Relația antrenor-sportiv

 Foto: Brădeanu Photography

Foto: Brădeanu Photography

„Învăţându-l pe altul îl faci mai bogat, fără ca tu să devii mai sărac.”- Proverb indian

Calitatea relaţiei dintre antrenor şi sportiv are o contribuţie decisivă în eficienţa antrenoratului şi în creşterea performanţei sportive. Relaţia antrenorului cu sportivul îl afectează pe acesta din urmă atât ca performer, cât şi ca dezvoltare personală. Antrenorul nu trebuie privit doar ca un simplu instructor sportiv; el este profesor, psiholog, substitut de părinte şi un important model de rol.

Eşti pregătit să faci faţă la atâtea roluri? Probabil că eşti familiar cu tehnicile şi strategiile din sportul în care eşti calificat ca şi antrenor. Pe de altă parte, ai putea fi mai puţin pregătit să relaţionezi cu tinerii sportivi care doresc să le oferi experienţe plăcute şi valoroase. Fiecare tânăr este diferit în ceea ce priveşte abilităţile şi personalitatea şi are motive diferite de a se implica în sport. Unii speră să devină campioni; mulţi doresc doar să se distreze; alţii participă doar pentru că părinţii i-au obligat. Există şi tineri care se şi miră ce caută în echipa voastră. Conduceţi un grup cu nevoi, aşteptări şi personalităţi diferite!

Unii antrenori tind să subestimeze influenţa pe care o pot avea asupra tinerilor sportivi. În realitate, rolul antrenorului este decisiv în vieţile sportivilor. Acţiunile şi atitudinile voastre influenţează imaginea care sportivii o au despre lume şi despre ei înşişi. Antrenorii pot influenţa nu numai activitatea sportivă a tinerilor, dar şi alte domenii ale vieţii lor. Pentru mulţi copii care provin în special din familii mono-parentale, antrenorii pot juca rol de substitut de părinte, având un potenţial pozitiv enorm. Ar putea să vă sperie acest impact potenţial pe care l-aţi avea în viaţa tânărului sportiv? Nu ar trebui să se întâmple acest lucru dacă aveţi o preocupare reală pentru tineri şi dacă v-aţi stabilit clar ce doriţi să realizaţi în munca de antrenor. Vă puteţi aduce un aport esenţial, alături de alte persoane semnificative pentru ca tânărul să devină mai fericit, mai productiv şi mai bine adaptat în viaţă.

Mulţi antrenori nu sunt conştienţi de influenţa pe care o au asupra vieţii tânărului sportiv. În cele ce urmează, vor fi prezentate mai multe principii psihologice pe care le puteţi folosi pentru a deveni un antrenor mai eficient. Multe din aceste principii le veţi recunoaşte ca fiind lucruri pe care le faceţi deja. Nu este nimic mistic sau misterios în aceste principii. De multe ori, se spune că psihologia este o aplicaţie a bunului simţ. Principiile pe care le vom prezenta derivă din experienţa celor mai buni practicieni, dar şi din rezultatele cercetărilor din domeniul sportului. În cartea mea „Psihologia sportului pentru antrenori” am prezentat pe larg un set de strategii menite să crească abilitatea antrenorilor de a influenţa sportivii într-un mod pozitiv. Despre acestea în numărul viitor.

Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments