Identificarea principalelor abilități de care antrenorii au nevoie au fost obiectul studiilor științifice, de peste 50 de ani. Primele studii au vizat cei mai de succes antrenori (cu cel mai multe victorii), cum ar fi John Wooden, legendarul antrenor de baschet la nivel de colegii din Statele Unite.
Aceste studii au identificat următoarele abilități definitorii:
• instrucțiuni clare, precise și scurte
• furnizează feedback-uri pozitive
• susține sportivul în toate domeniile vieții și ia în considerare nevoiele lui
• creează un mediu orientat spre dezvoltare, mai mult decât spre victorie Antrenorii: în parte oameni de știință, în parte artiști.
Cu presiunea victoriei asupra lor antrenorii caută să asimileze abilități cât mai bune pentru a face din sport un proces cât mai controlabil. Iată câteva abilități de care antrenorii au nevoie: eficiență, organizare, logică, stabilitate, predictibilitate, rațiune. etc. Cu aceste abilități antrenorii vor asimila și vor simplifica volumul imens de informații (obținute din diferte domenii științifice și ultimele tehnologii) și le vor aplica în fiecare dimensiune a vieții sportivilor. Deciziile cu privire la modul în care antrenează sportivul vor fi precise și clare, nimic nu trebuie lăsat la voia întâmplării.
Fiecare antrenor știe, cu siguranță că sportul se desfășoară în lumea reală și nu în laborator. Aceasta înseamnă că ei trebuie să adapteze rezultatele cercetărilor și tehnologia la viața reală. Rezultatele cercetărilor privind abilitățile antrenorilor sunt cu siguranță importante. Totuși cu toate progresele obținute, noi probleme sunt găsite și știința merge mai departe pentru a le rezolva.
Sportivii sunt oameni care interacționează unii cu alții, în lumea reală. Ei nu sunt roboți în laborator. Sportivii se schimbă, societatea evoluează și cultura sportului suferă schimbări. Tocmai de aceea domeniul antrenoratului este important fiind un continuum între educație și cercetare.
Chiar cu cele mai bune intenții, problemele continuă să existe. Câteva considerații:
1. Dacă antrenoratul se reduce la instrucțiuni clare furnizate de o persoană rezonabilă, atunci fiecare antrenor ar fi un învingător.
2. Dacă performanța ar fi ceva stabil, această predictibilitate nu seamănă de loc cu incertitudinea care apare în fiecare confruntare.
3. Dacă antrenorul controlează fiecare parte a antrenamentului și vieții sportivului, atunci totul ar fi destul de …… plictisitor!
4. Cu toate calitățile unui antrenor de valoare, să nu uităm că sportivul este cel care evoluează pe teren!
Va urma