Habala Peter Pal – antrenorul secției de scrimă

După mai bine de patru decenii de la desființarea ultimei grupări studențești de scrimă din Cluj, la intervenția mea și cu acordul conducerii clubului, am reușit să reînființăm secția de scrimă în anul 2013 la Clubul Sportiv Universitatea Cluj. Anul reînființării a adus și o medalie de argint la Cupa României pe echipe.

În anul 2014 sportivul clujean Radu Dărăban s-a transferat de la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București la ”U” Cluj, iar în acel an a devenit primul campion național de seniori la floretă masculin pentru Universitatea Cluj, după 59 de ani. Ultimul clujean care a obținut medalia de aur la seniori a fost Adalbert Pellegrini, în anul 1955.

S-a scris istorie în anul 2015 în scrima din Cluj. De la introducerea probei pe echipe la Campionatul Național de seniori în anul 1947, în premieră în 2015, echipa Universității Cluj a ocupat locul 1 pe echipe la floretă masculin. La același campionat, tot în premieră, sportivii clujeni au ocupat toate trei locurile pe podium la individual floretă masculin seniori prin Radu Dărăban, Bogdan Dascălu și Gerard Tuzhanyi.

Vreau să menționez că Radu Dărăban a obținut locul 14 la Campionatul Mondial de seniori de la Moscova și locul 7 la Campionatul European de scrimă de seniori de la Montreux.

Radu Dărăban a cucerit în luna mai 2018 locul 1 la Campionatul Național de floretă masculin seniori individual devenind astfel recordman național cu 9 titluri de campion câștigate succesiv: 4 titluri pentru Steaua București și 5 consecutive pentru Universtatea Cluj, depășind astfel pe Mihai Țiu și Kuki Peter care dețineau recordul anterior cu câte 8 titluri.

În acești ani sportivii Clubului Sportiv Universitatea Cluj au obținut un total de 37 de medalii, dintre care 19 medalii de aur, 11 de argint și 7 medalii de bronz.

Comments

comments