Suntem cu toții implicați.
Toți membrii comunităților sportive simt impactul COVID-19.
Evenimentele și competițiile sportive sunt amânate și terenurile de antrenament sunt închise. Fără prea multe evenimente de acoperit, media se focalizează pe pandemia de coronavirus, ceea ce poate exacerba îngrijorările oamenilor. Din fericire, există soluții oferite de specialiști în sănătatea mintală pentru a ieși cu bine din această situație extrem de fluidă și schimbătoare.
Stări emoționale schimbătoare.
Informații contradictorii, modificarea rutinelor, incertitudinea cu privirea la sănătatea ta și a celor din jur produc suișuri și coborâșuri în răspunsul emoțional, fizic, comportamental și chiar cognitiv. Primul pas în gestionarea experienței noastre este recunoașterea modului cum ne simțim. Criza ne afectează în mod diferit și impactul pe care îl are asupra noastră este unul normal și valid.
Trările cele mai frecvente sunt frica, anxietatea, confuzia, dezamăgirea, epuizarea, frustrarea și furia. Cerința de a sta în casă și distanțarea fizică te fac să te simți singur, chiar dacă emoțional nu ești așa. În același timp cu tine, majoritatea oamenilor se simt la fel și este important să stai conectat cu ei în mod virtual. Spuneți cum vă simțiți, identificați-vă emoțiile. Încercați să vă înțelegeți și să vă acceptați. Anticipați faptul că emoțiile voastre se vor schimba pe măsură ce situația epidemiologică se modifică.
Acordați atenție nevoilor bazale.
Aveți grijă de nevoi cum ar fi alimentele, apa, casa, hainele, somnul și sănătatea. Dacă nevoile tale bazale sunt asigurate, fii recunoscător pentru asta. Pentru îngrijorări cu privire la sănătatea voastră, apelați la servicii online.
Mențineți comunicarea virtuală.
În măsura în care avem o posibilitate limitată de a interacționa față în față, este normal să dorim să comunicăm virtual cu familia, prietenii, colegii de echipă, vecinii, etc.
Fiți informați din surse credibile.
Referitor la ce se întâmplă, este important să realizați că singurul lucru asupra căruia aveți control este atitudinea, efortul și propriile acțiuni. Cu toții traversăm multe incertitudini, deci este mai important să fim conștienți de ce se întâmplă în jurul nostru și să ne focalizăm pe ce putem controla. Bazați-vă pe experiența anterioară, pe calitățile și pe sistemul vostru de suport social pentru a răspunde cu reziliență și adaptare.
Chiar dacă trebuie să rămâi vigilent pentru a răspunde rapid cerințelor mediului, realizează că este în ordine să iei o pauză și chiar să te deconectezi de avalanșa de informații care te inundă. Cu alte cuvinte, închide televizoul și pune de-o parte telefonul pentru a te recupera mintal și emoțional de stresul pandemiei.
Un program structurat de exerciții fizice.
Exercițiul fizic reduce stresul și menține sănătatea mintală. Pentru că nu puteți merge la sală sau la antrenamente, fiți creative pentru a vă menține activi. Dacă decideți să alergați în jurul casei, respectați regulile de distanțare fizică. În casă folosiți scaune, mese sau sticle cu apă în loc de greutăți. Utilizați programe online pentru diferite tipuri de exerciții.
În concluzie, deși situația existentă este dificil de gestionat, există unele soluții prin care se poate recâștiga controlul asupra situației, ceea ce va crește starea de bine. Situația de față poate deveni o oportunitate în a restabili motivația, reseta obiectivele și a reînnoi legăturile cu prietenii și familia.
Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv