Tot mai mulți sportivi solicită ajutor pentru a combate frica de eșec. Frica în general și frica de eșec în special este o continuă sursă de stres sau anxietate și sabotează jocul mintal al sportivului și perfomanța.
Ce este frica ? Se bazează pe percepția sportivului asupra importanței performanței sau meciului și ceea ce cred că vor spune alții despre evoluția lor.
Cel mai comune frici ale sportivilor:
- Frica de a pierde meciul.
- Frica de evaluare socială negativă – îți este temă că alții te vor vedea ca un ratat.
- Frica de a fi pus într-o situație stânjenitoare – vei fi făcut de rușine în fața celorlați.
- Frica de a nu dezamăgi – nu vrei să dezamăgești pe alții, cum ar fi antrenorii, părinții sau colegii de echipă.
- Frica că efortul tău nu va fi răsplătit sau că nu vei juca la potențialul tău. Nu vrei ca talentul, munca și antrenamentele tale să fie în zadar.
- Frica că nu vei performna conform așteptărilor celorlalți – îngrijorarea că nu vei împlini așteptările persoanelor semnifative cum ar fi părinții.
- Frica de a fi respins, să -ți pierzi respectul , să nu fii apreciat.
- Frica de a nu face greșeli și de a nu evolua perfect după ce ai muncit atât.
Sportivii perfecționiști nu evoluează la potențialul lor din cauza fricii de eșec. Adesea ei pierd obiectivul real al implicării care este să evolueze bine și să aibă bucuria participării. Ei cred că fără execuții perfecte și victorie, totul este un eșec.
Cinci sfaturi pentru a nu te mai îngrijora despre ce spun alții
- Caută să înțelegi de ce îți pasă ce vor spune alții. Înțelege de ce te interesează ce spun alții și verifică dacă ai nevoie într-adevăr de aceste lucruri pentru a avea succes. Astfel vei putea elimina credințele iraționale pe care le faci.
. - Nu poți citi gândurile celorlalți. Conștientizează când începi să te angajezi în citirea gândurilor. (să te îngrijorezi despre ce vor gândi alții) și refocusează-te pe tehnica sau acțiunea pe care o faci în prezent. Cum poți ști ce gândesc alții despre tine? Testează-ți presupunerile și întreabă un prieten despre ce gândește atunci când joci bine sau mai slab.
. - Ține minte că nu contează ce gândesc alții dacă joci pentru tine. Este foarte important – tu joci în primul rând pentru tine, nu pentru alții.
. - Te respecți pe tine și nu cauți respectul celorlalți. Nu mai căuta respect și admirație din partea altor persoane. Nu ai nevoie de asta dacă ai respect pentru tine!
. - Separă respectul de sine de succesul tău în sport. Tu ești mai mult decât un rezultat. Ține minte că sportul este doar un aspect din tine și nu te definește întru -totul ca persoană. Sportul este un aspect dintre multele care te definesc. Ești o persoană care ajunge să fie și un sportiv bun și nu vice versa.
Cinci sfaturi pentru a diminua frica de eșec
- Concentrează-te pe succes sau pe ce se întâmplă, în loc să te fixezi pe greșeli. Nu își formula ca și obiectiv să eviți greșelile.
. - Concentreză-te pe execuție în loc de frica de rezultate negative. Frica de eșec face ca să te focuzexi pe rezultat și consecințe negative.
. - Lasă-te cuprins de provocarea competiției în loc să-ți fie teamă de consecințele unei nereușite.
. - Simplifică ce ai de făcut, în loc să te gândești obsesiv la competiție. Folosește imagini și cuvinte simple cu care să te încurajezi.
. - Lasă în urmă greșelile, nu insista asupra lor. Știi că ele sunt o parte naturală a procesului de învățare. Învață din greșeli după ce se termina meciul; nu le analiza în mijlocul competiției.