Despre controlul emoțional în sportul de performanță (I)

Sportivul echilibrat emoțional are abilitatea de a oferi răspunsul cel mai bun, când este nevoie, în situaţii de maximă presiune. Poate fi învăţată această calitate? Încercăm să oferim un răspuns la această întrebare.

Ceea ce face ca lucrurile să fie complicate în privinţa controlului emoțional în competiţii, este faptul că nici o emoţie nu este pe de-a întregul bună sau rea. De exemplu, furia te poate face să lupţi cu mai mare intensitate, dar poate duce şi la pierderea focalizării atenţionale de la sarcina imediată. Două persoane care trăiesc aceeaşi emoţie pot reacţiona în feluri diferite. De exemplu, un fotbalist, stânjenit că a ratat mai multe şuturi pe poartă va evita să se mai demarce pentru a primi mingea, pe când altul va insista să încerce până va reuşi. Oferim în continuare câteva sugestii care pot ajuta sportivii să-şi controleze emoţiile în timpul competiţiilor.

Muzica

Muzica inspiraţională şi cea cu tempo ridicat ajută sportivul să se conecteze cu competiţia, creşte motivaţia şi încrederea în sine. Este important să se aleagă piesele muzicale în acord cu nivelul de activare al sportivului. Muzica cu tempo ridicat poate creşte nivelul de activare, în timp ce muzica mai lentă scade nivelul de activare. Este important ca sportivul să îşi asculte corpul şi să aleagă muzica potrivită în funcţie de nivelul de activare pe care el îl sesizează.

Autodialogul  (Self-talk)

Autodialogul negativ conduce la stări emoţionale nedorite care vor afecta performanţa sportivă. Încercaţi să înlocuiţi autodialogul negativ cu cel pozitiv, de exemplu: “Am jucat bine meciul trecut” sau“ Voi reuşi un meci bun astăzi, sunt sigur de asta”. Autodialogul pozitiv creează emoţii facilitatoare, cum ar fi bucuria şi entuziasmul. Aproximativ 80 % din sportivii de elită utilizează această tehnică pentru a depăşi stresul competiţional. Pentru mai multe sfaturi privind utilizarea autodialogului pozitiv, consultaţi cartea mea “Psihologia Sportului pentru Antrenori”.

Imageria mintală

Dacă sunteţi foarte stresaţi înaintea unei competiţii sau îngrijoraţi cu privire la un eventual eşec, încercaţi să vă imaginaţi scenarii pozitive, cum ar fi înscrierea unui gol sau alte acţiuni reuşite. Marele fotbalist englez Wayne Rooney utiliza această tehnică încă de la vârsta junioratului, imaginându-se pe sine înscriind goluri sau driblând cu succes apărătorii. El utilizează această tehnică şi acum, atribuindu-i o parte a succesului în carieră. Se consideră că imageria mintală focusată pe control, angajament şi încredere în sine duce la creşterea motivaţiei, reglare emoţională şi trări de competenţă. Imageria mintală se poate transforma într-o rutină a sportivului care poate fi utilizată cu o zi înainte de competiţie sau chiar înainte de start. Pentru o imagerie mintală eficientă trebuie respectate anumite reguli care de asemenea pot fi consultate în cartea Psihologia Sportului Pentru Antrenori.

Va urma…

Marius Crăciun,
psiholog sportiv

Comments

comments