Valoarea micilor obiceiuri zilnice

 În numărul trecut am subliniat faptul că formularea de obiective clare nu asigură întotdeauna progresul sportivului, doar asigură o viziune asupra drumului pe care îl vor parcurge. Progresul se realizează prin adoptarea unui sistem de acțiune concret, prin asimilarea unor obiceiuri, a unei rutine pozitive.

De cele mai multe ori oamenii tind să subestimeze importanta micilor progrese obținute în fiecare zi. Valoarea micilor obiceiuri se amplifică dacă le transformăm în rutine. Este un lucru greu de evaluat  în viața de zi cu zi. Micile schimbări sunt ignorate și nu par să conteze pe moment. Dacă te antrenezi 3 zile la rând cu maximum de potențial, tot nu vei fi în formă, rezultatele se văd pe parcursul lunilor și anilor. Există riscul ca din cauza faptului că rezultatele nu sunt spectaculoase să devenim delăsători și ne reluă vechile obicieiuri. Ritmul lent al schimbărilor este un factor care favorizează delăsarea. Un singur antrenament care este efectuat doar cu 50% din potențial nu are efect imediat și este trecut ușor cu vederea. Dacă însă zilnic ai abateri de doar 1 % din potențialul tău  și persisti în a lua decizii proaste, micile noastre alegeri se adună producând efecte toxice.  O deviere de 1% în bine sau în rău ne poate influența destinul și evoluția sportivă. Aceea mică deviere de 1% în plus sau în bine poate fi nesemnificativă  pe moment dar în timp poate determina diferența dintre ceea ce ești si ceea ai putea deveni.

Succesul este produsul rutinei zilnice, nu al schimbărilor făcute o singură dată în viață.

Cu alte cuvinte, nu contează dacă acum ești, sau nu, un om de succes. Contează dacă obiceiurile tale actuale, zilnice te ghidează într-o direcție bună. Pentru un sportiv este mai importantă traiectoria pe care se află și nu rezultatele de moment. Ești un sportiv selecționat în lotul național, ai realizat u obiectiv pe care ți l-ai propus, conștient sau nu nu te mai antrenezi cum o făceai în trecut, atunci ești pe o traiectorie greșită deși pe moment nu vezi probleme în performanța ta. Cu timpul, dacă vei continua să nu te antrenezi la potențialul maxim, rezultatele se vor diminua. Dacă vei opta să realizezi o mică sarcină în plus la fiecare antrenament zilnic,  un lucru minor în economia muncii zilnice, dar contează mult în dezvoltarea ta ca sportiv.

După cum ați observat, obiceiurile sunt săbii cu două tăișuri. Cele rele te pot sancționa, pe când cele bune te ajută să progresezi, de aceea înțelegerea detaliilor este esențială. Trebuie să înțelegi cum funcționează obiceiurile și cum să le restructurezi, pentru a evita jumătatea ascuțită a sabiei.

Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments