Probleme de sănătate mintală la sportivii profesioniști (2)

Nu trebuie să ne luptăm cu problemele noastre psihologice

Ce se întâmplă atunci când ai o problemă de sănătate mintală și decizi să te iei “la trântă” cu ea după modelul sportiv, la fel cum ai avea vreo problemă de natură fizică pe care trebuie să o depășești. Duci o bătălie pe care nu o poți câștiga — pentru că de fapt, nu trebuie să te lupți cu ea.

Experții în sănătate mintală susțin că sportivii care se străduiesc să învingă o problemă psihologică sunt susceptibili la comportamente extreme. Sănatatea mintală este un maraton fără linie de sosire, un meci fără fuier de final. Acest lucru nu înseamnă ca sportivii de elită să nu își prezinte problemele publicului larg. Dimpotrivă: atenția acordată problemelor psihologice încurajează tinerii sportivi să ceară ajutor, fără să se simtă ridicoli sau stigmatizați. Din fericire, sportivii din zilele noastre (cel puțin cei din occident) nu numai că vorbesc deschis despre problemele lor psihologice, dar și trăiesc cu ele și le acceptă, conștientizând că nu totul în viață se rezumă la o luptă care trebuie câștigată sau pierdută.

Să performezi în era anxietății

Multiplul medaliat Olimpic Michael Phelps a vorbit de multe ori foarte deschis despre problemele lui legate de depresie. Mulți dintre sportivii de elită sunt perfecționiști și orientați spre realizare. Acest lucru îi ajută atât timp cât obțin rezultatele și performanțele planificate, dar poate fi foarte dureros când nu își realizează așteptările. Vizibilitatea conferită sportivilor exacerbează presiunea la care sunt supuși. Este foarte greu pentru fani să înțeleagă ce înseamnă să fii în mod constant în luminile rampei. Ce mare diferență este între un fotbalist care intră în teren în finala Campionatului Mondial de fotbal și un funcționar care începe o nouă zi de muncă. Adăugați la acest lucru social media și pe toți experții din emisiunile sportive care sunt cu ochii pe performanțele sportivilor.

Adam Silver, comisar NBA: „Trăim în vremuri de anxietate. Este un rezultat direct a tot ce înseamnă social media. Mulți sportivi sunt nefericiți.”

NBA a venit cu o serie de ințiative destinate să răspundă la această problemă reală având ca scop promovarea stării de bine. Pe lângă compasiune, eforturile au și un sens de business: Jucătorii mai fericiți performează mai bine, ceea ce duce la mai multe victorii.

Football Association din Marea Britanie a inițiat o campanie destinată să arate că „fitness-ul mintal este la fel de important ca și cel fizic ”, campanie sprijinită de prințul William.

Se remarcă în ultimul timp o deschidere mai mare din partea sportivilor în a vorbi despre probleme de sănătate mintală. Oare din cauză că rata unor astfel de probleme a crescut în rândul populației tinere sau pur si simplu ei se simt mai în confort să vorbească deschis despre acest subiect? Lucrurile s-au schimbat în anii din urmă, în secolul trecut oamenii așteptau ca sportivii să își depășească singuri problemele de stagnare în performanță sau cele legate de încrederea în sine. Acum se încearcă să li se acorde mai mult sprijin. Probabil nu ești conștient de problemele pe care le ai doar atunci când se vorbește despre ele.

Cu alte cuvinte, focalizarea atenției asupra problemei îi face pe tot mai mulți oameni să le conștientizeze mai bine.

Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments