Ce este conceptul de tărie mintală?

În lumea modernă a sportului întâlnim rar persoane care se angajează din pură plăcere, relaxare sau distracție. Formula „Nu contează dacă câștig sau pierd, importantă este participarea” – este considerată de mult învechită. În lumea în care trăim suntem obsedați de succes și dorința de a fi câștigători. Probabil gândul de a fi cel mai bun, de a fi cel mai puternic, cel mai inteligent ne captivează și ne canalizează să alegem succesul.

În orice încercare pe care o inițiem există această tendință să ajungem în top sau cel puțin să fim din ce în ce mai buni. Sunt câteva întrebări pe care ar trebui să le luăm în considerare:
– Ce caracteristici are un sportiv care reușește într-o competiție acerbă față de cel are se blochează sub presiune?
– De ce unii sportivi sunt capabili să aibă succes în fața adversității și alții nu reușesc?
– De ce unii sportivi ignoră aspectele negative ale competiției, în timp ce alții sunt distrași de acestea?
– De ce unii sportivi se refocusează rapid după un eșec sau înfrângere și alții nu reușesc?

Răspunsul constă în dezvoltarea, implementarea și menținerea unui concept denumit tărie mintală – „mental toughness”. Sportivii de elită realizează în ziua de azi că reușita este mai mult decât perfecționarea tehnică și tactică și include o nouă dimensiune, cu diferite ingrediente mintale, mai exact abilități psihologice specifice, unite în conceptul unitar de tărie mintală.

Până nu de mult conceptul de tărie mintală era considerat un clișeu, o noțiune abstractă care circula în lumea sportului. Situația s-a schimbat azi. Conceptul de tărie mintală – mental toughness – nu mai este nou și există o serie de texte aplicative dedicate doar pe acest subiect. Influența pe care factorii mintali o au asupra performanței sportive a devenit o preocupare primordială, astfel că antrenorii, sportivii și managerii sportivi recunosc că succesul nu poate fi garantat doar de talentul fizic. Deși acest punct de vedere a fost confirmat de numeroase cercetări, în diferite contexte există urme de îndoială asupra influenței intervențiilor psihologice și asupra impactului acesteia asupra performanței. Cercetătorii și practicienii sunt încă în poziția de a căuta să trezească interesul și încrederea mediului sportiv în utilitatea intervențiilor psihologice.

Când întâlnim situații stresante sau suntem obligați să facem față adversității, apar răspunsuri emoționale pozitive sau negative și efectul acestor răspunsuri asupra performanței depinde de abilitatea noastră de a gestiona cerințele interne sau externe. Acest lucru presupune să mergi mai departe de talentul fizic și abilități tehnice și să atingi latura mintală a performanței. Prea mulți sportivi tind să ignore elementele de natură mintală când sunt în situația să facă față dificultăților și primul lucru este să facă ajustări la nivelul rutinei fizice a antrenamentului, fără a lua în considerare aspectele mintale.

Fiecare competiție sportivă este o probă a controlului asupra conexiunii delicate între minte și corp, deci sportivii ar trebui să se antreneze temeinic fizic cât și psihic. Sportivii care decid să se angajeze în antrenamentul psihic au un mare avantaj asupra celor care nu o fac. În afară de atributele fizice pe care sportivul le posedă, sportivul cu tărie mintală va avea succes mai adesea și factorul determinant între reușită și eșec este atribuit factorilor psihologici.

Va urma…

Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments