Lecții de viață oferite de sportivii olimpici (3)

Urmare din numărul trecut

De multe ori vorbesc cu sportivii despre consecințele unei competiții. Ce ar putea să se întâmple într-o competiție? Un rezultat foarte bun așteptat, o contraperformanață sau un eveniment neașteptat. Este important ca ei să accepte că orice rezultat ar putea fi posibil și să fie împacați cu acesta. În acest fel, sportivii nu mai trebuie să fie preocupați de aceste aspecte, atunci când trebuie să se concentreze. Sunt de multe ori surprins că oamenii nu fac acest lucru în viața reală și doar reacționează la evenimentele neprevăzute. De multe ori sportivii se îngrijorează despre ceea ce urmează să se întâmple sau se focalizează pe lucruri nesemnificative pentru a masca realitatea situațiilor prin care vor trece. Focalizarea pe lucrurile care trebuie îmbunătățite și nu pe consecințele rezultatului, delimitează sportivii de elită de sportivii obișnuiți. Ceea ce are nevoie un sportiv de elită nu este atât de complicat cum ar părea. Unul din cele mai folositoare sfaturi pentru sportivi este să aleagă un singur lucru pe care să se focuseze și să se țină de el.

Psihologia sportului are nevoie de a-și modifica perspectiva din care își privește sportivii, iar acestia să își schimbe maniera în care vorbesc despre ei. Ce este încurajator la Emma Raducanu este deschiderea cu care vorbește despre ceea ce i se întâmplă. Este un lucru despre care nu puteam vorbi acum 10 ani. Atunci sportivii erau mai rezervați în a-și mărturisi ezitările și dificultățile – arătau o oarecare diplomație. Este important să identificăm elementele care îl fac pe sportiv să nu performnaze bine. Uneori este o nepotrivire între ce urmărește sportivul și antrenorul. De exemplu, un săritor la înălțime se poate focaliza pe sincronizarea pașilor, în timp ce antrenorul spune că problema ar fi ridicarea șoldului.

Cel mai rău este să se mascheze problemele pe care sportivii le au, refuzând realitatea cu care se confruntă. Simone Biles a fost foarte onestă atunci când a dezvăluit lupta ei interioară. Ea spune că susținerea de care a beneficiat a făcut-o să realizeze că ea este mai mult decât realizările ei sportive, lucru de care nu a fost înainte conștientă. Iată că ideea că sportivii de mare performanță sunt niște supra- oameni și nu se confruntă cu probleme de sănătate mintală, este o iluzie periculoasă.

Serviciile psihologice trebuiesc oferite din interiorul unei echipe și mai puțin ca ceva opțional la care sportivul merge când are nevoie. Pot exista grupuri mici de sportivi care să-și împărtășească experiențele de viață și anxietățile, să aibă în vedere îmbunătățirea coeziunii sau încrederii. O astfel de abordare găsim la Gareth Southgate, antrenorul echipei de fotbal a Angliei.

Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments