Sub presiune – cercetări din neuroștiințe – II

 Ghid pentru a crește performanța

Ghid pentru a crește performanța

Sportivii încearcă să-și controleze execuțiile pentru a fi siguri de succes, dar acest lucru întrerupe secvențele fluide ale  mișcărilor, îi fac mai rigizi, lipsiți de coordonare și supuși greșelilor.  A crește atenția asupra sarcinii duce la un efect nedorit – blocajul sub presiune.

O mulțime de date provenite din cercetări sprijină acestă concluzie. Într-un laborator pentru studiul performanțelor umane din Chicago, Illinois, a fost studiat comportamentul unor fotbalişti profesioniști care driblau în două condiiții diferite. În prima condiție, au fost instruiți să acorde atenție piciorului cu care driblau. În mod normal, un fotbalist cu experiență nu este conștient de poziția piciorului, iar această instrucțiune a fost cel puțin neașteptată pentru ei. În a doua condiție, sportivii nu au primit nicio instrucțiune.

Rezultatul: Sportivii care au fost îndrumați să fie atenți la piciorul cu care driblează au fost mai lenți și au făcut mai multe erori decât cei care nu au primit nici o instrucțiune. A acorda atenție  unor secvențe de comportament poate infleunța negativ performanța, pentru că mișcările au fost deja automatizate și nu sunt sub control conștient.

Într-un studiu similar având ca subiecți jucători de baschet, sportivii  au fost instruiți să conștientizeze mișcările în timpul aruncărilor libere.  Ei au avut procentaje mai scăzute decât cei care nu au avut nicio indicație. La o privire mai atență s-a constatat că biomecanica mișcărilor a fost afectată prin coordonare deficitară, atunci când sportivii sunt atenți la mișcări.

Cum am putea să prevenim astfel de blocaje în aceste situații? Există mai multe strategii pe care sportivii le pot implementa pentru a-și îmbunătăți performanța sub stres. Toate aceste strategii au un numitor comun. Să prevină controlul exercitat de cortexul prefrontal asupra mișcărilor automatizate. Cheia pentru tine este să găsești o strategie care funcționează. Încearcă, modifică, schimbă – pentru a  reuși să faci mișcările fluide, fără modificări de sincronizare.

Una dintre stategiile favorite este distragerea atenției de la încercarea de a controla mișcările, prin focusarea conștientă pe ceva productiv sau neutru. La baschet, în executarea aruncărilor libere este util să  numeri în gând pentru a permite mușchilor să se miște natural.

Pentru fotbal, de exemplu, focalizarea atenției spre punctul unde ai vrea să plasezi mingea, este cea mai bună metodă să-ți distragi mintea de la controlul asupra mișcării. Repet, este important să găsești ceea ce te ajută mai mult.

Nu încetini mișcarea și procedează exact ca și motto-ul de  la Nike: “Just Do It”. Ai repetat mișcarea de mii de ori, nu mai ai nevoie să te gândești la cum ar trebui să o execuți corect. Accelerarea mișcării poate fi eficientă și elimină tendința de control. Te poți adapta mai bine la situațiile ultra – stresante dacă încerci activ să simulezi aceste condiții la antrenamente. Exact ca și în cazul terapiilor bazate pe expunere, replicarea situațiile stresante înainte de competiție contribuie la cresterea abilității de a controla stresul.

Poți, de asemenea să-ți auto-impui o anumită consecință negativă când faci antrenamentele. De exemplu, un jucător de tenis își impune un număr de flotări atunci când greșește un serviciu, la antrenament. Desigur, pentru ca această strategie să funcționeze, trebuie să fii constant și să incluzi această condiție în planul de antrenament, pentru a simți într-adevăr presiunea.

Comments

comments