Iuliu Hațieganu – primul președinte de onoare al ”U” Cluj

Iuliu Hațieganu s-a născut în 14 aprilie 1885 la Dârja, în județul Cluj, în familia preotului Ioan Hațieganu. Și-a început școala primară în anul 1891, după care s-a înscris la gimnaziul inferior la Cluj (1896). A urmat liceul la Blaj, apoi Facultatea de Medicină din Cluj, pe care a absolvit-o în anul 1909, obținând diploma de doctor în medicină și chirurgie (1910).

Director al Clinicii Medicale I (1919-1948) și al Clinicii Medicale III (1953-1959), a fost profesor universitar și decan al Facultății de Medicină din Cluj (1919-1920), prodecan, (1935-1937), rector al Universității din Cluj (1930-1932, 1940-1944). În anul 1932 a introdus învățământul de policlinică medicală, iar în anul 1934, medicina sportivă fiind în același timp fondator al școlii clujene de medicină internă.

La 1 Decembrie 1918 a participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și a fost consilier tehnic medical al Consiliului Dirigent (1918-1919). Membru al Partidului Național Țărănesc, a fost ministru al Sănătății în guvernul Nicolae Iorga.

A fost distins cu Coroana României, ca Ofițer de Instrucțiune și cu Legiunea de Onoare a Franței

Între anii 1948-1952 Iuliu Hațieganu a fost îndepărtat din Clinica Medicală I și din învățământul medical.

Una din cele mai de seamă realizări ale prof. dr. Iuliu Hațieganu este parcul sportiv al Universității din Cluj, care astăzi îi poartă numele, unic în această parte a Europei. S-a realizat o bază sportivă model, pe care se puteau practica cu succes atât sporturile de masă cât și cele de performanță.

În luna noiembrie a anului 1919, în sala Prefecturii de pe Bulevardul Eroilor nr. 16 se înființează clubul sportiv „Universitatea”, cu semnul distinctiv „U”, având în componență mai multe secții sportive.

În luna februarie a anului 1920 a avut loc prima adunare generală, unde s-au votat statutele societății, care a primit numele de Societatea Sportivă a Studenților Universitari din Cluj, purtând numele simbolic de „Universitatea”. Tot atunci a fost ales primul Comitet de Conducere în următoarea componență:
Președinte de onoare – Prof. dr. Iuliu Hațieganu;
Președinte – Prof. Dr. Nicolae Mețianu; Vicepreședinți – Ioan Țețu și Traian Mica; Secretar general – Octavian Mereț; Secretari ședință – A. Meziun și Em. Caba; Majordom – Valeriu Miltea; Cenzor – Valeriu Tempea și I. Leucuția

Cuvintele academicianului Iuliu Hațieganu vibrează și acum în inimile tuturor celor care poartă ”U” în suflet:

„Scopul nostru nu e acela de a crea campioni, ci oameni sănătoși; nu record, ci armonie; nu ură, ci camaraderie; nu victorie personală, ci victoria națiunii; nu spectacole, ci sărbătoare; nu «stele», ci mame; nu speculă, ci jertfă. La acestea vom ajunge prin disciplina timpului și a sufletului, prin respectarea trecutului, ameliorarea prezentului și răspunderea deplină față de viitor. Acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de optimism absolut, de entuziasm”.

Comments

comments