Principiul Nadal

Ethan Kross, psihologul american la care am făcut referire săptămâna trecută face o analiză amănunțită a comportamentelor precompetiționale ale celebrului tenismen Rafael Nadal. El are un adevărat ritual comportamental de la care nu se abate niciodată. Mulți consideră aceste comportamente ca fiind ciudate, hilare, dar sunt o modalitate perfectă de a-ți atinge un scop. Aranjarea sticlelor cu apă ca să fie perfect aliniate, așezarea legitimației totdeauna cu fața în jos, sunt un proces de control compesator. Creează ordine în mediul extern pentru a asigura o ordine interioară mult dorită.

Nadal spune: „E un fel de a mă așeza în meci, ordonând mediul înconjurator să corespundă cu ordinea pe care o doresc în mintea mea”.

Oamenii își doresc un sentiment marcat al controlului, ei doresc să creadă că își pot influența destinul. Această credință influențează decisiv alegerea obiectivelor, persistența în sarcină și efortul personal. Oamenii care au convingerea că dețin controlul asupra acțiunilor personale au o sănătate fizică mai bună, un echilibru emoțional mai crescut, randament școlar și sportiv mai bun și relații interpersonale mai satisfăcătoare.

Un studiu care a vizat populația defavorizată din Chicago și zone de război din Irak, în care mediul extern este foarte dezordonat a relevat o frecvență crescută a cazurilor de depresie și anxietate, parțial din cauza dezordinii pe care o percep în jurul lor. Un alt studiu a demonstrat că simplul fapt de a citi despre lumea descrisă ca un loc ordonat, face ca anxietatea să se diminueze.

În viața unei grupări sportive, ordinea, predictibilitatea, funcționarea previzibilă a tuturor compartimentelor care influențează performanța, sunt de natură să reducă gradul de incertitudine și neliniște al sportivilor. Din această perspectivă pare cel puțin nefericită decizia selecționerului Rădoi de a-și anunța intenția de a renunța la echipa națională când mai erau de jucat două meciuri decisive pentru accederea la baraj.

Cu toate că mediul în care ne desfășurăm viața are un efect pozitiv în eliminarea dezordinii interioare, restabilind calmul în unele situații, acest lucru nu este suficient. Există unele tehnici, cum ar fi ritualurile care deși par ciudate, efectele lor pot fi foarte puternice, aproape magice.

Despre ritualuri în numărul viitor.

Dr. Marius Crăciun
psiholog sportiv

Comments

comments