Ce este în neregulă cu Neymar: o analiză psiho-comportamentală

Lumea fotbalului îi prezicea o carieră execepțională, cel puțin la nivelul lui Cristiano Ronaldo sau Leonel Messi. Din cauza accidentărilor, problemelor comportamentale, emoționale și vieții extrasportive tumultoase, afirmarea lui Neymar ca jucător de excepție a fost mult încetinită. Extrem de controversat, el rămâne unul din cei mai talentați fotbaliști din lume pe care multe echipe și l-ar dori. Totodată el este unul din cei mai contestați fotbaliști pentru că nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Istoria fotbalului cunoaște mulți sportivi care exagerau accidentările sau care trișau în dorința de a obține rezultul dorit. Totuși, nimeni nu a suscitat mai multă atenție decât Neymar, în special după Cupa Mondială din 2012 când a devenit o tință predilectă a glumelor pe internet cu privire la simulările și exagerările lui în cazul faulturilor. Cât de justificat este comportamentul lui Neymar?

Deși este aspru criticat iar sentimentele anti Neymar sunt încă prezente, comportamentul lui are oarecare justificare. Nu încurajăm și nici nu promovăm comportamentul simulat în sport sau în viață, dar putem spune că anumite elemente ale motivației sale de a exagera și a simula sunt justificate. Neymar, unul din cei mai mari simulați din istoria fotbalului, este adesea obiectul unor faulturi comise de adversari pentru că pur si simplu nu poate fi apărat. Din cauză că simulările sale sunt bine cunoscute, multă lume omite să observe faptul că el este adesea faultat, adversarii nefiind capabili să îl marcheze reglementar. Astfel, nu putem să-l condamnăm în totalitate pe Neymar pentru că găsește căi să se protejeze, anticipând contactul cu adversarii sau reacționând exagerat, mai ales că el a suferit o accidentare care s-ar fi putut solda cu o paralizie, la Cupa Mondială din 2014.

Totuși, care este mare problemă a lui Neymar?
Este esența discuței noastre. De ce nu a câștigat Balonul de aur, de ce este tot în spatele lui Messi și Ronaldo, după atâția ani? Cel mai mare inamic al său este el însuși; lipsa inteligenței emoționale, imaturitatea sa și eșecul de a înțelege și a prioritiza propriile obiective.

Neymar a primit foarte timpuriu recunoaștere și recompensare financiară

Deși nu se observă întodeauna, performanța și comportamentul său indică semne de auto-suficiență. El a devenit unul din cei mai bine plătiți și faimoși sportivi, înainte să cucerească vreun titlu major. Acest lucru i-a alimentat o formă de suficiență, la nivel subconstient, care i-a influențat climatul motivațional.

Nu a reușit să se adapteze presiunii generate de așteptările publicului

Faima și câștigurile materiale obținute la vârstă timpurie, vin cu un preț, în cazul lui Neymar cu presiunea așteptărilor uriașe și cu un interes insistent din partea presei. Chiar dacă uneori, a făcut față destul de bine stresului provenit din așteptările neîndurătoare ale publicului, numeroasele sale ieșiri nervoase au arătat că nu gestionează destul de bine presiunea competiției.

Va urma…

Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments