Deseori sportivii sunt foarte critici cu privire la performanțele trecute sau îngrijorați privind viitoarele competiții și evoluții, astfel încât ei își pierd concentrarea asupra momentului prezent. Mindfulness-ul, acea prezență fără a judeca lucrurile sau focalizarea pe prezent, permite sportivilor să fie în mijlocul experienței lor.
Mindfulness permite sportivilor să fie conștienți de gândurile, trările și alți stimuli interni, încurajându-i să se focalizeze pe valori personale, tehnici, procedee, strategii de joc, mai degrabă decât pe rezultatul evenimentului. Conștientizarea și acceptarea momentului prezent permite sportivului să se concentreze mai puțin pe gândurile negative, ceea ce va face să aibă mai multă energie și focalizare pe sarcina sportivă. Sportivii mindfulness pot fi mai bine pregătiți pentru că atenția lor este direcționată spre stimulii relevanți, cum ar fi adversarii, implementarea unor abilități și strategii care duc la îmbunătățirea performanței sportive. Altfel spus, ei se vor concentra în prezent și nu pe trecut sau pe viitor. În loc să se încerce stoparea gândurilor nedorite sau modificarea lor, tehnicile mindfulness învață sportivii să evolueze împreună cu acestea. Este un lucru foarte important pentru că îngrijorările cu privire la performanțele trecute și viitoare pot afecta performanța și bucuria jocului.
Intervenții bazate pe mindfulness
Pregătirea mintală poate fi optimizată printr-un antrenament de mindfulness implementat progresiv și profesionist. Intervențiile bazate pe mindfulness au ca rezultat efecte fiziologice numeroase, cum ar fi scăderea cortizolului salivar asociat cu scăderea stresului precompetional, scăderea ratei pulsului în repaus și scăderea pragului dureros. Aceste efecte fiziologice pot crește performanța sportivă și se pot asocia cu scăderea riscului de burnout. Programele mindfulness ajută sportivii să-și îmbunătățească concentrarea și să-și reducă anxietatea, ceea ce duce la creșterea performanței sportive.
Anxietatea și mindfulness
Sportivii se antrenează pentru a-și îmbunătăți abilitățile fizice și tehnice ceea ce duce la creșterea încrederii, a controlului și la reducerea efectelor adverse ale anxietății. Reducerea anxietății se poate produce și prin antrenament de tip mindfulness. Prin creșterea conștientizării, oamenii își dau seama mai bine de stresorii cu care se confruntă, reflectează asupra situației și acționează în consecință. Prin adaptarea reacțiilor la posibilii stresori, stresul perceput scade. Conștientizându-și respirația, oamenii vor avea un control mai bun asupra sistemului nervos autonom și rata pulsului descrește. O rată scăzută a pulsului în stare de repaus duce la îmbunătățirea performanțelor fizice din cauza eficientei sporite în funcționarea inimii și creșterea rezistenței, precum și oboseală mai redusă. În plus, sportivii care practică mindfulness au capacitate mai bună de a-și modifica parametri ai sistemului nervos autonom, rezultând un sens mai bun al controlului și reducerea anxietății.
Concluzii
Chiar dacă sportivii sunt bine pregătiți din punct de vedere fizic și tehnic pentru competiție, performanța lor poate avea de suferit dacă nu au și un control bun asupra minții lor. Programe de intervenție de tip mindfulness pot ajuta sportivii să-și monitorizeze și să-și gestioneze anxietatea, să se concentreze mai bine în timpul competițiilor, să-și crească încrederea în sine. Sportivii fac totul să devină mai buni, asa că de ce să nu încerce și mindfulness!
dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv