilirea lor este un prim pas, este important să știm cum sunt generate acestea  pentru a creea un rezultat. Probabil că unul din cel mai importante aspecte ale alegerii obiectivelor  este atitudinea cu care individul abordează procesul de alegere. Aici conceptul de autodialog pozitiv devine din ce în ce mai relevant. Milităm pentru o folosire în timp real a autodialogului pozitiv care să contribuie la dezvoltarea personală a sportivului și a performanței acestuia.

Utilizarea autodialogului pozitiv

Așa cum am arătat, el servește să ghideze sportivii spre a-și realiza obiectivele, iar realizarea unor țeluri creează fundația pe care se clădesc viitoarele succese. Autodialogul pozitiv constă în încurajări (ex. Eu pot, Eu vreau) urmate de întăriri în caz de reușită. Încurajările pozitive cresc motivația, dând un sens al reușitei. Nu este același lucru să spui: „Încerc să joc bine”, sau „Eu pot să reușeșc”. Înlocuind cuvântul  ‘încerc’ cu ‘pot’, se creează  un sens al reușitei. Utilizând cuvinte cum ar fi :  ‘aș putea’ este primul pas în a semăna îndoială, care produce performanță inferioară. Ce se întâmplă dacă un sportiv utilizează autodialogul pozitiv și se confruntă cu rezultate negative? Am fi tentați să credem că în acest caz autodialogul nu funcționează. Deși am înclina  să dăm crezare acestei presupuneri, statistic și științific acest lucru nu se adeverește.

Cercetările pe subiectul autodialogului pozitiv au relevat nu numai că performanța și motivația crește, dar generează  mai multă  forță fizică și autoeficacitate. (Slimani & Cheour, 2016)

Există o relație pozitivă între autodialogul instrucțional și performanță. Utilizarea lui înainte de competiție duce la rezultate mai bune și la satisfacție personală, în timpul și după eveniment.

În concluzie, autodialogul pozitiv este un element valoros pentru cineva interesat în performanță. Asociat cu alegerea obiectivelor și vizualizarea lor, autodialogul devine mai eficient în realizarea rezultatelor sportive.

Va urma…

Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments