Ancorați în prezent

Treci prin focul presiunii, gândește-te la situațiile respective ca provocări, oportunități să te adaptezi și să ai bucurii. Presiunea poate fi o  forță pozitivă sau un coșmar, depinde cum o vedeți, ca provocare sau amenințare.

Învăța să privești presiunea ca o oportunitate să te ridici la înălțimea momentului, ca o  provocare. Prea mulți sportivi văd momentele de presiune ca încercări capitale, ca amenințări și devin anxioși, au frică de eșec, își compromit abilitățile cognitive și judecata, pierd energie.

Dacă privești situația ca o provocare decât o amenințare vei putea performa la capacitate maximă și ai șanse  mai mari să câștigi. Adrenalina  te poate face să te simți inconfortabil, dar dacă vezi competiția ca o bucurie, energia și activarea pe care o simți devine chiar plăcută. Te umple de entuziasm, una din cele mai bune arme împotriva anxietății și fricii. Spune-ți: ‘este o provocare pentru o performanță excepțională,’ sau ‘este o oportunitate pentru a mă simți bine și a arăta cât de bun sunt .’ Focusează-te pe aspectele plăcute ale performanței, găsește momente de bucurie în timp ce realizezi lucruri grele.

Un campion privește o competiție dură ca și o provocare care te duce mai sus și nu o amenințare care te îndepărtează de scopul final. Cei care nu reușesc privesc dificultățile  ca o scuză ca  să abandoneze.

Ai mai multe oportunități

Când te simți sub presiune, amintește-ți că este una din multele oportunițăți pe care le ai, ai șansa să duci la bun sfârșit sarcina ta și să arăți ce știi. Când cunoști că mai ai o încercare, vei simți mai puțină presiune. Amintește-ți acest lucru, este rezonabil și realist să gândești că o altă oportunitate va veni în calea ta. Să gândești despre o competiție că este singura oportunitate pe care o ai de a câștiga, ca și cum ar fi pe viață și pe moarte, nu te va ajuta să evoluezi bine. Doar vei face mai multe greșeli și te vei simți mai presat. Azi este una din multele tale oportunități, vei avea o nouă șansă să demonstrezi de ce ești în stare. Primim o altă șansă din nou și din nou de-a lungul vieții noastre, foarte rar se întâmplă ca o oportunitate să fie ultima noastră șansă. Chiar dacă o situație sportivă este de ultimă șansă, acționând și gândind așa nu ne va ajuta să ne eliberăm de presiune și să performăm bine. Nu pune presiune în plus pe tine, înainte de meci amintește-ți că vei avea alte șanse, dă tot ce poți și dacă nu reușești de data asta , vei mai avea oportunități.

Nu te mai gândi la rezultat                                                                                               

Să abandonăm nevoia de a realiza victoria cu orice preț. Simte presiunea la nivel optimal, accept-o și las-o să treacă. Înțelege că munca grea a fost depusă, antrenamentele își vor arăta roadele, este timpul să te bucuri de competiție. Dacă ești nervos înainte de începerea competiției, învață să lași de-o parte presiunea generată de dorința de a învinge. Știi că ai muncit cât ai putut de bine, ai dat tot ce ai mai bun pe teren, chiar dacă nu ai obținut ce ți-ai dorit, dacă ai progresat și ai devenit mai bun, este destul.

Dacă ai dat totul pe teren și nu a funcționat, acceptă, învață din asta și mergi mai departe. Nu te plânge, nu te învinovăți, campionii nu caută scuze, ei muncesc.

 

Comments

comments