Surse ale presiunii

Într-un fel, sportul este sinomim cu presiunea. Competiția înseamnă obstacole care trebuiesc gestionate, depășite. Cu cât miza este mai mare, cu atât obstacolele sunt mai mari, și presiunea potențială există. Cu cât competiția este mai importantă, cu atât este mai multă presiune. Sportivii de valoare o gestionează mai bine și chiar doresc să joace sub presiune, se antrenează pentru a juca în astfel de condiții. Sportivii de elită interpretează presiunea diferit: sunt mai activați,mai energizați, pe când cei lipsiți de experiență o consideră stresantă. Gestionarea presiunii este elementul cheie în sportul de performanță, probabil cel mai important factor când evoluezi la nivel înalt. Cum te raportezi la situațiile presante va determina gradul de succes pe care îl obții.

De unde vine presiunea?
Sunt multe surse, majoritatea sunt în afara controlului nostru. Putem spune că în general nu sursa presiunii cauzează probleme – ci modul în care sportivul percepe această sursă și cum reacționează la situațiile presante. Presiunea poate avea atât surse externe cât și interne. Surse externe pot fi media, fanii, ceilalți sportivi, antrenorul,etc., în timp ce sursele interne vin din îngrijorări, neîncredere, accidentări, greșeli, etc. Recompensele materiale îi pun pe sportivi sub presiune – prin nevoia de a justifica banii primiți.

Câteva din cauzele primare ale presiunii:
1. Așteptările din partea presei
2. Așteptările fanilor
3. Așteptările din partea antrenorului și managerului
4. Așteptările sportivului
5. Probleme care țin de mediul în care evoluează sportivul
6. Caracteristici personale

Așteptările. Considerații generale.
Când evoluezi la nivel înalt (poate însemna ca ești cel mai bun din clasă, din grupul tău sau ești unul dintre cei mai buni din lume), există totdeauna așteptări în evoluția ta. Trebuie să accepți acest lucru și să gestionezi situația dacă vrei să atingi nivelul cel mai înalt al performanței pe care îl dorești. Dacă recompensele sunt mari, ele vin și cu așteptări mari din partea presei, fanilor, managerului și din partea ta. Cum gestionezi așteptările va determina cât de reușită va fi performanța. Sportivii de elită sunt întotdeauna evaluați într- o formă sau alta. Ei sunt constant evaluați de media, fani, manager, președintele clubului, de toți care vreau să aibă o opinie pe internet, radio sau media.

Va urma

Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments