În numărul trecut sublinam faptul că alegerea unor obiective specifice și rezonabile nu ne ajută întotdeauna să obținem rezultatele dorite. Oare sunt obiectivele în totalitate nefolositoare? Nicidecum. Obiectivele sunt necesare în stabilirea unei direcții de acțiune, dar esențial este sistemul de acțiune care să facă progresul posibil. Apar o serie de probleme atunci când te concentrezi prea mult pe obiective și aproape de loc pe proiectarea unui sistem de implementare a acestora. După James Clear autorul bestseller-ului internațional Atomic Habits problemele care apar sunt:
- Într-o competiție, atât învingătorii, cât și cei învinși, au același obiectiv. Majoritatea sportivilor care participă în competiții au ca obiectiv câștigarea întrecerii. Dacă atât învingătorii cât și perdanții își doresc același lucru, atunci ceea ce îi diferențiază nu poate fi obiectivul. Numai cei care au implementat un sistem bazat pe mici progrese continue, au realizat ce și-au dorit.
- Atingerea unui obiectiv este doar o schimbare temporară. Imaginează-ți că îți propui să evoluezi la un antrenament cu 100% din potențialul tău. Vei obține o mai mare încredere în tine și vei fi mulțumit. Următoarele antrenamente le vei efectua ca de obicei, cu 50 % din potențial, sperând să găsesti mai multă motivație data viitoare. Nu vei reuși să progresezi pentru că nu ai operat o schimbare de sistem. Atingerea unui obiectiv îți schimbă viața doar pe moment. Noi credem că dacă schimbăm rezultatele este destul, dar nu asta este problema! Ceea ce trebuie să schimbăm este sistemul care determină apariția acestor rezultate. Remediază sistemul și rezultatele se vor îmbunătăți de la sine!
- Obiectivele îți restricționează fericirea
În spatele fiecărui obiectiv există supoziția: ”Atunci când îmi voi realiza obiectivul, voi fi fericit”. Toți am căzut în această capcană pentru că focalizați pe rezultat ne tot amânăm fericirea pentru mai trziu. Este valabil și în cazul problemelor psihologice pe care le întâmpinăm de-a lungul vieții. ”Să scap de anxietatea sau depresia asta și apoi voi începe să trăiesc!”. Ani de-a rândul considerăm că fericirea este ceva care este rezervat viitorului. În plus, obiectivele creează un conflict antagonist: fie îți atingi obiectivul și ești fericit, fie nu reușești și ești un loser. Procedând astfel vei trăi cu o viziune îngustă asupra fericirii. Este puțin probabil că viața ta de sportiv va evolua pe traiectoria exactă pe care ți-ai imaginat-o. Nu există un singur scenariu, există mai multe căi pin care poți realiza succesul! Dacă scenariul tău este unul evolutiv, nu îți vei mai amâna fericirea, o poți atinge pe parcursul procesului!
Va urma…
Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv