“Aici” și “Acum”, regula marii performanțe

În orice activitate sportivă, concentrarea este un element necesar pentru realizarea ex-celenţei. Când eşti destul de pregătit fizic şi ai destulă experienţă în sportul pe care îl practici, rezultatul este în mare măsură decis de cum şi la ce te concentrezi. Concentrarea sintetizează toate eforturile sportivului pentru a depăşi obstacolele şi stimulii distractori care sunt întâlniţi în competiţie.

Dacă concentrarea este difuză sau direcţionată greşit, ea te poate slăbi, minimalizând sau chiar neutralizând eforturile depuse în pregătire. Când concentrarea este orientată spre experienţă şi asupra a ceea ce faci, veţi putea performa în concordanţă cu abilităţile proprii. Mai mult, dacă eşti total absorbit de activitate şi nu te gândeşti, nu analizezi consecinţele acţiunilor tale vei realiza performanţe de excepţie.

Cea mai bună cale este să înţelegi şi să foloseşte regula “aici” şi “acum”.

În modul cel mai simplu acest lucru înseamnă să te concentrezi pe cursul acţiunii. Atunci când nu eşti “pe fază” şi eşti încordat, nesocoteşti această regulă mintală. Eşti preocupat de orice altceva decât să fii aici şi acum.

Concentrarea are două dimensiuni: timpul şi locul. Atunci când te antrenezi sau eşti în competiţie poţi fi din punct de vedere mintal în trei zone de timp: trecut, prezent şi viitor. Dacă eşti în trecut, mintea ta este în urma corpului – corpul evoluează în prezent dar mintea stăruie asupra unor lucruri care s-au petrecut mai demult. De exemplu, în timp ce evoluezi, concentrarea ar putea fi pe o greşeală recentă, o decizie eronată a arbitrului sau pe o oportunitate ratată. Dacă eşti în prezent, concentrarea şi corpul tău se găsesc într-o sincronizare perfectă. Focalizarea este fixată asupra ceea ce faci în acel moment. Eşti atent la joc, la desfăşurarea lui pentru a avea un răspuns firesc la ceea ce se întâmplă iar în momentul cel mai potrivit îţi vei schimba atenţia asupra fazei următoare. Dacă te gândeşti în viitor, mintea ta este în faţa corpului. Te vei gândi că o să ratezi aruncările libere, că echipa ta va pierde sau vei fi preocupat de o viitoare confruntare care este foarte importantă.

Sportivii trebuie să se obişnuiască să stea în prezent pentru că blocajele apar de regulă când eşti în zona de timp nepotrivită. Antrenorii de succes cunosc aceste lucruri şi încearcă să nu-i distragă pe sportivi cu gânduri despre rezultate sau despre viitor. Aceşti antrenori acordă atenţie sporită efortului şi excelenţei în execuţia abilităţilor.

A doua dimensiune a concen-trării este locul, adică unde te afli mintal în momentul când evoluezi. Nu este suficient să te focalizezi pe timpul potrivit, este necesar să fii şi în locul potrivit. În momentul în care execuţi o lovitură de pedeapsă, te gândeşti cât de bun este portarul? Te gândeşti ce vor spune prietenii tăi despre greşelile care le-ai făcut? Eşti preocu-pat de părerea galeriei? Dacă răspunsul la aceste întrebări este DA atunci eşti, din punct de vedere mintal, în locul greşit.

Dacă înveţi să stai în locul potrivit din punct de vedere mintal poţi minimaliza impactul asupra ta a forţei, mărimii, vitezei sau a repurtaţiei adversarului. Trebuie să te focalizezi pe jocul tău, pe ce ai de făcut. Nimeni nu te poate intimida fără ca tu să permiţi să o facă. Dacă nu eşti în locul potrivit şi te focalizezi pe lucruri din afara ta, poţi să devii vulnerabil şi să intri într-o adevărată capcană mintală

Dr. Marius Craciun
psiholog sportiv

Comments

comments