Ești pregătit să revii după o accidentare?

Majoritatea sportivilor sunt pregătiți să revină la antrenamente și competiții după ce sunt declarați vindecați după o accidentare. Totuși, unii sportivi chiar dacă sunt recuperați fizic, nu sunt pregătiți mintal să revină din următoare motive:

• Scăderea încrederii care duce la declinul performanței
• Stres și anxietate datorate lipsei de încredere în condiția lor fizică
• Frica de o nouă accidentare.

Cum putem ajuta sportivii să se pregătească mintal pentru revenirea în competiții?

Antrenorii joacă un rol important în recuperarea fizică și mintală după accidentare. Datorită interacțiunii de zi cu zi pe care o au cu sportivii, ei sunt o importantă sursă de suport social, joacă un rol important în menținerea încrederii și își pot încuraja elevii să utilizeze strategii mintale pentru a-i mentine în formă, chiar dacă corpul lor nu este încă destul de pregătit.

Câteva căi simple de a introduce pregătirea mintală în programul de recuperare.

1. Folosirea imageriei mintale: O cale de a-i menține pe sportivi „în joc” este implementarea unui program de imagerie mintală. Sportivii pot repeta mintal abilități motrice, strategii sau chiar jocuri în timpul recuperării. Cel mai potrivit moment ar fi în momentele de relaxare de după exercițiile de recuperare. De exemplu, un baschetbalist ar putea să își imagineze dintr-o perspectivă externă (să se vadă pe el ca și cum s-ar uita la TV) că se apără cu succes la un adversar. La fel se procedează atunci când execută abilități motrice specifice (sportivul se vizualizează executând cu succes o serie de aruncări libere).

2. Abilități sportive specifice : Ori de câte ori este posibil este bine să fim creativi și să menținem sportivul activ, în ciuda faptului că este imobilizat. Acest lucru îl face să își schimbe în mod radical motivația de revenire și interesul pentru recuperare. De exemplu, un baschetbalist după o operație la genunchi, poate lucra cu atenție la tehnica de pasare a mingii sau la dribling sau chiar să arunce la coș. Mai mult, sportivul accidentat, poate în timpul antrenamentului, să-și observe coechipierul de pe același post, ceea ce îi va oferi feedback și îl va angaja mintal în sarcină.

3. Tehnica de stabilire a obiectivelor: Sportivul accidentat ar trebui să-și traseze obiective săptămânale sau chiar zilnice pentru recuperarea abilităților pierdute și pentru modificarea celor existente. Un obiectiv este o țintă pe care trebuie să o atingă la un anumit interval de timp. De exemplu, un obiectiv de recuperare ar fi: “Atingerea unui anumit grad al extensiei brațului până la sfârșitul săptămânii.” Este bine ca atingerea obiectivelor să fie ținută în scris. Acest lucru va permite preparatorului fizic să țină o evidență asupra tututor sportivilor accidentați, furnizând evidențe cu privire la cât de departe se poate merge cu recuperarea. Prin alegerea unor obiective cu privire la tehnici specifice, sportivul se va focusa mai mult pe acestea și le va considera importante. În fine prin recompensarea progreselor și prin feedback-uri pozitive, sportivul își va menține motivația pe parcursul timpului de recuperare.

Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments