Roger Federer – o lecție de reziliență și tărie mintală (2)

 Switzerland′s Roger Federer returns against Poland′s Hubert Hurkacz during their men′s quarter-finals match on the ninth day of the 2021 Wimbledon Championships at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 7, 2021. (Photo by Glyn KIRK / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE

Switzerland′s Roger Federer returns against Poland′s Hubert Hurkacz during their men′s quarter-finals match on the ninth day of the 2021 Wimbledon Championships at The All England Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 7, 2021. (Photo by Glyn KIRK / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE

Un lucru constant în sport, ca și în viață, este schimbarea. Marii sportivi sunt adesea depășiți de competitori mai tineri, mai dornici de afirmare. Roger Federer rămâne un standard, în ciuda problemelor, accidentărilor sau obligațiilor de familie. Abilitatea lui de a integra aspectele mintale, emoționale, fizice și spirituale într-un produs pe care îl vedem pe teren, îl face unic printre marii jucători al lumii. În anul 2016 s-a recuperat rapid după o operație de menisc deși mulți îi puneau sub semnul întrebării revenirea pe teren. Mulți specialiști considerau că nu va mai fi jucătorul care a fost. După 6 luni de pauză revine la Melbourne și câștigă  Australian Open în 2017. Repetă performanța în 2018….

Este de menționat că, deși este câștigător de nenumărate ori, el are la activ și 11 înfrângeri în finalele de Grand Slam. Orice sportiv ar fi avut probleme să recâștige controlul asupra performanței sale în urma unor eșecuri. Federer nu numai că s-a regrupat după înfrângeri, acestea l-au făcut mai puternic. Învățând să se adapteze, să progreseze, să se recupereze, el rămâne în vârf, parcă ar fi la 20 de ani sau 30 și nu la 40 de ani.

Realizări record

„Este un om bun, un jucător fantastic, un bun camarad pe teren.” — Rafael Nadal

Roger Federer deține recodul de participări în finalele de Grand Slam – 10 . A câștigat 77 de meciuri de Grand Slam, mai multe decât oricare jucător de tenis. A câștigat 20 de finale, un record în materie.

Lecții pentru cei tineri

Presiunea la care este supus un sportiv de elită este extraordinară. Roger Federer oferă cu dărnicie sfaturi colegilor mai tineri, ceea ce nu este foarte comun la acest nivel:

„Cred că este important ca uneori să faci un pas înapoi și să vezi lucrurile bune pe care le-ai făcut, oferă-ți timp, setează ștacheta un pic mai jos. La început, să te gândești la un sfert de finală sau o semifinală și să nu dorești să câștigi de la început  Australian Open sau U.S. Open ….Pentru un sportiv tânăr nu este ușor, dacă nu ai fost niciodată acolo la marele eveniment. La 22 de ani am pierdut un meci în primul tur. Fiți răbdători, nu puneți presiune inutilă pe voi. Învață din greșeli. Ceea ce se întâmplă, se întâmplă”.

În concluzie, ce ar putea învăța sportivii și organizațiile de la comportamentul și performnața lui Federer ?

Iată câteva sugestii cu care putem începe:

  • Depășirea presiunii printr-un plan de competiție potrivit, acceptarea și modificarea gândurilor negative.
  • Setarea unor expectanțe realiste care să genereze claritate, focus și direcție.
  • Climat pozitiv cu coechipierii și personalul prin exerciții de team-building.
  • Arată — nu doar să spui — calitățile de  leadership pe care le aștepți de la fiecare membru al organizației tale.

Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments