Tot mai mulți sportivi se plâng, acuzând presiunea excesivă la care sunt supuși. Ei susțin că presiunea vine de la antrenori, colegi de echipă, sponsori, ziariști, etc. Oare presiunea este generată de factorii externi amintiți mai sus, sau este doar produsul minții fiecăruia dintre noi?
Presiunea este doar o creație a minții umane: există pentru că sportivul alege și acceptă să o trăiască la diferite nivele de conștiență: frica de eșec, frica de evaluare socială negativă, ambiguitatea situațională etc. Percepția pe care o avem asupra realității și dialogul interior crează presiunea. Percepția subiectivă dublată de un dialog interior repetitiv și obsedant, creează stări de confuzie, disconfort și senzația de presiune. Aceasta nu există în mod tangibil în mediul sportiv: nici un sportiv nu poate să ”arate” presiunea, ca având consistență fizică. El poate indica doar simptome asociate presiunii: puls accelerat, palme umede, tensiune musculară.
Fotbalistul dispune de aceleași abilități de a transforma o lovitură liberă, atât la antrenament, cât și la meci. Tehnica prin care un baschetbalist transformă o aruncare liberă este aceeași în finala campionatului național de baschet sau în cadrul unui antrenament de rutină. Nimic nu se schimbă în lumea reală în aceste exemple banale, în afară de procesele din mintea fiecărui jucător. Chiar dacă presiunea nu are caracteristici tangibile și de fapt nici nu există, poate să facă mult rău în sportul de performanță.
Dacă omul simte presiune, înseamnă că el a creat-o: dacă omul a creat-o, înseamnă că poate avea și capacitatea să o gestioneze și să elimine simptomele asociate acesteia. Primul pas în eliminarea ei este conștientizarea că ea există doar la nivelul percepțiilor și al dialogului interior; totul se petrece în intimitatea minții, totul este regizat și pus în scenă acolo. Nimic din exterior nu poate penetra procesele intime ale minții noastre, acolo se naște presiunea și tot acolo este locul în care ea poate fi anihilată. Dacă omul este sub presiune, el este cel care a dezvoltat-o; dacă este liniștit și încrezător, tot el și-a creat aceste atitudini.
Atunci când te simți sub presiune, oprește-te puțin și ia cunoștiință de gândurile care îți provoacă această stare: ești îngrijorat de părerea pe care și-o vor face despre tine părinții sau antrenorii tăi? Ești îngrijorat că vei pierde? Poate te vei simți stânjenit în cazul unui eșec? Te gândești la ce vor spune ceilalți dacă vei juca slab? Te concentrezi pe posibilitatea că vei fi dat afară din echipă (sau îți vei pierde locul de titular) în cazul în care vei face un meci slab? Sunt câteva din cele mai ilogice și iraționale gânduri care pot apărea în mintea unui sportiv și care provoacă presiunea. Pot fi multe altele, dar acestea sunt cele mai comune îngrijorări care pot să apară în mintea unui sportiv. Toate aceste gânduri sunt creațiile minții; nimic încă nu s-a întâmplat, dar mintea le generează și nu rămâne decât să fie aduse în starea de materializare.
Prin repetarea acestui șir de gânduri, mintea formatează deja ceea ce se va materializa: eșecul. Dacă sportivul conștientizează acest dialog interior, își va da seama că nu poate avea nici un control asupra situațiilor care îl îngrijorează. Poți avea control doar asupra propriilor acțiuni și nimic mai mult. De fapt, doar acest lucru contează. Nu are nici o importanță dacă sportivul are o evoluție foarte bună și antrenorul nu este mulțumit, sau dacă joacă bine și totuși echipa lui a pierdut. Nu poți controla decât ceea ce ține de tine. Chiar și acest lucru este foarte dificil (cei mai mari sportivi cunoscuți pentru echilibrul lor emoțional pot să aibă acțiuni mai puțin reușite).
Mintea ar trebui antrenată să rămână mereu într-un echilibru, gândurile tale să creeze stările mentale de care ai nevoie – relaxare, concentrare, asertivitate, determinare, încredere în sine. Presiunea excesivă are întotdeauna impact negativ asupra performanței. Este benefică focalizarea pe lucruri asupra cărora sportivul are controlul – pregătire, efort, dietă, antrenament, conștientizare mentală – toate aspectele care nu produc presiune excesivă în mintea noastră. Gândurile și îngrijorările asupra rezultatului produc întotdeauna presiune. În clipa în care te gândești ce se va întâmpla dacă vei pierde – deja ai pierdut.
Afirmația: „Ești ceea ce gândești” este foarte potrivită în performanța sportivă, dar eu aș adăuga: „EȘTI CEEA CE FACI DUPĂ CE GÂNDEȘTI”.
Marius Crăciun, psiholog sportiv