La mulți ani, Universitatea Cluj!

„După negura și dramele primului război mondial a urmat lumina așteptată a izbândirii României Mari din 1 Decembrie 1918. În chip firesc și necesar, la Cluj a luat ființă Universitatea Românească „Regele Ferdinand”, cea care s-a impus în cultura României.

Din această panoplie de efervescență națională nu putea lipsi fenomenul culturii fizice, a sportului, care poate păstra vie în conștiința semenilor noțiunea de existență, de permanență, în pofida vicisitudinilor vieții și a vremurilor. Și, atunci, în noiembrie 1919, s-a născut „Societatea sportivă a studenților universitari din Cluj” (S.S.S.U.), cu semnul distinctiv „U”. Era aceasta o încununare a năzuințelor perpetue de mai mulți ani a studențimii române din Austro–Ungaria care și-au văzut visul realizat în cadrul României Mari.”

În cei 102 de ani care au trecut de la nașterea sa, „U” Cluj s-a dovedit a fi mai mult decât o grupare sportivă, a devenit o IDEE, o stare de spirit rar întâlnită, cu milioane de iubitori pătimași, cu o impresionantă falangă de intelectuali, aparținând deja istoriei, care a susținut, a impus, a scos la lumină – una singură, ca și adevărul – acest concept de „U” Cluj, fără de care sportul românesc, dar nu numai el, ar fi fost mai sărac, mai lipsit de culoare și de emoții irepetabile.

În noiembrie 1919, s-a convocat o consfătuire în saloanele viitorului Automobil Club (B-dul Eroilor nr.16). Au participat un număr mare de studenți și profesori, și s-au pus bazele „Societății Sportive a Studenților Universitari din Cluj” (S.S.S.U.) purtând numele simbolic de „Universitatea” și semnul distinctiv „U”.

Tot atunci, s-a hotărât caracterul polisportiv al societății ce se va impune tot mai mult de-a lungul anilor ca un element de forță și conținut în peisajul sportului românesc, prin câștigarea a nenumărate titluri, campionate și concursuri naționale și internaționale în jocuri sportive, atletism, gimnastică, natație, polo, tenis, hochei, patinaj, scrimă cât și prin contribuția adusă la gloria sportivă a țării.

La mulți ani Universitatea Cluj, la mulți ani antrenorilor, sportivilor și tuturor celor care au simbolul ”U” pe piept și în inimi!

Comments

comments