Comunicarea antrenor – sportiv

 Marius Crăciun - psiholog sportiv

Marius Crăciun - psiholog sportiv

Vorbeam cu un sportiv care îmi relata o situaţie în care a comis o greşeală în apărare soldată cu gol chiar înainte de pauză. În vestiar, antrenorul său nu i-a reproşat nimic privind greşeală comisă insistând cu sfaturi pentru jocul din a doua repriză. Acest lucru a avut un impact extraordinar asupra încrederii în sine şi a permis jucătorului să se concentreze mai bine pe evoluţia sa.

Mulţi antrenori înţeleg foarte bine importanţa abilităţilor de comunicare în interacţiunea cu sportivii. Totuşi, majoritatea articolelor scrise în domeniul comunicării insistă mai mult pe CE să spui şi mai puţin pe CUM să te adresezi sportivilor. Aşa cum bine ştiu antrenorii experimentaţi, să alegi când să spui ceva este cel mai important lucru. A trimite mesajul potrivit în momentul potrivit este abilitatea de comunicare cea mai importantă
pentru conducătorii eficienţi.

Antrenorul despre care am vorbit mai sus a înţeles că pauza dintre reprize nu este momentul potrivit să critice sau să discute greşeala comisă de sportiv. Mesajul pe care a ales să-l trimită în acele momente a fost cel mai potrivit pentru că a generat motivaţie şi încredere, sportivul concentrându-se mai departe pe ceea ce are de făcut.

Din cauza intensităţii emoţionale ridicate generate de competiţii, a reuşi să comunici la momentul potrivit anumite mesaje este o continuă provocare. În general, în situaţii sportive, putem distinge patru tipuri de mesaje.

Mesaje nepotrivite în momente nepotrivite
Un antrenor de baschet încearcă să-şi ajute un elev să deprindă o nouă schemă ofensivă. Pentru că sportivul se chinuie să înveţe deplasarea în teren, antrenorul se decide să-l motiveze spunându-i: „Haide băiete! Vei reuşi! Este foarte uşor!”. Este un mesaj nepotrivit pentru că este emis într-un moment în care sportivul pare a se simţi nepregătit şi depune eforturi să realizeze sarcina primită. Poate că este o sarcină uşoară dar nu
pentru sportiv, ci pentru antrenor. Mesajul este pozitiv şi motivaţional dar este emis într-un moment nepotrivit.

Mesaje potrivite în momente nepotrivite
Mulţi antrenori greşesc pentru că doresc să vorbească cu echipa imediat după o înfrângere usturătoare şi pretind ca sportivii să-şi discute trăirile în acele momente. Antrenamentul de a două zi este momentul potrivit mai ales că atunci se poate discuta mai raţional şi fără prea mare angajament emoţional.

Mesaje nepotrivite în momente potrivite
Mai sunt 5 secunde de joc şi antrenorul cer un time-out pentru a pune la punct tactica de joc. În loc să spună sportivilor ce să facă în mod foarte concret, antrenorul foloseşte un limbaj general, motivaţional şi un stil de conducere democratic lăsând la latitudinea echipei conduita de joc. Momentul este potrivit dar mesajul ar fi trebuit să fie foarte specific şi directiv.

Mesaje potrivite în momente potrivite
În situaţia prezentată mai sus, stilul autocratic este cea mai bună opţiune pentru că deciziile ferme sunt dorite în situaţii de stres maxim. Se spune fiecărui sportiv ce are de făcut cu sublinierea că fiecare trebuie să se concentreze pe o singură sarcină pe care să ducă la bun sfârşit. Astfel, sportivii vor avea încredere în ei şi îşi vor face treaba în mod clar şi specific. Este un exemplu de comunicare corectă în momentele potrivite oferite de competiţia sportivă.

Desigur pentru a realiza aceste lucruri, antrenorii au nevoie de multă pregătire şi de o analiză critică a muncii lor pentru a învăţa din greşeli.

Dr. Marius Crăciun,
psiholog sportiv

Comments

comments