Ghidul sportivului în pregătirea mintală – strategii și tehnici

După o muncă de patru ani am finalizat un ghid care conţine strategii şi tehnici necesare sportivilor în antrenamentul mintal.

Avantajele lucrării de față:

  • Poate fi parcursă cu ușurință, se poate transforma într-un adevărat „jurnal” pe care sportivul sau antrenorul să îl aibă mereu atunci când începe procesul de pregătire sau oricând pe durata acestui proces.
  • De fiecare dată când se identifică anumite probleme în acest ghid se pot găsi și metodele de rezolvare ale acestora.
  • Ghidul va deveni un aliat de nădejde și se va dovedi indispensabil celui (celor) care vor într-adevăr să facă din antrenamentul mintal un factor decisiv care să acompanieze pregătirea generală.

Atenția noastră în elaborarea ghidului vine după observații și experiențe plurivalente (practicarea sportului de performanță și cunoștințe avansate de psihologie), de aceea și preocuparea ca acest ghid să aibă o evidentă componentă practică, ușor de pus în aplicare.

În zilele noastre, este unanim acceptat faptul că sportivii îşi pot dezvolta o paletă largă de abilităţi psihologice prin antrenare deliberată. Antrenamentul psihologic ar trebui să fie parte a unui proces global de antrenament care să includă toate comportamentele de pregătire. În general, se consideră că pregătirea psihologică a sportivilor este o sarcină a psihologilor sportivi. Totuşi, un sportiv motivat şi dornic de realizare poate include în programul de pregătire generală şi dezvoltarea abilităţilor psihologice fundamentale cum ar fi: managementul stresului, reglarea activării, alegerea obiectivelor, imageria mintală, controlul emoţional, etc. Majoritatea sportivilor nu sunt siguri cum anume se dezvoltă abilităţile psihologice şi ce tehnici specifice să folosească.
De fapt, pregătirea psihologică este neglijată şi acest lucru se întâmplă din diverse motive: cunoştinţe sărace de psihologie din partea antrenorilor, lipsa de timp, conotaţia negativă privind apelul la psiholog şi concepţia greşită care mai circulă – după care abilităţile psihologice sunt înnăscute.

Ghidul a fost scris în primul rând pentru sportivi, dar poate fi folosit cu succes şi de către antrenori sau de către oricine dorește să-şi atingă obiectivele şi să realizeze „performanţe” în tot ceea ce întreprind (activitate profesională, pregătire şcolară, dezvoltare personală, etc.).

Lucrare va fi disponibilă pentru cei interesați în câteva zile.

Marius Crăciun,
psiholog

Comments

comments