Clubul Sportiv Universitatea Cluj a început revitalizarea secției de schi fond, dispărută din organigrama clubului în urmă cu peste 30 de ani. Sub coordonarea domnului Andrei Pașcu, specialist în acest domeniu, se dorește o dezvoltare armonioasă și treptată a acestei discipline în sportul clujean.
În 2016, secția de schi fond s-a reînființat în cadrul clubului nostru, iar acum se creează o emulație pentru a se ajunge cu pași calculați la performanță. Andrei Pașcu s-a dedicat total acestui proiect, fiind în ultimul an într-o continuă căutare de talente în satele din Munții Apuseni. A închiriat o cameră la un sătean, în Râșca, județul Cluj și străbate comunele Beliș, Călățele sau Mărișel pentru a urmări și a îndruma tinerii care au o înclinație spre schi și biatlon. Sunt locuri în Munții Apuseni în care copiii se deplasează pe schiuri între localități iar cei cu aptitudini deosebite sunt remarcați imediat.
Până acum au fost legitimați zece copii, obținându-se deja două locuri I și un loc II la Campionatul Național de cadeți și copii „Cupa Casa Muntelui Fundata”.
De asemenea, în perioada 9-12 martie, sportivii clubului nostru au participat la Campionatele Naționale de cadeți și copii la schi fond ce au avut loc în stațiunea Cheile Grădiștei din județul Brașov. Rezultatele obținute la această competiție sunt următoarele:
Ziua I: Vîtcă Claudiu – locul 8 din 31 – 3 km copii
Trif Cristina-Mihaela – locul 10 din 37 – 5 km cadeți
Gligan Adina-Loredana locul 15 din 37 – 5 km cadeți
Torok Boglarka – locul 16 din 37 – 5 km cadeți
Ziua II: Trif Cristina-Mihaela (schimb 1), Torok Boglarka (schimb 2) si Gligan Adina-Loredana (schimb 3) – ștafetă, locul 5
Ziua III: Trif Cristina-Mihaela (schimb 1) si Gligan Adina-Loredana (schimb 2) – sprint pe echipe, locul 8
Ziua IV: Vîtcă Claudiu – locul 12 din 31 – sprint individual
Mai multe despre acest proiect ambițios am vorbit cu Andrei Pașcu, cel care ne-a împărtășit ideile sale mărețe legate de viitorul schiului în Munții Apuseni:
„Nu este greu să descoperim talente, este mai greu să lămurim părinții să își lase copiii să practice acest sport. Dacă vor începe să aibă rezultate cei pe care i-am selecționat, se va forma o emulație în sate și poate vom reuși să-i strângem pe toți copiii care sunt foarte buni. În zona de munte, aceștia sunt talentați, muncitori, obișnuiți cu greul. Sunt exact ce am eu nevoie la acest sport.
Schiul fond este cel mai complex și cel mai frumos sport, se poate practica de la trei la nouăzeci și trei de ani fără nicio problemă, cine poate umbla pe jos poate umbla și pe schiuri. Mă refer ca sport de masă, ca sport de performanță este foarte greu, sunt foarte mulți kilometri și este multă muncă, trebuie răbdare, iar progresul este foarte lent și în general marea performanță, de la Cupa Mondială în sus, pentru că așa îmi place să gândesc, începe undeva pe la 26-27 până la 32-33 de ani, în vârful maturității biologice și a maturității sportive.
Acest sport este pasiunea vieții mele. Norocul meu a fost că tatăl meu a fost antrenor de schi fond, a fost fondist prin anii 50, câștigător de campionat național. Eu am început cu schiul alpin, am avut un accident care m-a ținut o lună în spital și șase luni în ghips, iar pentru a mă reobișnui cu alunecarea doctorii mi-au spus doar să încerc să alunec. Am avut noroc că fostul meu antrenor, Nicu Barabaș de la secția de schi alpin a clubului ”U”, fusese biatlonist înainte și m-a învățat cum să merg, m-am îndrăgostit și de atunci tot merg. Din cauza pasiunii enorme pentru acest sport m-am și întors în țară, am descoperit pe facebook niște poze de la concursurile dintre satele Râșca și Beliș. La acea vreme eu eram în Canada, la un club din British Columbia, iar când am văzut aceste lucruri m-am gândit de ce să umblu prin lume când există copii în țară pentru acest sport. Atunci l-am sunat pe Virgil Ganea, el a luat legătura cu domnul Vasu și am găsit deschidere de a reînființa secția de schi, care exista până în anii 1980 la acest club. Mi-am făcut bagajul și am venit acasă, prefer să ajut copiii mei, nu pe ai altora. După cum au reacționat și în perioada în care am lucrat cu ei sus la școli, și acum la concurs, nu îmi pare rău că am făcut pasul. Cu toate că acolo, vă dați seama că pentru mine era paradisul pentru un antrenor de schi fond, să lucrezi în Canada. Există alte posibilități, fonduri, pârtii amenajate…
Am văzut deschiderea la ”U”, la clubul meu de suflet, unde am început acum 53 de ani ca sportiv. În timp am mai încercat să iau legătura cu cluburi din țară, însă nu s-a concretizat nimic. Când am aflat că la Universitatea s-ar putea face asta, m-am gândit că Dumnezeu mă iubește și că îmi dă șansa să mă reîntorc înapoi de unde am pornit și să dau înapoi la rândul meu ce am primit de la antrenorii și profesorii pe care i-am avut.”
Despre potențialul acestei secții…
„Dacă vom reuși să găsim și niște sponsori, deoarece cheltuielile sunt mari la început, șansele ca această secție să se dezvolte sunt foarte mari. Eu știu ce experiență am, plus că am dat dovada valorii mele peste tot unde am lucrat, și în Canada am avut campioni naționali de juniori, meseria e acolo unde trebuie. Am văzut și ce calități au și copiii, ce dorință și ambiție de a face performanță, iar de aceea spun că șansele să avem performanțe excelente sunt foarte mari. Probabil că în câțiva ani nu vom mai încăpea de campioni naționali, de membri în loturi naționale, mai ales că știu cum se lucrează în alte părți, investițiile sunt foarte mici în schi. Dacă reușim să atragem puțin interes, cam la nivelul la care există deschiderea la conducerea clubului, interesul de a revitaliza schiul din Cluj, dacă găsim și doi sponsori care să fie la fel de interesați, viitorul sună bine. Am mers cu inima strânsă la primul concurs, le-am spus copiilor doar să dea tot ce pot. Alții de doi-trei ani se antrenau organizat la cluburi, dar la cum au reacționat copiii noștri, avem șansa nu doar de a repune Clujul pe harta schiului, ci să îl repunem în top, la bătaie cu Brașovul, Miercurea Ciuc, Bistrița.
Am zece copii legitimați, dar patru copii sunt talentați nativi și au făcut un progres mare. Nu am vrut să îi arunc în concurs pe toți, pe unii nu am vrut să îi demoralizez. Vom vedea ce va fi mai încolo, lista mare e de 100 de copii. Pe aceștia îi am în vedere, sunt copii de perspectivă. Proiectul pe care vreau să îl fac este pe zece ani, să specializăm profesori. Încercăm să facem centre și în alte comune, la Iara, la Valea Drăganului de exemplu. Sunt locuri care așteaptă o scânteie. Vreau să facem o treabă serioasă, ar fi păcat să nu le oferim copiilor șansa de a ieși un pic în lume și de a face un pic de performanță. Plus că și-ar schimba viața și lor, vorbim și de latura socială, educativă, pe lângă cea sportivă, care se poate dezvolta. Este o zonă defavorizată în care ne desfășurăm activitatea și ar fi ceva benefic. Vrem să creăm condiții cât mai bune și de pregătire, să avem o bază unde să ținem concursuri, să invităm alte cluburi. Planul e în perspectivă, eu am gânduri mari, am văzut că se marșează la aceste gânduri și din partea conducerii clubului.
Obiectivul pentru Campionatele Naționale de la Cheile Grădiștei a fost să dea tot ce au mai buni din ei, am ieșit să luăm pulsul, să vadă care e nivelul, cum schiază ceilalți copii din țară, să vedem ce mai avem de lucrat. Vreau să mergem în viitor pe toate palierele, să ne batem cu ce e mai bun din țară, de la copii până la seniori. După o pregătire bună de vară, putem discuta de obiective pentru la anul, pentru că potențial există. Inclusiv de la anul, am putea deja cu copii aceștia să luam titluri naționale la categoriile lor.”
Vorbind despre rezultatele obținute la campionatele naționale care tocmai s-au încheiat, Andrei Pașcu a spus:
„Au fost peste așteptări, am avut o săptămână de pregătire toată iarna. Copiii s-au bătut de la egal la egal cu tot ce e mai bun, cu copii cu experiență de 2-3 de ani care câștigă premii an de an. Atât la categoria băieților, cât și la cea a fetelor, au fost în fața noastră doar trei cluburi, cu mare tradiție în acest sport. Am fost impresionat de ambiția și de dăruirea lor, dar și de progresul tehnic. Aceste performanțe mi-au încărcat bateriile și mi-au dat elan.”
În Țara Moților, schiul fond este pe mâini bune. Tinerii schiori au șansa de a se dezvolta armonios practicând schiul și mai au ocazia de a obține frumoase performanțe sportive.