Să treci mai ușor peste înfrângeri

Sportivii au multe ocazii să își apropie victoriile pe terenul de joc. Totuși, situațiile în care sunt înfrânți există destul de frecvent – fac parte din natura sportului. Sportul este plin de nereușite și eșecuri.

Unii sportivi au mai mult succes decât alții, dar cei care știu să treacă mai bine peste eșecuri și vor reuși să învețe din greșeli, devin mai puternici. Iată de ce ar trebui să considerăm eșecurile și înfrângerile ca o șansă care ni se oferă pentru a învăța și a ne dezvolta ca sportivi (la fel ca și în dezvoltarea personală). Cu toate acestea, sportivii doresc să evite cu orice preț înfrângerile și ar vrea să fie totdeauna cei mai buni atunci când evoluează în competiții.

Această atitudine poate fi și un avantaj pentru ei după cum poate fi și un handicap, depinde cum percepe fiecare situația. Desigur, în sportul de competiție, toată atenția se acordă adjudecării victoriei. Dar totuși, de  exemplu, întrun turneu de tenis, din sute de sportivi doar unul va câștiga competiția! Un jucător de baschet de mare valoare, are un procentaj de reușite situat între 40-60%! Sigur, toți și-ar dori mai mult, dar nu există sportiv care să fie ocolit de eșecuri sau nerealizări.

De obicei, eșecul este însoțit de emoții negative cum ar fi: dezamăgirea, tristețea sau furia. Astfel de emoții negative pot determina în special sportivii tineri să renunțe la activitate. Am cunoscut un foarte tânăr sportiv  care își dorea extrem de mult să câștige fiecare confruntare. Pur și simplu el nu știa să piardă și să accepte înfrângerea! A fost dificil pentru el să treacă peste primele înfrângeri, dar cu timpul a reușit să-și acepte nereușitele și să le considere ca o bază pentru progresul lui viitor.

Marii antrenori cred că vor fi de acord cu idea după care cel mai mare merit îl au sportivii care au reușit să depășească un mare impas personal (cum ar fi o gravă accidentare) și să revină în joc poate chiar mai puternici.  Poate astfel de lucruri sunt cele mai mari izbânzi personale! Din această cauză, tot mai multe echipe sportive profesioniste își angajează psihologi pentru a ajuta sportivii să depășească momentele de criză sau eșecurile personale. De obicei, ne propunem să devenim mai buni sau să câștigăm utilizând mai eficient abilitățile mintale, dar unul din scopurile psihologului sportiv este și ajutorul dat pentru a gestiona înfrângerile.

Cel care va ști să gestioneze mai bine eșecurile și înfrângerile, va avea mai mult succes pe terenul de sport!

Marius Crăciun, psiholog

Comments

comments