Cum ajutăm sportivii să îşi modifice aşteptările nerealiste? (II)

Un bun început ar fi să solicitaţi sportivului să îşi noteze gândurile care cauzează furia, imediat după antrenament sau competiție. Aşteptaţi să se liniştească după care întrebaţi la ce s-a gândit imediat după greşeala comisă. Ajutaţi-l să-şi reamintească gândurile specifice care generează frustrarea sau furia. În majoritatea situațiilor, gândurile care cauzează furie sunt credințe iraţionale.

Credinţele iraţionale sunt gânduri, trăiri, idei, atitudini sau tipare comportamentale care sunt contraproductive şi deseori nu se bazează pe realitate. Sunt adevărate poveşti engramate în mintea ta care creează stres adiţional, anxietate sau îngrijorare în legătură cu performanţa. Cum se relaţionează credinţele iraţionale cu echilibrul emoţional? Vă dau un exemplu. O sportivă pe care o consiliez îmi spune că are dificultăţi în a aborda o competiţie cu o adversară pe care o învins-o cu dificultate pentru că se gândeşte că poate fi înfrântă. Cu alte cuvinte, o credinţă iraţională o împiedică să evolueze la valoarea ei. După cum vă spuneam, acest tip de gândire poate sabota performanţa unui sportiv.

Obiectivul        

A înţelege şi a eradica gândurile iraţionale care pot genera presiune şi conduc la pierderea controlului emoţional şi constanţei în performanţă.

Planul de acţiune      

Primul pas este să deveniţi conştienţi de propriile credinţe care vă îngrădesc performanţa. Să recunoaşteţi credinţele care te fac să fii anxios sau frustrat. Următorul pas este de a schimba aceste credinţe şi să dezvolţi o nouă atitudine sau o nouă filozofie despre sportul practicat, astfel încât să vă eliberaţi de gândurile nocive.

Cele mai importante credinţe iraţionale din sport:

 1. Perfecţionismul
 2. Ataşarea valorii personale de realizare
 3. Gândire de tipul „totul sau nimic”
 4. Generalizarea excesivă
 5. Auto-etichetarea negativă

Identificarea credinţelor iraţionale:

 • Trebuie să evoluez perfect tot timpul
 • Sunt atât de bun ca şi calitatea evoluţiei mele
 • Ceilalţi mă judecă şi se uită la mine
 • Nu există decât succes sau eşec, fără cale de mijloc
 • Cred că evenimentele din trecut hotărăsc cum vor performa în prezent
 • Mă etichetez cu atribute negative

Următorul pas este de a schimba convingerile nesănătoase care cauzează anxietate sau presiune în afirmaţii funcţionale. Poate fi o sarcină grea dacă credinţele sunt foarte fixate pe parcursul vieţii. Procesul începe prin a te întreba despre aceste credinţe şi a le reprograma. Exemplu: Credinţă iraţională: „dacă nu termin pe primul loc, sunt un looser”. Reformulare: „Victoria nu mă face o persoană mai bună, iar eşecul nu înseamnă că sunt un om de nimic. Nu sunt perfect şi nu pot să câştig de fiecare dată. Accept acest lucru. Sunt o persoană valoroasă indiferent dacă câştig sau nu în sport.”

Fiţi foarte atenţi la credinţele care afectează echilibrul, concentrarea, încrederea, constanţa în evoluţia sportivă. Odată ce identificaţi credinţele negative, este mai uşor să acceptaţi că schimbarea este necesară. Este doar o chestiune de adaptare a perspectivei prin înlocuirea credinţelor iraţionale cu unele sănătoase, printr-o abordare raţională.

 • Pentru a pune în practică noua filozofie de gândire asupra sportului, recapitulează credinţele tale sănătoase în fiecare zi, în special înainte de competiţie
 • După competiţie, recapitulează cum ai performat cu acest nou mod de a gândi despre sport. Ai avut succes? A fost greu să adopţi aceste enunţuri noi? Ce alte credinţe ai descoperit şi care te-au împiedicat în performanţă?

Marius Crăciun,
psiholog sportiv

Comments

comments