O nevoie crescută pentru psihologia sportului

Dictonul vechi după care sportul este un microcosmos, o oglindă a societății este mai adevărat ca oricând, în lumea de azi. Când sportivi de elită cum ar fi Michael Phelps, baschetbalistul Kevin Love, vorbesc despre problemele lor de sănătate mintală, societatea conștientizează mai acut problemele psihologice ale oamenilor, în general. Când campioane olimpice vorbesc despre abuzurile sexuale suferite în cadrul echipei Olimpice a Statelor Unite, societatea reacționează și conștientizează problemele luând masuri. Cu cât sportul modern devine mai dificil și problemele mintale sunt din ce în ce mai greu de depășit, În acest context psihologii sportivi joacă un rol extins și mai important.

Rolul psihologului sportiv este de a ajuta sportivii să treacă peste blocajele mintale și să-și îmbunătățească performanța: de exemplu, susținerea unui atlet care traversează o perioadă de lipsă de formă sau sprijinirea unui fotbalist să își recapete încrederea după o accidentare serioasă. Chiar dacă obținerea performanței rămâne obiectiul de bază al psihologiei sportului, este doar o parte a muncii cu sportivul. Rolul psihologului se extinde spre probleme personale ale sportivului și cele de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, depresia sau tulburările de alimentație.

Expertiza obținută în psihologia sportului ajută și alte contexte din afară domeniului. Abilitățile psihologice din context sportiv sunt utile în munci foarte stresante cum ar fi profesiile medicale, pompieri sau artiști. În armată expertiza din domeniul sportului ajută soldații să se concentreze în luptă și să facă față situațiilor stresante. Psihologia sportului a devenit tot mai recunoscută ca fiind benefică unor nevoi diferite din alte domenii de activitate.
În urmă cu câtiva ani am avut plăcuta surpriză să primesc o scrisoare de la un general al Armatei Române care, citind cartea mea „Introducere în psihologia sportului”, a remarcat o similitudine între pregătirea sportivilor și a trupelor de intervenție rapidă în ceea ce privește focusul atențional. Mai exact este vorba de antrenarea unor deprinderi motrice până la nivel de automatizare, astfel încât capacitatea atențională să fie sporită. Asistăm la o creștere a adresabilității psihologului sportiv în aria performanței cât și la nivel de sănătate mintală, ceea e este de folos nu numai pentru domeniul sportiv dar și în interesul populației generale.

Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments