Atleții Clubului Sportiv Universitatea Cluj vor participa sâmbătă, 21 octombrie, la finala Campionatului Național de Cros, care va avea loc la Craiova. Antrenorul sportivilor universitari, Sergiu Dascăl, a vorbit despre obiectivele trasate pentru această competiție, despre rezultatele înregistrate la Campionatul Național de Maraton de săptămâna trecută de la București, despre parcursul sportivilor săi din acest an și îndeplinirea obiectivelor.
Ce obiectiv aveți pentru Campionatul Național de Cros, ultimul concurs oficial din acest sezon?
Anul acesta la Craiova trebuie să ne apărăm titlul de campioni naționali la tineret. Vreau să fac două echipe. Eu am șase oameni, iar o echipă este formată din 3+1, dar anul acesta riscăm și mergem fără rezerve ca să obținem două medalii. Cu fiecare echipă vreau o medalie. Așa o să fac echipele ca să fie bune amândouă. La individual, doar la Marius Dumitru mă aștept să urce pe podium, iar Kaniszay Levente să vină în primii cinci. La Raul Deteșan mă gândesc să vină în primii 6-8, chiar dacă a participat la maraton și nu a avut timp să se recupereze.
Despre rezultatele de la Maratonul de săptămâna trecută ce puteți spune și mai ales despre performanța lui Raul Deteșan de a obține trei ani la rând titlul național?
Deteșan mi-a depășit așteptările ca și timp. După felul cum ne-am pregătit și după felul cum s-a simțit, ba îl durea spatele, ba tendonul, ba genunchiul. Nu ne-am dus cu pregătirea unde aș fi vrut eu să fie, dar timpul obținut a fost foarte bun ținând cont de munca pe care a avut-o în spate. Un maraton nu poți să-l fugi fără pregătire și, cred că, Raul este singurul care-l fuge din basme și mă mir. El după munca pe care o are în picioare, ar fi avut timp de 3 ore, însă el a fugit 2:44, iar cu 2:31 s-a câștigat la seniori. Nu sunt sigur, dar 90%, cred că, este singurul atlet care are 3 titluri în toți cei trei ani la tineret. Îmi pare rău că am pierdut titlul la echipe, dar Bogya Gergely a făcut pe la km 17 o entorsă, i s-a umflat piciorul și săracul a alergat așa tot maratonul, dar nu s-a mai încadrat în timpul de 3:30 și echipa a fost descalificată. Am pierdut un titlu, dar mă bucur că și Luca Gruia a venit pe locul 3 la tineret. Dumitru Marius a fost accidentat și nu a putut fugi maratonul de la București, iar dacă el fugea ca și Deteșan noi veneam pe locul trei la seniori liniștiți cu echipa. În locul lui a participat Bogya care săracul a pățit ce a pățit și s-a dus echipa, dar la anul, în locul lui Deteșan Raul care termină cu tineretul o să fie Dumitru Marius, o să-l lipim pe Kanisjay Levente ca să mergem încă un an cu echipa de tineret și să cucerim aurul.
Ce planuri aveți cu Raul Deteșan pentru anul viitor? Credeți că va face față senioratului la fel de bine?
Dacă s-ar antrena, ar fugi mult mai bine. Să sperăm că la anul își va da silința mai mult pentru că acum fiind la tineret, era sigur că o să câștige, că e cel mai bun, dar la seniori este altă mâncare de pește. Va trebui să lipim pe lângă Raul încă 2-3 băieți ca să mergem în continuare cu echipa Universității și la seniori. La individual este greu să te bați la medalie la seniori, el va veni pe locurile 4-5, dar dacă este sănătos și muncește poate veni în primii trei pentru că este foarte talentat, foarte ușor în alergare, foarte bun. Dar pentru asta trebuie să fie sănătos și să muncească!
Cum a fost acest an pentru dvs. în raport cu obiectivele stabilite?
Anul trecut a fost un an de excepție deoarece cu băieții am venit pe locul 3 la seniori la maraton, pe locul 3 la semimaraton, deci cu ei am luat medalii și la seniori pe lângă titlurile naționale de la tineret. În 2017 am ieșit campionii țării la echipe la semimaraton, Dumitru Marius a venit pe locul 2 la individual semimaraton, plus cele două medalii la maraton individual. La Dumitru Marius mă așteptam la mai mult la concursurile de pistă din vară de la Pitești unde nu s-a încadrat în primii trei (3000 m obstacole – locul 4 tineret), numai Deteșan a venit pe locul 3 la tineret (10000 m). Vreau să mulțumesc conducerii clubului că ne-a oferit condiții foarte bune de pregătire, adică li s-au oferit cazare, masă, echipament, transport, tot. Alți colegi, alți sportivi merg la competiții și cluburile nu au bani și fiecare își plătește deplasarea, transportul. Eu dimineața îi aștept cu mâncarea caldă, cu micul dejun. Și eu am făcut sport și nu am avut așa ceva, așa că aștept de la ei rezultate foarte bune.