Profeții care se adeveresc

Prin aşteptările pe care le au de la sportivi, antrenorii pot influenţa încrederea acestora. Deşi aşteptările au o influenţă indirectă asupra încrederii, acestea se pot manifesta uneori prin profeţii care se auto-adeveresc. Aceste profeţii apar atunci când aşteptările antrenorilor îndeamnă pe sportivi să se comporte într-un mod în care să confirme aceste aşteptări. După Horn şi colaboratorii (2006), profeţiile care se auto-adeveresc sunt procese care se dezvoltă în patru trepte:

1. Antrenorii dezvoltă aşteptări privind modul în care sportivii ar trebui să performeze.

2. Aşteptările antrenorilor influenţează modul în care îşi tratează sportivii (frecvenţa, durata şi calitatea interacţiunilor).

3. Comportamentele antrenorilor afectează învăţarea şi nivelul de performanţă al sportivilor.

4. Ciclul este complet atunci când comportamentul sau performanţa sportivilor se conformează la aşteptările antrenorilor.

Toate aceste aspecte (performanţa, aşteptările celorlalţi) afectează nivelul încrederii în sine. Sportivii sunt foarte conştienţi de tratamentul pe care îl acordă antrenorii lor astfel că dezvoltarea şi performanţa lor este afectată de modificări discrete ale manierei de antrenorat. Sportivii care sunt investiţi de antrenorii lor cu aşteptări ridicate se dezvoltă mai repede şi obţin rezultate mai bune, sunt mai încrezători şi motivaţi, evoluează la potenţialul lor, sunt mai puţin anxioşi şi mai constanţi în evoluţiile lor.

Conformitatea dintre performanţa reală şi aşteptările antrenorilor întăreşte justeţea judecăţilor de valoare emise de aceştia. Astfel este o mai mare probabilitate ca profeţiile care se auto-adeveresc să se confirme mai ales în cazul sportivilor mai susceptibili să fie afectaţi, cum ar fi cei mai tineri, fără experienţă, cu stimă de sine mai scăzută, care apreciază mai mult victoria decât evoluţia bună.

Un mic chestionar pentru a vedea dacă sunteţi adeptul unor astfel de profeţii precum si alte informatii legate de temă găsiti în cartea Psihologia Sportului pentru Antrenori.

Comments

comments