Pregătirea mintală pentru un eveniment sportiv

 Pregătirea mintală

Pregătirea mintală

Care este cea mai comună problemă pe care un sportiv de performanță o întâlnește când se pregătește mintal pentru un eveniment important?

Pot fi mai multe probleme, dar în primul rând ar trebui să controlăm ceea ce noi numim frica. Frica este doar o etichetă pe care o atribuim unei game distincte de trări; când atașăm o etichetă diferită acelorași trări, noi obținem rezultate diferite.

Cum pregătim un sportiv pentru succes?
În primul rând el trebuie să fie convins că succesul este o posibilitate reală. Dacă îl întrebăm: “Ce înseamnă succesul pentru tine?” răspunsul va fi determinat de filtrele mintale pe care le are în funcțiune. Pentru a obține un răspuns adevărat, trebuie să identificăm filtrele cu care operează și să le schimbăm. Odată ce am făcut acest lucru și răspunsul real a fost identificat de mintea conștientă, succesul poate fi obținut. Să fii cea mai bună versiune a ta, poate să fie răspunsul sănătos la această întrebare și nu neapărat obținerea victoriei cu orice preț.

Există greșeli comune care pot fi evitate printr-o pregătire mintală mai bună?
Cea mai comună greșeală este pregătirea insuficientă. La început au fost juniori care își făceau treaba fără prea multă presiune, apoi devin “profesioniști” cu obiective mari, presiune din partea sponsorilor, cu așteptări mari pe umerii lor prea puțin dezvoltați, cu sprijin puțin pentru a face tranziția de la juniorat la seniorat. Această situație nu este o combinație bună pentru a avea performanță. O altă greșeală pe care am observat-o este dorința redusă de a lucra din greu la antrenamente prin depășirea zonei de confort, într-un mediu controlat. Vei juca așa cum te antrenezi, este o vorbă de care mulți sportivi nu țin seama. Un atribut semnificativ care face diferența dintre dintre succes și eșec este abilitatea de a suferi – cel care este pregătit să sufere va avea mai multe șanse de a reuși. Vestea bună este că abilitatea de a suferi este un comportament învățat și ne putem desensibiliza – este nevoie doar de motivație pentru a face acest lucru, pentru că uneori este inconfortabil și dureros.

Există ritualuri, rețete care te pot ajuta să fii mai bine pregătit înainte de start?
În primul rând fă tot ce ai nevoie pentru a începe competiția pregătit și încrezător. Nu există scurtături. Singura persoană pe care nu o poți păcăli ești tu însuți. Te pot ajuta o listă de lucruri care le ai de făcut și o planificare în timp a activităților înainte de competiție. Lista de activități te face să nu pierzi energie și să nu te îngrijorezi inutil dacă ți-a scapat ceva. O bună planificare a activităților te ajută să fii bine pregătit și încrezător la linia de start. Mai concret, să te asiguri că ai avut o nutriție corectă, hidratare, somn și ai alocat timp pentru exerciții mintale. În al doilea rând, eliberează din presiune prin alegerea unor obiective pe care le poți controla. Nu poți controla evoluția adversarilor, concentrează-te pe evoluția ta. Rezultatul va fi un efect secundar al pregătirii tale.

Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments