Alexandra Taifas-Sicoe, atleta de excepție a Clujului

 Foto: Alexandra Taifas-Sicoe

Foto: Alexandra Taifas-Sicoe

CS Universitatea Cluj vă aduce în atenție o altă legendă a clubului, atleta Alexandra Taifas-Sicoe. În cele ce urmează vă vom prezenta fragmente din monografia clubului nostru în care este descrisă activitatea dumnaei, ajunsă de curând la venerabila vârstă de 85 de ani.

Un caz interesant din atletismul feminin al Clubului ”U” este relatat de revista Stadion, în 1951. Este vorba de atleta ”U”-istă Alexandra Sicoe, despre care arată: ”La faza judeţeană a ”Cupei Tineretului Muncitor”, Alexandra Sicoe a luat startul la nu mai puţin de 7 probe. Ea a concurat în cursele de 50, 100, 200 şi 500m, la săritura în lungime şi aruncarea greutăţii.

Interesant este că atleta care, în actualul sezon, şi-a înscris cu autoritate numele pe lista celor mai bune sprintere ale ţării, s-a calificat atunci doar în dificila probă de 500m, reuşind să ajungă până în faza finală a competiţiei.

De pe atunci însă, din anul 1949, se putea vedea că Alexandra Sicoe va excela totuși în alergările pe distanţe scurte. La puţin timp după terminarea C.F.M. va reuşi să stabilească un nou record al ţarii pe 200m cu timpul de 27,8 sec.

În anul 1950, Dr. Ion Arnăutu a început să se ocupe de antrenamentele acestei atlete. Talentul său nu se putea desfaşura întru totul, din cauza unei serii întregi de lipsuri tehnice, care nu-i permiteau rezultate de clasă. Şi procedând corect, antrenorul a hotărât să ia totul de la început, lucrând atât asupra tehnicii alergării în general, cât şi asupra startului, finișului şi a caracteristicilor tactice ale fiecarei probe.

Primul rezultat a fost un nou record pe 200m – 27”,0 – şi timpuri constante de 13,1-13,2 sec.pe 100m.”

În cadrul Campionatelor Internaţionale de atletism, din 1951, Alexandra Sicoe a stabilit un nou record pe 100m (12,4 sec), iar pe 200m un excelent 25,3 sec.

Alexandra Taifas-Sicoe este un unicat al atletismului universitar clujean:  27 titluri de campioană naţională în probele de 100m, 200m, 400m, ştafete, cros, 26 recorduri naţionale, olimpică, maestră a sportului, participări şi victorii în multe, nenumărate concursuri internaţionale!  Zece ani şi mai bine, a pisat sub cuiele pantofilor zgura pistei din Parc, pregătindu-şi titlurile şi recordurile cu starturi, lansări, ture, mereu fără încrâncenare şi obidă; expansivitatea fiindu-i a doua natură, unde-şi găseau loc ”zicerile” ei folclorice de mare sinceritate şi haz. Câte fire albe întinse pe linia de sosire a rupt în finişuri sufocante această extraordinară alergătoare supranumită pe drept  ”Căprioara Carpaţilor”? Îi adresăm, acum, semnele preţuirii şi admiraţiei noastre, pe care le merită cu prisosinţă şi le primeşte, fiţi siguri, cu recunoştinţă dar şi cu modestia-i de mult probată. Aceasta este Tanţa Sicoe, una din marile glorii, din toate timpurile, ale lui „U” Cluj!

Alexandra Taifas-Sicoe a participat la ediția din 1952 a Jocurilor Olimpice, desfășurată la Helsinki, acolo unde a concurat la proba de 200 de metri. Anul trecut, doamna Sicoe a luat parte alături de alți atleți clujeni cu realizări importante de-a lungul carierei lor la cea de-a 22-a întâlnire a veteranilor atletismului clujean.

Comments

comments