Roger Federer – o lecție de reziliență și tărie mintală

Marii sportivi găsesc întotdeauna o cale pentru a învinge, deoarece au o dorință extraordinară să reușească. Ei au o înțelegere clară asupra emoțiilor pe care le trăiesc și dispun de o mare tărie mintală.

Legendele sportului, cum ar fi  Roger Federer, demonstrează că dorința de a învinge este susținută nu numai de talentul fizic. Federer are calități cum ar fi: tăria mintală, adaptabilitate, auto-reglare și auto-motivație, inteligență emțională, care l-au facut să fie unul din cei mai mari sportivi din istorie.

Federer este prin definiție un rezilient. Are o formidabilă capacitate de a accepta circumstanțele așa cum sunt, să le pună de-o parte și să se focuseze pe punctul următor – totdeauna pe punctul următor, care urmează. Punctul care urmează – meciul viitor, antrenamentul, sala de forță, prânzul – tot ceea contează pentru un sportiv. Acest lucru presupune disciplină și tărie mintală.

„Caut să obțin tot mai mult de la mine fără să fiu nemulțumit dacă nu reușesc, să rămân pozitiv, este cea mai mare realizare a mea în decursul anilor. Sub presiune, văd lucrurile mult mai clar” — Roger Federer

Federer este un sportiv de mare clasă. Eleganța lui din teren este depășită doar de bunăvoința cu care își tratează semenii: fanii, oficialii sau colegii. Îl știm pe Federer ca pe un simbol al echilibrului, un jucător cu servicii elegante, lovituri naturale și ferme, cu fair-play desăvârșit. Nu a fost întotdeauna așa.

La începuturi, Federer își controla cu greu emoțiile. A rupt multe rachete și a ieșit din joc de multe ori prin izbucniri nervoase și atitudine negativă. Treptat a încetat să mai dea curs liber emoțiilor sale. S-a regrupat și a devenit un exemplu pentru fiecare sportiv devenind un model de urmat. A adoptat o psihologie pozitivă încercând să-și înțeleagă emoțiile, să accepte situațiile, așa cum sunt.

Calmul și echilibrul au devenit o marcă înregistrată pentru Federer. În anii adolescenței a beneficiat de sprijinul unui psiholog sportiv care l-a ajutat să depășească problemele emoționale cu care se confrunta. El a învățat să lase trecutul de-o parte și să se focuseze pe ce urmează să facă. Federer, confruntat cu problemele sale emoționale a fost ajutat să le depășească, la momentul potrivit. Cu siguranță dacă nu reușea să le rezolve, traseul lui sportiv nu ar fi fost atât  de măreț. Cu 20 de titluri de Grand Slam și cu statistici extraordinare, el își consolidează locul în galeria celor mai buni sportivi ai lumii.  Poate că nu ar trebui să insistăm prea mult asupra rezultatelor extraordinare realizate de acest sportiv. Este timpul să folosim exemplul lui Federer pentru a a ne concentra asupra Cum a reușit și mai puțin pe Ce a obținut.

Va urma…

Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments