Fundamentele inițierii în sport (V)

Cred că dacă dorim real să resetăm activitatea sportivă de performanță, se impune demararea pe teritoriul României, înființarea acestor Centre de diagnostic al capacității de efort, cu specificul pentru activitatea sportivă.

După primul stagiu de pregătire, efectuat de voluntari și/sau de către tinerii absolvenți ai facultăților de profil sportiv, copiii evidențiați pe parcursul activităților să fie programați pentru evaluare în aceste Centre.

În urma testărilor efectuate, cei ai căror parametrii psiho-fizio-somatici se încadrează în baremurile stabilite, să fie dirijați spre acele discipline sportive pentru care aceștia prezintă abilități.

Republica Slovacia a demarat un Proiect Științific, finanțat de U.E. Acest proiect a avut ca temă depistarea talentului, prin măsurători genetice, efectuate prin testele genetice efectuate pe saliva unor copii de vârstă mică.

Evident că în prealabil, au fost testați, la aceeași parametrii, o serie de sportivi de mare valoare, ca să poată fi efectuat un model de comparație.

Testul de salivă a fost prelucrat în SUA, cu costuri relativ scăzute, aprox. 260$/ persoană, pe 5000 de subiecți. Rezultatele au fost surprinzătoare. Printre cei de vârstă mică, au fost o serie de copii care prezentau toate caracteristici genetice echivalente unui mare talent, dar care la simpla vizionare somato-fizică, nu ar fi trecut testul de admitere în unitățile sportive.

Răspunsul să-l căutați voi.

Prof. univ. dr. Vasile Bogdan

Comments

comments