Turneele organizate de FR Handbal, pericol major de îmbolnăvire

Turneul de la Sfântu Gheorghe, pe parcursul căruia s-au disputat ultimele 4 etape din Liga Florilor MOL, a demonstrat, dacă mai era nevoie, pericolul pe care îl prezintă din punct de vedere sanitar-epidemiologic organizarea sub formă de turnee a meciurilor din sporturile de echipă.

Este vorba de prezența unui număr mare de echipe (16 în acest caz) într-un spațiu în care, atât din punct de vedere logistic cât și ca efort financiar, se dovedește a fi foarte dificilă crearea condițiilor de maximă securitate sanitară și, ca urmare, numărul mare de infectări în rândul participanților la turneu, peste treizeci deocamdată după turneul de la Sf. Gheorghe, inclusiv de la echipa de handbal ”U” Cluj.

Țara noastră este singura din Europa în care competițiile de sală se desfășoară în acest mod care presupune, așa cum s-a dovedit, un risc extrem de ridicat de infectare pentru toți participanții indiferent de poziția lor în cadrul formațiilor respective.

Pe de altă parte este de înțeles reținerea cluburilor de a găzdui asemenea întruniri mamut în condițiile în care, în astfel de cazuri de infectare în masă, organizatorii pot fi lesne trași la răspundere de organismele de supraveghere sanitar-epidemiologică pe de o parte precum și de participanți, care se pot îndrepta împotriva lor, pe de altă parte.

Considerăm că alegerea Federației Române de Handbal a fost una nefericită care s-a dovedit periculoasă pentru sănătatea participanților, context în care ar fi normală revenirea la sistemul clasic, cu meciuri unu la unu în alternanță pe teren propriu-deplasare sau cel puțin, așa cum se întâmplă în competițiile de volei și baschet, cu turnee pe grupe de maximum trei echipe.

Comments

comments