Președintele Federației Române de Tir Sportiv, în vizită la CS ”U” Cluj

 De la stânga la dreapta: Claudiu Fechete (Președintele secției de Tir Sportiv), Sorin Babii (Președintele FRTS), Ovidiu Vasu (director CS ”U” Cluj)

De la stânga la dreapta: Claudiu Fechete (Președintele secției de Tir Sportiv), Sorin Babii (Președintele FRTS), Ovidiu Vasu (director CS ”U” Cluj)

Președintele Federației Române de Tir Sportiv, Sorin Babii, a venit în vizită la Clubul Sportiv Universitatea Cluj-Napoca cu ocazia reînființării secției de tir la clubul clujean. Sorin Babii ne-a oferit câteva amănunte despre tir, dar și despre reactivarea secției. În rândurile de mai jos vă prezentăm câteva date istorice despre tir, dar și interviul cu președintele Federației Române de Tir (FRT).

Acum 70 de ani „U” Cluj organizează primul concurs de tir, iar în anul 1949, la poligonul din Parcul „Victor Babeş” se organizează un concurs internaţional de tir. Proba de pistol viteză este câştigată de Turi Carol, de la „U” Cluj. În anul 1952, au loc campionatele universitare de tir, unde se impun trăgătorii de la Ştiinţa I.M.F.

În anul 1966, în cadrul Clubului Sportiv Medicina, nou creat, ia fiinţă şi o secţie de tir al cărei antrenor va fi asistentul universitar Valentin Micuşan. Din anul 1969, tirul sportiv este nominalizat ca secţie de performanţă. În 1971, juniorul Traian Florescu cucereşte primul titlu de campion naţional la proba olimpică de 60 focuri culcat. În anul 1973, trăgătorul Mărginean Ioan este promovat în lotul olimpic. În 1975, echipa alcătuită din Mărginean Ioan, Darabaş Şandor şi Tilinca Cristian obţine primul record naţional la proba olimpică de arme cu aer comprimat. Vor apărea şi primele rezultate pe plan internaţional, datorate trăgătorilor Traian Florescu, Marian Dumitru, Mărginean Ioan.

În anul 1979, Clubul Medicina se desfiinţează, iar secţia de tir trece la „U” Cluj. În 1981, juniorul Marian Dumitru este component al echipei României, câştigătoare a unui titlu european. Tot în acest an, se reînfiinţează Clubul Sportiv Medicina şi secţia de tir îşi reia locul în cadrul acestui club. În 1983, după fuziunea cu secţia de tir a C.S.M.-ului Cluj, secţia nou creată va trece din nou la clubul „U”, având antrenori acum pe prof. Valentin Micuşan şi Gheza Lakatos, preşedinte al secţiei rămâne prof. univ. I. Simiti, prorector al I.M.F. Cluj.

CS ”U” Cluj: Ce înseamnă pentru dumneavostră și pentru Federație reînființarea secției de tir la CS ”U” Cluj?
Sorin Babii: Pentru mine personal e o bucurie fiindcă îmi aduce aminte de perioada junioratului când mergeam la lot și mă întâlneam cu sportivi de la alte cluburi. Aveam prieteni de la Cluj cu care mă întâlneam la fiecare concurs, la fiecare cantonament. Am stat cu marele campion european Marian Dumitru în cameră, am fost cu el în deplasări la Cupa Prieteniei. Este o bucurie să trăiesc momentul acesta de reînființare a tirului în Cluj pentru că nu se poate ca un oraș așa de mare și de important să nu aibă tir sportiv, de agrement și sub toate formele sale. Menirea Federației este să sprijine dezvoltarea tirului în România sub toate formele sale.

Cum sprijină Federația cluburile care au în componență această secție?
Cel mai evident sprijin se manifestă în cazul în care cluburile reușesc să aducă sportivi la nivel de lot. Când avem sportivi din cadrul oricărui club la nivel de lot atunci Federația poate să asigure tot începând cu arme, muniții, echipament, pregătire pentru participare în competiții. Avem sportivi care sunt în pregătire centralizată la lot între 8 și 10 luni și dacă merg la club să se pregătească se duc cu armele de la Federație și se pregătesc cu ele la club în continuare. Aici este cel mai evident sprijin pe care noi putem să îl acordăm cluburilor. Dacă vorbim despre activități de selecție putem să ne implicăm, de exemplu programul Pierre de Coubertin, care a fost până acum doi ani, când cu sprijinul Federației s-a făcut, la nivel național. Cluburi din Oradea, Arad, Alexandria, București, Brașov, Iași au desfășurat activități de selecție în cadrul acestui program cu sprijinul Federației. Noi am adus toată logistica de care a fost nevoie, inclusiv tricouri și tot felul de materiale promoționale de la diplome și până la șepcuțe și inclusiv pachet de prânz pentru copii.

În ultimii ani, orașul Cluj-Napoca a găzduit numeroase competiții naționale și internaționale. Ar putea găzdui Cluj-Napoca și o competiție de tir?
Sigur că ar putea. Eu sunt convins că o să avem în curând și concurs de tir aici, mai ales că se reia această activitate. Federația a achiziționat niște echipamente pe care le montăm într-o sală de sport și putem desfășura o competiție de aer comprimat în cele mai bune condiții. Dacă secția de tir din Cluj se va dezvolta, și cred că se va dezvolta frumos și o să aibă sportivi de nivel național, nu rămâne decât să solicite către Federație organizarea unei etape de aer comprimat, să zicem, și așa cum se organizează la Oradea în sala de sport a Universității așa se poate face și aici și eu aș fi bucuros. Atunci Federația poate să vină cu echipament de poligon, să instaleze toate dispozitivele.

Comments

comments