Succesul în sport depinde atât de abilităţi cât şi de motivaţie.
Sportivii care nu sunt motivaţi să-şi dezvolte abilităţile nu îşi vor atinge potenţialul maxim, iar abilităţile inadecvate nu vor permite acestora să-şi atingă scopurile. Motivaţia presupune să lupţi pentru realizarea unor scopuri specifice. Din această cauză, succesul pentru un sportiv, antrenor sau echipă depinde în mare parte de stabilirea corectă a scopurilor. Cercetările au arătat că stabilirea sistematică a scopurilor este una din cele mai puternice strategii pentru dezoltarea performanţei. Cu toate că această tehnică este utilizată destul de des în mediul sportiv, eficienţa ei este de multe ori catalogată ca fiind moderată. De ce? Vă supunem atenţiei două exemple edificatoare.
Mihai, un copil de 13 ani iubeşte mult baschetul dar nu are detentă prea bună iar înălţimea lui este medie. Antrenorul lui îl convinge să adopte un sistem de pregătire pe timp de vară care constă în exerciţii pliometrice şi exerciţii cu greutăţi. Mihai, ajutat de tatăl său, îşi instalează în curte o riglă gradată prin care îşi verifică periodic progresele la detentă. El îşi menţine efortul în timpul verii fiind convins că programul îl va ajuta să devină un baschetbalist mai bun şi că munca asiduă va da roade. Într-adevăr, detenta lui a crescut cu câţiva centimetri ceea ce i-a crescut încrederea şi l-a motivat să lucreze cu şi mai multă stăruinţă. A devenit un component de bază al echipei de juniori cucerind mai multe titluri naţionale. A fost promovat apoi de timpuriu la echipa de seniori a clubului obţinând succese remarcabile. Iată o experienţă de succes în stabilirea scopurilor.
Ionel, la vârsta de 12 ani, este un bun jucător de tenis. Este campion naţional la grupa lui de vârstă şi cunoscătorii îi prevăd un viitor strălucit. Antrenorul şi părinţii îi trasează scopuri exagerate bazate pe aşteptări ne-realiste care în loc să-l motiveze şi să-i crească încrederea în sine pun presiune pe el fiind în situaţia să nu reuşească să împlinească aşteptările celor din jur. Chiar şi când evoluează bine, el simte că nu şi-a mulţumit îndeajuns antrenorul şi părinţii. A început să aibă îndoieli cu privire la propriile abilităţi, performanţa a avut de suferit având mai mare frică de a nu reuşi decât motivaţie pentru a câştiga. Eşecul acestui tânăr sportiv sugerează problemele care pot apărea într-un program de stabilire a scopurilor slab construit. Care este diferenţa între cele două programe? Scopurile lui Mihai erau realiste şi motivante, pe când cele a lui Ionel erau stabilite de alţii fiind ne-realiste, ceea ce a indus stres şi demotivare. Programele eficiente de stabilire a scopurilor pot oferi sportivilor beneficii mari care se traduc în performanţe mai bune. Problemele apar atunci când trebuie să identificăm scopurile cele mai potrivite şi să monitorizăm realizarea scopurilor, pentru că este mult mai uşor să-ţi stabileşti nişte scopuri şi mai greu să le duci la îndeplinire.
Definiţia scopurilor
Un scop este ceea ce un individ încearcă să îndeplinească, obiectul sau ţinta unei acţiuni. Scopurile dau sportivului finalitate şi direcţie şi furnizează un standard pentru a măsura progresele. Iată câteva din beneficiile stabilirii scopurilor:
• Creşte concentrarea atenţională
• Dezvoltă încrederea în sine
• Ajută la prevenirea şi controlul stresului
• Ajută la crearea unei atitudini mintale pozitive
• Creşte motivaţia intrinsecă pentru excelenţă
• Îmbunătăţesc calitatea antrenamentelor prin introducerea unor provocări
• Dezvoltă deprinderi, tehnici şi strategii
• Îmbunătăţesc performanţa generală
Continuarea săptămâna viitoare
Marius Crăciun,
psiholog sportiv
psiholog sportiv