Interviu cu Oana Tomoioagă despre anduranța ecvestră

Sportiva legitimată la secția de echitație a CS ”U” Cluj, Oana Tomoioagă, a acordat un interviu pentru jockeyclub.ro, publicat pe 26 octombrie.

„La maratonul uman ești aplaudat dacă ajungi la Finish «super șchiop», aici la cai e un pic altfel” – Interviu cu Oana Tomoioagă despre anduranța ecvestră

Sezonul concursurilor de anduranță s-a încheiat în România cu reușite excepționale: Medalia de Aur la Campionatul Balcanic, individual, Medalia de Argint pe echipe. Sunt puțini călăreți în România care îndrăznesc să abordeze acest sport.

Unul dintre cei din vârf este Oana Tomoioagă, Campioană Națională la anduranță în mai multe rânduri, câștigătoarea celei mai dificile probe naționale, de 80 de km, la concursul Cupa Shagya, Ediția a III-a, o reușită care i-a adus Trofeul Jockey Club pentru anduranță ecvestră. Această cupă i-a fost acordată de către dr. Ilie Georgescu, creatorul rasei Cal de Sport Românesc (CSR). Experiența în anduranță i-a adus sportivei responsabilitatea de a fi liderul Echipei României la Campionatul Balcanic din acest an care s-a desfășurat la Buftea.

20170924_184616

Rep.: Felicitări, ați câștigat cea mai importantă probă națională, cea de 80 de km. Ce ne puteți spune despre această reușită?
Oana Tomoioagă: Este prima probă de 80 pe care o face calul, în drumul său către calificările pentru concursurile internaționale. A reușit să vină cu o viteză medie de 14 km/h pe parcursul de 80 de km, odihnit și într-o condiție foarte bună.

R.: Așa este. Însă publicul obișnuit nu știe cât de mult durează o astfel de probă. Conform rezultatelor oficiale, ați încheiat parcursul în 5 ore, 44 de minute și 51 de secunde (cu un minut în fața ocupantului Locului II). Cum a fost parcursul?
O. T.: Așa este, pe o perioadă de timp atât de îndelungată ai nevoie de doze mari de concentrare și multă răbdare. Însă în lume sunt parcursuri și de 160 de km care cer mult mai multe resurse. Din punctul meu de vedere, a fost cel mai bun parcurs din țară pe care am alergat până acum. Norocul meu a fost că am alergat când pământul era deja uscat, zvântat, după ploile de dinainte de concurs.

21766332_10213744342422509_1219309412723573055_n

Ce ne puteți spune despre calul dvs.?
O. T.: Îl cheamă KINAN, este un Pur Sânge Arab care are 7 ani acum și a început concursurile de la 5 ani. A parcurs toate etapele calificative: 30 de km, la 40 a avut trei concursuri, apoi a urmat 60 de km, iar acesta este primul său 80. Acum va fi în repaus fiindcă nu mai sunt concursuri naționale, iar din primăvară începem cu următorul 80 și, apoi, dacă totul merge bine, mergem la concursul de o stea (n.r. internațional).

Ce ne puteți spune despre personalitatea sa? Cum lucrați cu el?
O. T.: Este un Pur Sânge Arab și cu asta am spus tot… Pur Sângele Arab este, în general, un cal special atât prin personalitate, comportament, cât și prin atașamentul față de om. Fiindcă, într-adevăr, se atașează foarte ușor de om și, odată ce prinde încredere în om, face orice în echipă cu el și chiar îi face mare plăcere mare să stea lângă om. KINAN e tare simpatic și foarte drăguț.

Ce planuri de viitor aveți? Mai aveți și alți cai?
O. T.: Da, mai am un cal cu care am participat și la concursuri un pic mai mari, și 120-uri am făcut cu el. E un Shagya Arab, mai bătrânel, dar momentan este în repaus pentru că în primăvară s-a accidentat la un picior din față… și în această toamnă o să încep și cu el antrenamentele încet-încet și, să vedem dacă totul o să meargă bine, din primăvară o să intre din nou în concursuri.

DSC_8995

Ce înseamnă anduranța ecvestră pentru dvs.?
O. T.: E un sport în care se aleargă în echipă: cal-călăreț, într-o colaborare foarte strânsă. Este un sport asemănător maratonului la oameni, pe distanță lungă, pentru a încheia parcursul în timpul cel mai scurt posibil. Diferența e că la maratonul uman ești aplaudat dacă ajungi la Finish „super șchiop”, „ce bine că ai terminat, ți-ai întrecut limitele și acum abia mai poți să stai în picioare”. Aici e un pic altfel pentru cai. Ei au bucle pe care trebuie să le termine, de 20, 30 sau 40 km și după fiecare buclă ei vin la verificarea veterinară în care sunt atent monitorizați din toate punctele de vedere: puls, condiție fizică etc. La cel mai mic semn că sunt încălcați parametrii normali, nu îți este permis să continui concursul.

Citește continuarea pe:

http://jockeyclub.ro/interviuri/la-maratonul-uman-esti-aplaudat-daca-ajungi-la-finish-super-schiop-aici-la-cai-e-un-pic-altfel-interviu-cu-oana-tomoiaga-despre-anduranta-ecvestra

Comments

comments