Tradiția secțiilor la Clubul Sportiv Universitatea

Evenimentul care a marcat întreaga mişcare sportivă românească în perioada interbelică şi după aceea, a fost naşterea, în noiembrie 1919, la Cluj, a Clubului Universitatea, club fanion al sportului studenţesc din România.

Încă din momentul înfiinţării sale, în 1919, Clubul „U” s-a declarat club polisportiv. Celor opt secții ce au constituit nucleul iniţial (Fotbal, Atletism, Lupte, Tenis, Gimnastică, Box, Scrimă, Dansuri), li s-au adăugat în anii următori alte ramuri sportive, alte secţii, ce aveau să-l singularizeze în ansamblul vieţii sportive din România.

La 10 mai 1922, la Cluj, în organizarea clubului “Universitatea”, se înfiinţează Academia de luptă, box şi scrimă, având ca antrenori pe Marian Pop, ing. Vincze, la scrimă, Virgil Salvan, la box, în acelaşi timp şi preşedinte. Înainte de a figura printre secţiile sportive ale căror existenţe au fost consfinţite la adunarea generală de constituire a S.S.S. „Universitatea”, din februarie 1920, scrima a fost prezentă în viaţa sportivă a tinerilor români transilvăneni cu mulţi ani înainte. Așadar scrima este una din secţiile cu vechime de la S.S.S. Universitatea.

Tenisul are o veche tradiţie la Cluj, cu multe terenuri de joc amenajate încă de la începutul sec. XX. Alături de secţiile de tenis ale cluburilor clujene K.A.C, Haggibor, în 1919 a luat fiinţă şi secţia de tenis a clubului „Universitatea” din Cluj şi a clubului „ Victoria”, Tenis Club Cluj ş.a.

Clubul „Universitatea” a avut, încă din primii ani de existenţă, puternice secţii de patinaj şi hochei pe gheaţă.

Secţia de nataţie, ca şi cea de polo, figurează printre secţiile Clubului „U” începând cu anul 1924.

Dintre sporturile de iarnă, schiul nu putea lipsi din activităţile studenţilor sportivi de la „U” Cluj. Alături de hochei, patinaj artistic şi patinaj viteză, schiul a avut mulţi practicanţi care, începând cu anul 1931, au participat la numeroase competiţii locale, regionale şi naţionale.

Printre vedetele clujene din timpurile acelea se numără:

Atletism: Iosif Nemoianu, dr. Belu, dr. Aurel Nemeş, Ion Moina, Sărucan Vasile, Zorilă Pop, Bogdan Vasile, Cornel Porumb, Eva Zörgö-Raduly.

Lupte greco-romane: Teofil Moraru, Liviu Sălăgea, Pálosi, dr.Hodor, Mureşan, Puia, Győrkős Ferenc, Klein Sándor

Tenis: Alma Mohora, Vlad Haţieganu, Teofil Faur, lt. Şerb Titus, lt. Eugen I. Meţianu ( ambii fotbalişti la „U” ), Văleanu I. , Grant P., Botiş Aurel.

Box: Virgil Salvan, Gyemánt János, Pálfi Victor (1930- prima centură de Campion naţional al României), fraţii Dorian şi Tătaru, Bűkősi, Kézdi şi Schlezak.

Scrimă: Marin Nica, Maiorul Marian Pop, Ludovic Schenker, Adrian Deheleanu, Gheorghe Man, Simay Margareta

Patinaj: Ştefan Somodi, Andrei Somodi, Iosif Voith, Elemer Hirsch (campion al României în anii 1924, 1925 şi 1927) , Victor Linul, Baby Bohăţiel, Zoltan şi Ludovic Marczinkievitz (primele 2 locuri la Campionatele Naționale din 1924), Magda Fazakas (campioană multiplă şi absolută, ale cărei rezultate vor stimula şi pe Deretry Ileana, Peter Iosefina).

Natație: Emil Ziegler (20 de titluri de campion naţional), Arthur Horacsek (6 titluri), Gavrilă Orosz (5 titluri), Ecaterna Orosz (30 titluri), Maria Bucur (6 titluri), Török şi Hanko la sărituri în apă, dar şi Grigore Paşca, Gh. Giurgiu, Aranyossi, Bundialek, Széplaky Bara, Ciortea, Opreanu, Hristea, Schönfeld, Erdös, Miclea, Th. Bindea. Hartig, Boitor, la bărbaţi şi Vlad, Stanciu, Erdös, Ballo, Rusu, Pop, Enghiş, la femei.

Schi: Faur Lucian (câştigă proba de 30 Km la campionatele naţionale din anul 1931), Eremia Bodeanu (loc III), Faur Lucian, Eremia Bodeanu, llie Olteanu, A. Socol, V. Dragomir, Dumitru, Gh. Sibianu, D. Constantin, M. Enescu, G. Poruţiu la masculin; Diceu, Tofan, la feminin.

În anul 1935, prin strădania profesorului Onoriu Cheţianu, ia fiinţă prima echipă masculină de handbal în 11 la Cluj: Universitatea Cluj. Primul preşedinte al Secţiei de handbal a fost prof. Ion Stamate, primul antrenor oficial, Lukács Iosif. Au mai antrenat echipa Aurel Encuţescu şi Francisc Monis.

Dacă pentru perioada de dinaintea refugiului la Sibiu, nu deţinem date sigure în legătură cu practicarea voleiului de către studenţii clujeni, în schimb, pentru anii 1941-1944, avem suficiente elemente şi mărturii ca să stabilim, pentru această perioadă, apariţia voleiului masculin și feminin în mediul universitar şi intrarea lui în familia ramurilor sportive ale lui „U”.

Secţia de baschet a Clubului „Universitatea” a fost înfiinţată în anul 1947, coexistând cu cea a Universităţii Bolyai, B.E.A.C., ce avea în frunte pe mai vechiul susţinător al baschetului în oraşul Cluj, prof. Ad. Kovács. Cele două secţii universitare se vor uni în decembrie 1948 în cadrul Clubului Sportiv Universitar (C.S.U.) Cluj, ce îşi va schimba, din anul 1950, numele, în Ştiinţa Cluj. Campionatele feminine şi masculine din 1951 au o însemnătate deosebită. Echipa calificată în turneul final promovează în Categoria A , competiţie care, de la această dată, se desfăşoară fără întrerupere. S-au calificat şi au promovat în Cat. A., echipa “Dermata”, la băieţi şi CSU, la fete. În anul 1951, echipa de fete “Ştiinţa” Cluj, a devenit campioană universitară, iar echipa de băieţi s-a clasat pe locul doi în aceeaşi competiţie.

Prima secţie de haltere s-a format la Universitatea în perioada anilor 1949-1950, ca apoi să ia fiinţă o secţie la A.S.C.F.R. Cluj şi la A.S. Silva Cluj. Printre primii antrenori de haltere din Cluj, trebuie să amintim pe entuziastul Hodgea Virgil şi, apoi, devotatul Szatmári Francisc. Aceşti „antrenori pioneri”, au crescut o generaţie foarte talentată, pe scheletul lor formând apoi o şcoală clujeană de haltere, care din an în an a dat lotului reprezentativ elemente de valoare.

Prof univ. dr. Dan Georgia, în 1994, nota că „în anul 1949 o mână de studenţi entuziaşti au încropit prima echipă de rugby a Clujului. Totul a început ca un divertisment, dar pe măsura trecerii timpului a devenit o adevărată pasiune şi încet, sportul bărbătesc şi-a câştigat noi adepţi şi suţinători între care menţionăm în primul rând pe prof. univ. Nicolae Ghircoiaşu, cel dintâi preşedinte al secţiei.” Să mai notăm că prof. univ. dr. Dan Georgia este „unul dintre antemergătorii care a pus umărul la înfiinţarea echipei universitare de rugby.”

Handbalul feminin apare la Ştiinţa Cluj în 1959-1960, având ca principal animator pe Aurel Matei. În sezonul 1962/1963, echipa este preluată de asistentul Tiberiu Rusu. În 1963, promovează în divizia A, după turneul de calificare de la Baia Mare. Lotul: Adriana Coroiu, Elisabeta Csegeni, Ancuţa Maximilian, Eva Tőrők, Susana Zsigmond, Eva Ujsaghi, Rodica Floroianu, Elisabeta Mathe, Margareta Szilagy, Stoica, Scridon, Maria Vigh, Eva Tőkes.

Singura referire la secția ecvestră a C.S. Universitatea Cluj-Napoca este din anul 1962, când antrenorul lotului era dl. Pamula, președintele secției  era dl. Adrian Petre, iar printre sportivi figurau: Clara Teleki, Radu Timiș, Maria Lefter. Secția de echitație s-a reînființat în anul 2012.

Începuturile judo-ului, ramură a artelor marţiale, în Cluj, datează de prin anii 1964-1966, când, tineri entuziaşti (Buţiu Doru, Csép Dezső ş.a.) alcătuiesc grupe de iniţiere la Casa de Cultură a Studenţilor, Institutul Agronomic. Secţia de judo a activat iniţial pe lângă Centrul Universitar Cluj (preşedinte dr. Blăjan Ioan). În 1972, echipa din Cluj este preluată de prof. Ştefan Vodă (având, printre altele, şi titlul de campion naţional), în cadrul Clubului Sportiv „Universitatea”. Preşedinţi de secţie: dr. Ion Ştirbu, prof. dr. Virgil Toma, Teofil Berinde.

În toamna anului 1993, pe baza unor performanţe individuale sau la alte cluburi, un grup de profesori şi studenţi propun înfiinţarea unei secţii de scrabble la Clubul Sportiv Universitatea Cluj-Napoca. Aceasta se realizeaza în martie 1994, cu sprijinul preşedintelui şi vicepreşedintelui de atunci ai clubului, profesorii Nicolae Martin şi Constantin Bengeanu, şi al DJTS Cluj prin profesorul Nicolae Ienac. Iniţiatorii au fost profesorul Iuliu Crivei de la Universitatea Tehnica şi studenţii Septimiu Crivei, Florin Buhai şi Emil Zbranca. Presedinte al noii secţii a devenit Septimiu Crivei, acum cadru didactic la Facultatea de Matematica şi Informatică de la Universitatea Babes-Bolyai, care se ocupă şi în prezent de activitatea echipei.

Secția de Culturism & fitness s-a activat în anul 2009, iar primul sportiv legitimat a fost multiplul campion național și dublu vicecampion european la Culturism 70 de kg, Sebastian Văsuț. De la prima sa participare la Cupa României în 2009 a obținut locul I. În următorii ani, la secția a mai legitimat sportivi de valoare, cum ar fi: Cristian Berciu, Bianca Mic, Cristina Mărginean, Paul Rus, Nadina Bot, în prezent numărul total fiind de peste 20 de sportivi.

Secția de rugby feminin s-a înființat în cadrul Clubului Sportiv Universitatea Cluj în anul 2012, când Federația Română de Rugby a înființat Campionatul de Rugby în 7 feminin. Prima echipă a Universității Cluj a fost compusă din: Hirjete Irina,Ilieș Roxana, Terteci Georgiana, Rus Andreea, Matiș Steliana, Savu Ionela, Șichet Rada, Crișan Bianca, Gorgos Ana, Truță Bianca, Merdan Augustina, Scorojitu Eliza, Crețiu Daniela, Oros Anca, Hău Anca, Șimo Andreea, Seriu Pop – antrenor și Octavian Chihaia – director tehnic.

Comments

comments