”U” – din nou prezentă la o competiție de tir sportiv

După mai bine de 20 de ani de absență, Clubul Sportiv Universitatea participă din nou la Campionatul Național de Tir Sportiv.

Radu Vescan se va afla la startul primei etape a probei de Pistol cu aer comprimat 10 m – 60 focuri, care va avea loc în perioada 17-20 octombrie la Arad.

Acum 70 de ani „U” Cluj organizează primul concurs de tir, iar în anul 1949, la poligonul din Parcul „Victor Babeş” se organizează un concurs internaţional de tir. Proba de pistol viteză este câştigată de Turi Carol, de la „U” Cluj. În anul 1952, au loc campionatele universitare de tir, unde se impun trăgătorii de la Ştiinţa I.M.F.

În anul 1966, în cadrul Clubului Sportiv Medicina, nou creat, ia fiinţă şi o secţie de tir al cărei antrenor va fi asistentul universitar Valentin Micuşan. Din anul 1969, tirul sportiv este nominalizat ca secţie de performanţă. În 1971, juniorul Traian Florescu cucereşte primul titlu de campion naţional la proba olimpică de 60 focuri culcat. În anul 1973, trăgătorul Mărginean Ioan este promovat în lotul olimpic. În 1975, echipa alcătuită din Mărginean Ioan, Darabaş Şandor şi Tilinca Cristian obţine primul record naţional la proba olimpică de arme cu aer comprimat. Vor apărea şi primele rezultate pe plan internaţional, datorate trăgătorilor Traian Florescu, Marian Dumitru, Mărginean Ioan.

În anul 1979, Clubul Medicina se desfiinţează, iar secţia de tir trece la „U” Cluj. În 1981, juniorul Marian Dumitru este component al echipei României, câştigătoare a unui titlu european. Tot în acest an, se reînfiinţează Clubul Sportiv Medicina şi secţia de tir îşi reia locul în cadrul acestui club. În 1983, după fuziunea cu secţia de tir a C.S.M.-ului Cluj, secţia nou creată va trece din nou la clubul „U”, având antrenori pe prof. Valentin Micuşan şi Gheza Lakatos, preşedinte al secţiei rămâne prof. univ. I. Simiti, prorector al I.M.F. Cluj.

Comments

comments