Sunt eficiente obiectivele?

Toată lumea este de acord că alegerea eficientă a obiectivelor este o condiție pentru realizarea unei performanțe în sport și în orice activitate umană.

Aproape fiecare individ își stabilește câte un obiectiv, fie că este legat de activitatea profesională sau sportivă. Unele obiective vor fi atinse, pe când altele nu. Pe parcursul vieții, oamenii încep să înțeleagă că rezultatele nu au totdeauna legătură cu stabilirea obiectivelor ci mai degrabă cu sistemul de reguli pe care îl urmăm. Dar, care ar fi diferența dintre sistem și obiective?

Obiectivele se definesc prin intermediul rezultatelor pe care vrei să le atingi. Desigur că există și altfel de obiective, cum ar fi cele de proces și performanță, dar majoritatea oamenilor se raportează la obiectivele de rezultat.

Sistemul este procesul care conduce la obținerea rezultatelor. Un antrenor își propune câștigarea campionatului. Se definește la sistem prin modul cum își selecționează jucătorii, cum gestionează relația cu managementul clubului, cum conduce sesiunile de antrenament. Oare dacă am ignora complet obiectivele și ne-am concentra doar asupra sistemului am putea obține succes? De exemplu, dacă antrenorul amintit mai sus, ar ignora obiectivul de a câștiga campionatul și s-ar concentra doar asupra modului în care se antrenează echipa, asupra progresului obținut, ar obține rezultate?

Mulți sportivi se concentrează pe scorul afișat pe tabelă, în loc să se concentreze pe ce pot face în fiecare moment pe teren. Dacă s-ar concentra pe atitudinea și efortul depus și ar da tot ce pot pe teren, scorul „s-ar descurca singur.”

Același lucru se poate spune și despre alte aspecte ale vieții. Dacă vrei rezultate bune nu te concentra numai pe stabilirea unor obiective, acordă atenție sporită sistemului pe baza căruia acționezi. Să nu cădem în greșeala de a considera că obiectivele ar fi inutile. Desigur ele au valoarea lor, ele sunt necesare în stabilirea direcției, în schimb sistemul este cel care ne face posibilă evoluția.

James Clear în cartea „Atomic Habits”, un bestseller internațional, arată că apar o mulțime de probleme când te gândești prea mult la obiective și aproape deloc la proiectarea sistemului de acțiune.

În numărul următor vom prezenta problemele care apar atunci când te concentrezi exclusiv pe obiective.

Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments